Menu
Artikel

Artikel (4411)

"Danmark Kort" i P1 - om Fur

  • Udgivet i Artikel
  • Skrevet af

  • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
    Vær den første til at kommentere!

Så er den lille ø kommet i radioen igen ! - Limfjordsøen Fur tiltrækker mange turister med sit varierede landskab, lokale kuriositeter og spændende historie

Læs mere...

"Det grånende guld" underholdt på ældrecenteret

Mandag eftermiddag d. 18- marts havde vi en rigtig dejlig eftermiddag i Venneforeningen i ældrecenterets spisesal, da vi havde besøg af " Det grånende guld", og det var som altid en god oplevelse.

Musikeren kalder sig spillemand Knud Erik, og han har været her flere gange sammen med sin partner Signe, men nu var hun stoppet p.g.a. alder, og så har han i stedet fået en ny makker med som hedder Rigmor, og man må sige, at de to suplerede hinanden godt.

Ind i mellem deres egne kompositioner, sang vi også en masse fælles sange fra vores egen sangbog.

Så vi fik en vidunderskøn eftermiddag ud af det.

Læs mere...

"Drop-in yoga" på Ældrecentret

Hen over vinteren har en gruppe modne damer - og enkelte herrer - dyrket yoga en gang om ugen på Ældrecentret. Det foregår under ledelse af Jette Skov fra Viborg og er i den grad et løft for både legeme og sjæl.

Efter opvarmningen guider Jette os til at indtage ejendommelige stillinger: Dragen, Sælen, Krigeren, Ørnen, de fem tibetanere. Meget kyndigt, meget trygt, men også ret udfordrende. Fortvivlet pip fra en deltager midt under en særlig kompliceret øvelse "Kommer vi ud af den her stilling igen?" Og det gør vi jo heldigvis og kan slutte af med afslapning.

Den planlagte undervisning slutter den 3.april, men Jette Skov vil gerne fortsætte derefter med "drop-in yoga" for interesserede.

Man stiller onsdag senest 17.15 iklædt behageligt tøj - t-shirt og leggings for eksempel og med en yogamåtte/et liggeunderlag under armen. Det koster 20 kr pr. gang.

Det kan varmt anbefales, men føler sig som et nyt og bedre mennesker bagefter.  


Tove Heidemann, Ph.d.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
+45 20284876

Læs mere...

"Fur er fin!"

- Vi troede aldrig, vi skulle bo på en ø, siger forpagterne af FUR Camping. Men ikke desto mindre kan Brian Sørensen og Betina Bugge nu kalde sig øboere – og det er de stolte af! Familien på fire ser her tilbage på deres første halve år på Fur.

Vi møder Brian Sørensen, Betina Bugge og deres to teenagebørn Niels Peter (19) og Anne Sofie (15) på FUR Camping. De fortæller om deres liv som tilflyttere på Fur. De sidder på terrassen med kaffe, mens solen brager igennem en skyfri himmel. Det er juli. Det er endeligt blevet sommer.

Det går godt for FUR Camping

Selvom der er en rolig atmosfære, står tingene ikke stille på campingpladsen. Sæsonen blev skudt i gang 26. marts, og allerede nu ligger besøgstallet over gennemsnittet. Det går godt for FUR Camping!

En af de ting der virkelig har overrasket parret er, at mange campinggæster bliver meget længere end planlagt.

- Folk kan slet ikke blive færdige med øen. Og så ender de ofte med at booke ekstra overnatninger, når ferien ellers var slut, smiler parret på terrassen.

Det er let at falde til på Fur

Det er ét år siden, familien for første gang tog færgen til Fur. De har nu været faste øboere i lidt over et halvt år, og er enige om, at furboernes gæstfrihed, hjælpsomhed og venlighed har gjort det nemt at falde til.
Familien har haft mange positive oplevelser på Fur.
- Naturen er smuk og anderledes, og man kan kun føle en vis stolthed, mener Betina.

Samtidig oplever familien et godt fællesskab, hvor alle hjælper alle. Men det vidner øens rige foreningsliv også om. Bor man på Fur, er der nemlig et stort udvalg af foreninger, man kan være med i. Og der er altid plads til flere.

Man vil hinanden på Fur

De fire tilflyttere, fortæller om deres første møde med limfjordsøen og furboerne. Familien var kørt til Fur fra Ebeltoft for at se sig omkring, efter de havde søgt stillingen som forpagtere af campingpladsen. De var knapt kørt om bord på færgen, før de blev inviteret på den første kop kaffe.

Brian og Betina sad i bilen, da et lokalt par bankede på bilruden: "Er det jer?" Og til det kunne de kun svare, at det nok kom an på, hvem de mente. "Ja, altså de nye," sagde de lokale. Og det var de jo! Nyheden om de nye forpagtere var allerede nået øen rundt.

Der er en helt særlig ro på Fur

Sådan siger Brian og Betina og fortsætter:
- Selvom der kan være mange turister, så er der alligevel plads og tid til hinanden. Selv brugsuddeleren har tid til at tage en sludder i den lokale brugs.

Og netop tid og mere ro er noget familien længe har ønsket.

Fra stress til drømmeland

Familien er flyttet til Fur fra Ebeltoft på Djursland. Her arbejdede både Brian og Betina. Faktisk rigtig meget. Og rigtig meget hver for sig - Brian som købmand og butikschef for en af landets største Fakta-butikker - Betina som selvstændig. I næsten ti år har hun drevet sin egen cafe og dinner transportable.

Både Brian og Betina befandt sig altså i servicefag – helt i tråd med drømmen om at servicere på en campingplads.

Dén mulighed bød sig kort, da parret fik mulighed for at bestyre Ebeltoft Strand Camping. Men da Syddjurs Kommune pludselig kom under administration, skulle campingpladsen sælges, og Brian og Betina måtte søge nye græsgange.

Heldigvis bød endnu en mulighed sig, da de en dag falder over en annonce på nettet: "FUR Camping" – eller "Råkilde Camping og Lejrskole", som det endnu hed – søgte ny forpagter.

Ansøgningsfristen var samme dag, så Brian og Betina tvivlede på deres chance. Men ikke desto mindre blev de kandidater til jobbet efter et telefonopkald.

Familien passede på profilen. Og før de fik set sig om, havde de på en uge søgt nyt job, været til samtale, fået forpagtningen og besluttet sig for at flytte til Fur.

Teenagere kan også flyttes

1. januar 2010 overtog Brian og Betina forpagtningen af campingpladsen, som samtidig skiftede navn til FUR Camping – Raakilde Lejrskole.

På det tidspunkt begyndte sønnen Niels Peter på Skive Handelsskole, mens datteren Anne Sofie fortsatte sin skolegang på ’Den Økologiske Efterskole’ i Aabybro.
Forældrene mener, timingen har været helt rigtig.
- Heldigvis passer det fint med, at Anne Sofie går på efterskole. Havde hun været yngre og skulle rykkes op med roden fra en folkeskole og en masse venner og veninder, havde det været noget andet, siger Betina.

Både Niels Peter og Anne Sofie sætter dog pris på, at de har deres gang på fastlandet. Men det betyder ikke, at de ikke synes godt om Fur.

Her er hyggeligt, og der er ikke nogen, der er arrogante,

siger Niels Peter, da han og søsteren bliver spurgt om deres indtryk af Fur.

- Og så er her mange aktiviteter - ofte nogle anderledes og sjove aktiviteter, mener de.

Muntert fortæller de om øens unge, der bygger appelsinkanoner (rør, der, når de fyldes med ilt og hårlak, kan skyde en appelsin adskillige hundrede meter, red.) og afholder fodboldkampe på øens multibane hver anden uge.

- Selv mine klassekammerater fra Skive kan se, her er dejligt, efter de har været på besøg. Det var nok ikke helt det, de havde forventet, siger Niels Peter med et smil.

Fur ligger få minutter fra land

Man skal med Færgen Sleipner for at komme til Fur.

Mange bliver måske skræmte ved tanken om at være afhængige af en færge, men Brian og Betina kan ikke se problemet.

- Det tager jo længere tid at holde for rødt i et lyskryds i Århus, end det gør at vente på færgen, siger Betina. Hun forstår samtidig ikke, hvorfor nogle f.eks. vil pendle fra Djursland til Århus og ikke fra Fur til Skive.

For dem har færgen ikke været nogen hindring – og for Niels Peter, der dagligt skal i skole og til sport på fastlandet, betyder færgeoverfarten heller ikke noget. Enten springer han på bussen eller også kommer han med i en samkørselsordning. Man hjælper jo hinanden på Fur!

Familien på fire kan med andre ord konkludere, at deres første halve år på Fur har været en fornøjelse. De har fundet en ro og en glæde i tilværelsen. Og så er de sammen om det hele.

De håber, andre også vil se det skønne ved Fur, og siger:

- Det er her vi vil være!

Læs mere...

"Julekrybbeværksted" på Fur Museum

Fra Wikipedia:
En julekrybbe er en tableauopstilling, der med figurer viser den stald (eller hule indrettet til dyr) i Betlehem, hvor Jesus ifølge traditionen blev født. Opstillingen laves oftest med små figurer, men ses også med figurer i fuld menneskestørrelse. Med i opstillingen er som regel Jesusbarnet i krybben og Maria og Josef. Der er også en okse og et æsel i stalden. Krybben har som regel også figurer af hyrder, får, engle og betlehemsstjernen. De tre vise mænd med deres kameler bliver traditionelt sat ind i krybben ved hellig tre kongers fest tretten dage efter juledag.

I år er der mulighed for at udfolde ens kreative evner på Fur Museum. Museet byder indenfor til et julekrybbeværksted. Her kan man lave figurerne til en meget personlig julekrybbe. Man kan fx fremstille/fremtrylle Jomfru Marie, Josef, en hyrde eller en af de vise mænd. Man kan nå at lave én figur og så bygge videre derhjemme, - eller man kan komme og lave endnu en figur næste år.

Arrangementet foregår den 24. november kl. 19-22. Lisbet Hauge inspirerer og vejleder. Lisbet har i mange år arrangeret ”Engleværksteder” på Herning Billedskole.

Der er materialer og redskaber, så alle kan lave en figur, men man må meget gerne også selv medbringe en pose med forskelligt papir, bånd, snore, sjove dimser og lignende, så figurerne får et endnu mere personligt præg.

Der kræves ingen særlige forudsætninger for at være med. Tilbuddet er for voksne. Det koster 75 kr., og man skal tilmelde sig.

Julekrybbeværkstedet er arrangeret af John Bertelsen Fur Museum og Lisbet Hauge.

Venlig hilsen

Lisbet Hauge

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. tlf. 29 10 17 41

Læs mere...

"Klimaændringer – den danske vinkel” – et offentligt foredrag på Fur Museum

Tirsdag den 26. februar 2019 kan du på Fur Museum deltage i et livestream foredrag fra Aarhus Universitet. Det er klimafysiker Jens Hesselbjerg Christensen, der holder foredraget over emnet: Klimaændringer – den danske vinkel

Der er gratis adgang til Fur Museums undervisningslokale, hvor John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl.ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser.
Deltagere, der kommer fra fastlandet, kan få færgebilletten refunderet. Det kræver forhåndstilmelding til Thea Cox på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Så klarer Thea det praktiske.

Foredraget bliver livestreamet fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på https://ofn.au.dk Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 26. februar, at du kan opleve foredraget om klimaændringer fra en dansk vinkel.

I løbet af foråret livestreames yderligere fire foredrag på Fur Museum:

12. marts 2019: Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv
19. marts 2019: Vores urolige klode
2. april 2019: Hunting exoplanets and life in the Universe
9. april 2019: Når fysikkens stråler helbreder

Yderligere information:
Thea Cox, Arbejdsgruppe Fur Foredrag: E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum. E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed