Menu
Artikel

Artikel (3546)

St. Hans I Bådelauget

St.Hans aften er der som altid bål og sange og båltale ved Fur Bådelaug. Det er en aften, som traditionelt tiltrækker mange furboer, sommerhusejere og turister. Sidste år over 300.

Men i år er arrangementet udvidet med en særlig begivenhed. Bådelaugets nye robåde skal døbes og sættes i vandet for første gang. Jomfruroning må det nok hedde. Takket være en donation fra Nordeas ”Kysten er klar” puljen på 300.000 kr har Bådelauget fået råd til at købe to nye in-rigger robåde og en Coastalrobåd. ”Højris” skal Coastalbåden hedde efter Peder Højris, foreningens energiske og initiativrige næstformand, som døde i efteråret. Hans mor, Esther Højris, har lovet at døbe båden.

Hvad de to andre både skal hedde, er foreløbig en hemmelighed. De bliver døbt af to mangeårige medlemmer af bådelauget Kirsten Rex Andersen og Sonja Justesen.

De to både er bygget på Agerbirks bådebyggeri ved Vejle. Støbt i glasfiber og færdiggjort med de smukkeste detaljer. Alt træværk er håndlakeret fem gange og har derefter fået en omgang hos en autolakerer. Pladerne til at træde på er ekstra brede, og lakken er her ru, så man ikke skrider så let. De er indlagt lyse intarsiastriber til dekoration. Bundpropperne af messing er placeret i huller på styrmandens sæde. Så hvis han/hun sidder dårligt, er de nok ikke blevet skruet i, smiler bådebyggeren.    

En in-rigger er en særlig skandinavisk bådtype. Den er bygget til at ligge stabilt også i uroligt vand og egner sig derfor rigtig godt til Limfjorden.

Aftenen starter kl. 19.00 med velkomst og dåb af bådene. Så bliver de sat i vandet til en kort rotur. Kl. 21.00 er der båltale ved tidligere borgmester Flemming Eskildsen. Hele aftenen kan de købes pølser og øl og sodavand og kaffe og kage.

Læs mere...

Få hjælp til ejerskifte i landbrug og fødevarevirksomheder  - et tilbud til virksomhedsejere på småøerne

Med denne indsats vil Sammenslutningen af Danske Småøer og LAG Småøerne forsøge at finde købere/forpagtere til nogle af de landbrugs- og fødevarevirksomheder på småøerne, hvor ejeren ønsker salg eller bortforpagtning - det kalder vi 'matchmaking'.

Matchmaking-indsatsen er et led i projektet ‘Nye naboer- mere øliv’, der gennemføres i et partnerskab mellem Sammenslutningen af Danske Småøer og LAG Småøerne. 
Læs mere om matchmaking her: https://danske-smaaoer.dk/…/matchmaking-landbrug-foedevare…/

- og her: http://lag-smaaoerne.blogspot.com/2019/04/matchmaking.html

Læs mere...

Folk vil gerne flytte til småøerne - men hvor skal de bo ? - debat på Folkemødet på Bornholm

 

Mange af småøerne melder i disse år om en udpræget mangel på boliger

Med de seneste års voksende interesse for at slå sig ned på småøerne er manglen på boliger – især lejeboliger – blevet meget tydelig.

Interessen for øerne er steget støt de seneste år – bakket op af nedsatte færgepriser og øget synlighed af øerne. Det har betydet at øerne får flere gæster, og også at flere og flere gerne vil forsøge sig med ø-livet og flytte til en ø. Det er glædeligt! Og øernes samlede befolkningstal er da også for 3. år i træk gået frem. Men nu melder manglen på boliger sig så.

 • ➢  Boligmassen er – ligesom arealet - begrænset på småøerne. På mange øer er gamle huse desuden gået i arv, og er blevet til feriehuse.

 • ➢  Finansiering i forbindelse med opførelse af almennyttige boliger eller andelsboliger har vist sig meget vanskelig for de fleste øer.

 • ➢  Private har ofte vanskeligt ved at få banklån til etablering af eksempelvis udlejningsboliger.

 • ➢  Småøerne er i sagens natur alle omfattet af kystbeskyttelseszonen (3 km fra kysten) og desuden af strandbeskyttelseszonen (0-300 m fra kysten), der i forhold til en småøs samlede areal udgør et forholdsmæssigt stort område af øen. Strandbeskyttelseszonen er en forbudszone og her gælder der restriktive regler for opførelse af bygninger, men også for ændring af anvendelse – fx fra driftsbygning til beboelse. Den problematik vil vi gerne tage op.

  Hvordan kan vi til alles glæde udnytte det momentum, der i disse år er for bosætningen på småøerne? Har du et bud på hvordan vi kommer videre? Kom forbi og giv dit besyv med!!

  Tid & sted: Torsdag den 14. juni kl. 14.00-14.50 Danchells Anlæg A 16, i Danske Småøers telt

  Arrangør: Sammenslutningen af Danske Småøer

  Ordstyrer: Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer

  Debattører:

 • Hans Erik Lund, landsformand for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

 • Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk

 • Peter Juel Jensen (V), formand for Folketingets Udvalg for Småøer

 • Henning Hyllested (EL), Folketingets Udvalg for Småøer

Læs mere...

I mål med Landevejsprincippet ? - Rundbordssamtale på Folkemødet på Bornholm

På Folkemødet på Bornholm bliver der afholdes en rundbordssamtale om 'Landevejsprincippet'.

Siden 2017 har staten tilført midler til nedsættelse af færgetaksterne – hvor langt er vi?

Vi inviterer til rundbordssamtale om Landevejsprincippet på baggrund af evalueringen i 2018 af tilskuddet til de nedsatte færgetakster.

De seneste år, hvor færgerne via tilskud fra staten har kunne nedsætte prisen på færgebilletterne i perioder, har betydet en øget interesse for småøerne i form af flere gæster, og desuden en synliggørelse af småøerne generelt. Parallelt har småøerne samlet set for 3. år i træk oplevet en fremgang i befolkningstallene.

Ambitionen fra politisk side var at Landevejsprincippet i 2019 skulle være fuldt implementeret uden for højsæsonen – men vi er ikke helt i mål endnu.

Med baggrund i den evaluering Økonomi- og Indenrigsministeriet har lavet i 2018 og den efterfølgende justering af tilskudsordning til nedsættelse af færgetakster, der blev vedtaget af Folketinget den 24.4., vil vi drøfte, hvordan vi får det fulde Landevejsprincip landet.

Desuden drøftes nogle af de udfordringer der ligger i ordningen og de mange gode effekter, der allerede kan konstateres.

Publikum får lejlighed til at bidrage med spørgsmål og kommentarer.

Tid & sted: Fredag den 15. juni kl. 12.00 -12.50 Danchells Anlæg A 16, i Danske Småøers telt

Arrangører: Færgesekretariatet & Sammenslutningen af Danske Småøer

Ordstyrer: Jan Bendix

Debattører:

 • Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer

 • Michel van der Linden, formand for Færgesekretariatet

 • Peter Juel Jensen (V) formand for Folketingets Udvalg for Småøer

 • Henning Hyllested (EL), Folketingets Udvalg for Småøer

 • Mette Hjermind Dencker (DF), Folketingets Udvalg for Småøer

 • Niels Viggo Lynghøj, borgmester i Struer

 • Ole Wej Petersen, borgmester på Ærø

 • Jørgen Grüner, byrådsmedlem Slagelse Kommune

 • Kim Welcher, byrådsmedlem Langeland Kommune

Læs mere...

Guidet Hornfisketur på Fur

I samarbejde med Fursund turistforening arrangerede den lokal fiskeguide Arved Michelson en fisketur efter hornfisk omkring fjorden ved Rødsten. Bent Kjeldsen (foto) fangede sin første hornfisk nogensinde.

 

med venlig hilsen

Arved Michelson

Læs mere...

Grundlovsmøde på Fur Museum - se video

Som de foregående år var der igen i år grundlovsmøde på Fur Museum. Det skete gennem et samarbejde mellem Fur museum, Fur Museums Støtteforening og Fur Ø-forening.

John Bertelsen bød årets taler var Hanne Tanvig, Københavns Universitet, velkommen. Hanne Tanvig har  gennem årene været en hyppig gæst på Fur, idet hun har været tilknyttet projekter, der har til formål at øge bosætningen på Fur.

 Om sit virke, siger hun:

”Jeg er oprindeligt uddannet som regionplanlægger og er PhD inden for humangeografi. Mine specialer omfatter landdistriktsudvikling og -politik med særligt fokus på levevilkår og nye erhverv, og hvordan de kan skabes og påvirkes. Igennem mange år har jeg medvirket i et bredt spektrum af forsknings- og udviklingsinitiativer, men på det seneste har det særligt omfattet, hvorledes rumlige forandringsprocesser skabes og udvikles af nye entreprenørskaber, herunder af lokalsamfund. Forsknings- og udviklingsinitiativerne foregår i et tæt samarbejde med mange, berørte parter og ofte dér, hvor problemstillingerne mærkes. Jeg bidrager ofte som ekspert i debatten om landdistrikternes udvikling.” (hjemmeside for Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning)

Knud Peder

Hør Tanvigs grundlovstale: https://youtu.be/ZMB04qiIH4M

'

Læs mere...

HAVESELSKAB – Langbordsmiddage på Fur, 5. og 6. Juli

 • Udgivet i Artikel
 • Skrevet af

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
  Vær den første til at kommentere!

To aftener - to middage, hvor vi tilbereder og nyder lokale råvarer fra øen. Råvarer fra producenter, passionerede privat personer og det vi kan samle og sanke ude i landskabet.

Muslinger og fisk fra fjorden, urter fra stranden, dyr fra skoven og grønt fra marken. Vær med når vi laver langbordsmiddagge i det fri med alt det bedste fra vores alle sammens yndlings ø.10-12 serveringer som alle vil tage udgangspunkt i de friskeske råvarer, som sæsonen har at byde på. Alt fra rustikke fad serveringer tilberedt over bål og til tallerkenanretninger med inspiration fra fjernere kyster. Retter med både genkendelige og mindre genkendelige råvarer, som kan åbne op for nye samtaler og inspiration til hvordan vi kan udnytte vores ressourcer og skabe fokus på værdien i det lokale.

Vi håber, at samle gode venner, gamle naboer og nye ansigter til to hyggelige aftener i naturskønne omgivelser, som tager udgangspunkt i det nære og den natur der omgiver os.

Vi glæder os til, at byde jer velkommen!

KOKKENE:

Kokke makkerparret Ditte Dalsgaard Nielsen og Johnny Jakobsen har arbejdet side om side, som kollegaer ved det dynamiske private dining- og cateringfirma I’m a KOMBO i Kødbyen i København siden sommeren 2018.

Johnny om Ditte:
'Foruden at være opvokset på Fur og rumme øens DNA, mestrer Ditte også storbyens ABC. Med en kreativ og farverig baggrund i kunstens verden bliver der budt op til dans, udfoldelser og højtflyvende metropoliske eventyr samtidig med at rammerne, stemningen og kogekunsten altid er solidt plantet i gummistøvlen og Furs frugtbare moler. Ditte har hang til indkogning og masser af syre.'

Ditte om Johnny:
'Johnny har boet hele hans liv i København, men betragter sig selv som en søn af den store verden.
Udover at være et gastronomisk talent, så elsker Johnny poesi og trolddom og lader ofte sin mad og haveselskaber inspirere af kosmos og de enkelte regioners terrior. Forvent kærlighed og smæk på smagen!'

DETALJER:

Fredag d. 5. Juli 2019
679,- pr. pers.
Kl. 18:00
+
Lørdag d. 6. Juli 2019
679,- pr. pers.
Kl. 18:00

Begge aftenener inkluderer 10-12 serveringer samt alle drikkevarer (vin, vand og kaffe)

Begrænset til 20 pladser pr. aften

KØB AF BILLET:

Tilmeldning senest torsdag 20. juni

Send mail til:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Oplys ønsket dato for middag, antal personer samt fulde navn/navne og telefonnummer.
Betaling via Mobilpay, for at bekræfte reservation

(Præcis lokation for arrangementet, vil blive afsløret via mail en uges tid inden afholdelse)

OBS:

Middagene vil, hvis vejret tillader det, blive afholdt udendørs under åben himmel i simple, naturskønne omgivelser.
Forholdsvis praktisk påklædning vil være at anbefale

Læs mere...

TV2 tegner et misvisende billede af camping i Danmark

”Vi finder det meget ærgerligt, hvis TV2 dokumentarudsendelsen ”Trailerpark Danmark” giver den danske befolkning en opfattelse af, at forholdene på de danske campingpladser er som det fremstilles i udsendelsen. Det er absolut ikke et billede, som vi på nogen måde genkender”, siger værterne på FUR Camping Betina og Brian Bugge, der er medlem af DK-CAMP, den største kæde af campingpladser i Danmark.

Faktisk har Betina og Brian kun perifert hørt om begrebet ”trailerpark” i relation til camping, før de bliver konfronteret med TV2’s udsendelse, og frygter nu, at udsendelsens misvisende billede kan få konsekvens for hele turisterhvervet - såvel på Fur som på landsplan. Og de slår fast, at ingen af deres kollegaer i kædens 256 campingpladser har noget som helst at gøre med såkaldte ”trailerparks”, som der er ét eksempel på i udsendelsen.

”At slå sig ned fast på en campingplads, har ikke noget med camping at gøre. Camping er en ferieform, hvor man holder ferie i måske en uge eller 14 dage. Eller, hvor sæsongæster har opstillet deres campingvogn for typisk at bo i den i weekender eller i ferieuger”, fortæller værterne.

I den første udsendelse, der blev vist i aftes, er der også et indslag med en familiefar med to børn, der midlertidigt har flyttet sin adresse til Langå Camping. Langå Camping er medlem af DK-CAMP. Men det er et enkeltstående eksempel, der ikke har noget at gøre med begrebet ”trailerpark”.

”Der er campingpladser, der har personer eller en familie boende, typisk i korterevarende perioder. Fx i forbindelse med en skilsmisse eller andre situationer, hvor der opstår et akut behov for en bolig”, fortæller landsformand i DK-CAMP Torben Frydenlund Rasmussen. Og fortsætter: ”Her er der campingpladser, der hjælper folk i en trængt situation. Og det er der heller ikke noget ulovligt i. Som i eksemplet med den fraskilte far fra Langå Camping, er det bare misvisende at sætte det i relation til overskriften ”Ulovlige trailerparks spreder sig i Danmark”.

I Danmark skal man have en fast folkeregisteradresse for bl.a. at modtage ydelser fra det offentlige. Og man kan godt have folkeregisteradresse på en campingplads. Men man må ikke bo på campingpladsen hele året (man skal overholde campingreglementet). Forbuddet mod at bo på campingpladsen hele året, gælder også selv om man har folkeregisteradresse på pladsen.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed