Menu
Artikel

Artikel (3965)

Jordens indre kerne – et universitetsforedrag på Fur Museum tirsdag den 9. november 2021

Foredragene begynder normalt kl. 19, men den 9. november begynder foredraget kl. 18.45. Museumsinspektør Bo Pagh Schultz vil indledningsvis demonstrere, hvordan jorden er opbygget med en indre kerne og hvordan vulkanisme skaber bølgebevægelser.

Der er gratis adgang til Fur Museums nye velkomstbygning med storskærm og lyd i topkvalitet. John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.30, og Kirsten Høgh tager sig af teknikken. Foredraget varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser  

Deltagere fra fastlandet, kan komme gratis med færgen Det kræver forhåndstilmelding til Kirsten Høgh på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på 30 20 53 58, så klarer Kirsten det praktiske.

Kom og hør om den danske seismolog, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Hun blev verdensberømt da hun i 1936 fremsatte den skelsættende teori, at jorden har en indre kerne, og at jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt. Tidligere troede man, at jordens indre kerne var flydende, men Inge Lehmann påviste, at der inde i den flydende kerne var en indre kerne med helt andre fysiske egenskaber end materialet i jordens andre dele.

Inge Lehmann blev internationalt kendt for sin forskning før hun blev kendt i Danmark. i 1950’erne blev hun inviteret til USA, hvor hendes arbejde kom til at spille en rolle under den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Anerkendelsen af hendes forskning tog først fart, da hun var blevet pensioneret. Hun udgav sin sidste videnskabelige artikel som 99-årig. Hun blev 104 og døde i 1993.  

I foredraget vil forfatter Lotte K. Andersen tage afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann og fortælle om hendes liv og videnskabelige karriere. Romanen udkom i maj 2021. Under sin research har Lotte K. Andersen talt med Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til.

I løbet af foredraget vil geofysiker David Lundbek Egholm gøre rede for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning.

Foredraget bliver livestreamet fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 9. november 2021 at du kan få mere viden om en næsten overset dansk kvindelig forsker, der på verdensplan bidrog afgørende til udforskningen af jordens indre kerne  

 

Yderligere information:

Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...

Pandemier i de sidste 200 år – foredrag tirsdag 26. oktober 2021 på Fur Museum

Professor i folkesundhed Lone Simonsen, Roskilde Universitet fortæller om forskningen i pandemier. Hvad kan vi lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier – fx pesten, spansk syge, kopper, kolera og mæslinger? Nye matematiske modeller giver os indsigt i hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder covid-19-pandemien.

Historisk set har menneskeheden gennemlevet voldsomme epidemier og pandemier som holdt populationen nede. Fx pest, kopper, kolera, mæslinger og influenza-pandemier som spansk syge der hærgede verden over i 1918-20. Sidstnævnte dræbte omkring 1-2 % af verdens befolkning, svarende til at over 50 millioner mennesker ville dø hvis en lignende pandemi skete i dag.

Verden over arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier. Kommer der igen en stor og dødelig pandemi? Hvilken virus kan det ske at være? Kan vi risikere at den bliver så dødelig som fortidens forfærdeligheder? Kan vi stoppe den?
Foredraget bliver livestreamet fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 26. oktober, at du kan få mere viden om pandemier i de sidste 200 år.  

Der er gratis adgang til Fur Museums nye velkomstbygning med storskærm og lyd i topkvalitet. John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40, og Kirsten Høgh tager sig af teknikken. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser  

Deltagere fra fastlandet, kan komme gratis med færgen Det kræver forhåndstilmelding til Kirsten Høgh på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på 30 20 53 58, så klarer Kirsten det praktiske.

 

Der kommer flere foredrag på Fur Museum i løbet af efteråret:

Tirsdag 09/11 2021 Den indre kerne.

Tirsdag 23/11 2021 Vores cellers saltbalance.
 

Yderligere information:

Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...

Knud Peders 70 års fødselsdag

Vores energiske chef, og forfatter for Fur Nyts hjemmeside Knud Peder Jensen, har lige holdt sin 70 års fødselsdag, og i den anledning holdt han, lørdag d.16 oktober stor fest på skolen, og der var en stor fest, der sagde spar to til alt.

Vi var mange gæster, og vi fik en fantastisk god forplejning.

Festen startede kl. 14.00,  og efter at Knud Peder havde budt de fremmødte hjertelig velkommen, Fik vi alle tiders ta-selv kaffebord

Derefter var der underholdning, af friskolens elever, der sammen med deres lærer, underholdt med nogle sange, og efter det, gav Knud Peders børn en hyldest til deres far, med nogle fantastiske videoklip og taler,.Herefter holdt han selv en tale med nogle videoklip, fra sin barndom og ungdom, og fortalte lidt om, hvordan livet havde formet sig for ham.

Kl. 17.30, fik vi alle tiders dejlige aftensmad, og det var bare guf.

Efter at have fået den dejlige aftensmad,  tog jeg hjem ved 19.00 tiden, fordi jeg ikke havde det så godt. Men det var en god og vellykket fest, Knud Peder holdt for os, og jeg har særlig meget grund til at takke ham, for alt det, han har hjulpet mig med.

Læs mere...

Frivilligheds fest i Durup hallen

Torsdag d.14. oktober,  blev dette års frivilligheds fest, som Skive Kommune afholder hvert år, som belønning for de, der gør et stykke frivilligt arbejde.

Denne gang i Durup hallen, og vi var ialt 630 tilmeldte gæster, heraf en del Furboere, hvoraf jeg var den ene.

Festen startede kl. 17.30, med at vi blev budt velkommen af borgmester  Peder Christian kirkegård, hvorefter "Møllegårdens orkester" tog fat på, at spille deres herlige musik, og det gjorde de hele aftenen, afbrudt af, at de fik noget at spise, og det fik vi også, og det var pragtfuld mad, vi fik serveret, som bestod af en forret med hønsesalat med bacon og champignon på sprød salatbund med flutes.

Hovedretten var grillet svinekam med tilbehø,r og som dessert fik vi en vidunderlig islagkage, og det var bare guf.

Efter spisningen holdt formanden for social- og sundheds udvalget:Niels Ole d. Nielsen en tale, hvori han takkede alle, der havde gjort et frivilligt stykke arbejde.

Vi indledte festen med at synge,:" Blæsten går frisk over Limfjordens vande", og lidt senere,"fuglene letter mod vinden", mens Møllegårdens orkester spillede til.

Herefter optrådte Johny Reimar med nogle af sine gamle numre, og det var pragtfuldt at høre på. Festen sluttede kl, 21.15 med at formanden for ældreområdet Preben Andersen, skulle have sluttet aftenen for os, men han havde været så uheldig at brække et ben, så det blev i stedet borgmesteren Peder Christian Kirkegård, der tog sig af det og takkede os allesammen for vores indsats. Det blev en rigtig god aften.

Læs mere...

Fur skal på Messe igen i 2022 ?

Vi skal brande Fur, for sammen er vi stærke  

Fur klyngen arbejder på at lave en stand på Ferie for Alle messen i feb. 2022

Det bliver en branding af Fur, en blanding af kunst - kultur- spisesteder – aktivitet – overnatning – natur og bosætning.

Ja alt det Fur kan, siger Jørgen Christiansen der er tovholder for Messe udvalget under Fur Klyngen

Vi skal holde fast i at tiltrække gæster til Fur, for hele øens skyld, mange gæster på Fur giver arbejdet til både øens håndværker og til turist erhvervet, ja det gør at vi kan have en så flot Brugs året rundt og det giver fyldte færger og god omtale af Fur, og på sigt er det også med til at flere bosætter sig på Fur, til glæde og gavn for både friskolen, virksomheder og foreningerne, ja for hele livet på Fur.

Der kommer over 60.000 gæster på messen og på Fur standen plejer vi at få kontakt med ca. 8000 gæster i løbet af de 3 dage messen vare.

Så det er hårdt arbejdet og vi skal være 12-14 stykker på vores stand hver dag.

Men det koster at være på messe, 95.000 kr. er budgettet for Fur klyngen.

Det er penge vi nu skal ud at finde, dels ved hjælp fra fonde, og fra de aktører der vil være en del af standen, og også fra foreninger og privatpersoner der kan give et frivillig bidrag.

Man skal være medlem i Fursund turistforening eller destination Limfjorden og drive turist eller turist relateret virksomhed på Fur for at kunne deltage på messen.

Det koster 3500 kr. plus hårdt arbejdet i 3 dage at være en del af standen (der er plads til max 10 deltager) Man kan også afleverer 1500 flyers og kommer med i de populære ”Fur pose” der deles ud under messen, det koster 500 kr. ( her er der plads til 25 )

Og så kan foreninger – virksomheder og privatpersoner give et frivilligt bidrag til at hjælpe med at brande Fur – til glæde og gavn for hele øen.

Skal du med eller ønsker du at vide mere så kontakt Jørgen på:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller pr. telefon 24257067

Fur – Sammen er vi stærke

Hilsen

Jørgen Christiansen

Tovholder for Fur klyngens Messeudvalg

 

Læs mere...

Venneforeningens udflugtstur

Mandag d. 11 oktober, havde vi, der plejer at følge Venneforeningens arrangementer, en dejlig eftermiddagstur rundt i Sallings land hvor, vi kom vidt omkring, og afsluttede med et vidunderligt kaffebord, med nybagt kringle og flødeskumslagkage, i en nedlagt landbrugsejendom nede i Junget, som var blevet omdannet til restauration.

Vi var fuldt hus, i en stor bus fra Breum Turistfart, som blev afhentet på Ældrecentret kl. 14.30, og var tilbage igen ved 17.15 tiden.

Det var så indledningen,  på den næste sæson, efter vores langvarige nedlukning efter coronaplagen, så nu håber vi på, at alting flasker sig, og bliver ved det gamle.

Det var i hvertfald  en god eftermiddag, vi havde.

Læs mere...

Uge 42 2021 fra Fur Klyngen

 

 

I disse dage bliver programmet for uge 42 2021 på Fur omdelt til alle postkasser på Fur. Hvis du ikke har modtaget den i din postkasse, så kan den fåes ved Fursund Turistinformation, i Brugsen eller ved en af øens gode butikker.

Folderen er udarbejdet af Fur Klyngen og samler forskellige aktiviteter på Fur i uge 42 2021. Udover de angivne aktiviteter så har mange af øens spisesteder, butikker, gallerier (når flag står ude), museum og øvrige seværdigheder åbent.

Vedhæftet er en oversigt over aktiviteterne på Fur, samt et Facebook opslag, som deles i forskellige grupper
https://www.facebook.com/kennethvba/posts/10158922328333705

På vegne af Fur Klyngen,
Grete Kragelund og Kenneth Andersen

Læs mere...

Yngre med årene – et foredrag på Fur Museum 12. oktober 2021

Du kan komme til et universitetsforedrag, hvor overlæge Bente Klarlund Pedersen fortæller om den forskning, der viser, at din livsstil og livsindstilling i høj grad bestemmer, om du vil dø som en syg 80-årig eller som en rask 90-årig.

Foredraget bliver livestreamet fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 12. oktober, at du kan opleve foredraget Yngre med årene.

Der er gratis adgang til Fur Museum, hvor John Brinch Bertelsen åbner dørene til den nye velkomsthal kl. 18.40. Kirsten Høgh står for teknikken. Du ser foredraget på museets nye storskærm. Både billedet og lyden er i topkvalitet. og Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser.

Færgen til Fur er gratis. Og deltagere fra fastlandet er velkomne.

Der kommer flere foredrag på Fur Museum i løbet af efteråret:

Tirsdag 26/10 2021 Pandemier i de sidste 200 år.

Tirsdag 09/11 2021 Den indre kerne.

Tirsdag 23/11 2021 Vores cellers saltbalance.
 

Yderligere information:

Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

 

Læs mere...

Fursundturistforeningen søger samarbejdspartner

Fursundturistforeningen søger samarbejdspartner til at drive turistforeningens fysiske kontor/butik,  og til at stå for at organisere vedligehold og udlejning af cykler, samt udøve god gæsteservice på vores kontor.

Du får mulighed for at sælge egne vare og drive butikken, som en blanding af din butik og turistkontor.

Du kommer til at stå for hele den daglige drift efter de min. åbningstider der er aftalt med bestyrelsen.

Fursundturistforening stiller medarbejder til rådighed primært i højsæsonen, i et aftalt antal timer pr. år.

Resten af året skal du selv bemande kontoret

Er det noget for dig, så byd ind med et tilbud der skal indeholde:

Pris for cykelleje.

Din andel af husleje.

Honorar for at passe pyloner.

Samt hvilken antal timer du ønsker turistforeningen stiller til rådighed til gæsteservice.

 

Dit tilbud skal være formanden i hænde inden 10. oktober

For yderligere oplysninger, kontakt formand Jørgen Ruby på telefon 42173017 eller pr. mail. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Venlig hilsen
Jørgen Ruby

Fursund Turistforening

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed