Menu
Artikel

Artikel (4400)

Menneskedyret Homo Sapiens -foredrag på Fur Museum

Tirsdag den 16. april 2024 kan du høre professor i sansebiologi Peter Teglberg Madsen fortælle om, hvordan vi er blevet et tilfældigt resultat af en broget evolutionsproces og en anatomisk rodebunke med lån af organer fra vor tidligere forfædre. Hør eksempler på at vores adfærd i høj grad er styret af menneskedyrets biologi  og forhistorie – og ikke af vores frie vilje alene.

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum, Fur Museums Støtteforening og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.
Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 16. april, at du kan opleve foredragene om menneskedyret.

Der er gratis adgang til Fur Museums nye velkomstbygning med storskærm og lyd i topkvalitet. John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40, og Kirsten Høgh tager sig af teknikken. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser

Det bliver forårets sidste livestream foredrag, men du kan glæde dig til, at der kommer flere til efteråret. De bliver offentliggjort på FurNyt.

Søger du mere information, så kontakt:

Emeritus John Brinch Bertelsen
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 97 59 35 76

Læs mere...

25 ÅRS JUBILÆUM - Museumsinspektør Bo Pagh Schultz - jubilæumsreception 19. april 2024 kl. 15.30-17.30

Indkaldelse til Generalforsamling i Fur Tennisklub onsdag den 24. april 2024 kl. 17.00

Generalforsamlingen afholdes ved tennisbanerne.

 

Dagsorden i henhold til foreningens vedtægter:

1. Valg af dirigent,

2. Bestyrelsens beretning.

3a. Forelæggelse af det reviderede regnskab.

3b. Forelæggelser af budgetter, herunder forslag om kontingentets størrelse.

4. Behandling af indkomne forslag.

5. Sæson 2024


6. Valg af bestyrelse. På valg er Knud Peder Jensen, Alek Krylow og Erik Wind Andersen

7. Valg af suppleanter.

8. Valg af revisor.

 

Bestyrelsen

Henvendelse angående generalforsamling kan ske til Formand for Fur Tennisklub Knud Peder Jensen, Boagervej 3, 7884 Fur. Mobil: 61273832 mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

Læs mere...

Bogcafé på Fur - Litteratur på menukortet   Tirsdag d. 21. maj kl. 18.30 – 21.00  

Skive Bibliotek og Fru Jensen slår dørene op for en aften fyldt med gode bøger og hyggeligt samvær.  

Er du træt af at stirre tomt ind i din bogreol og lede efter den næste gode læseoplevelse? Eller måske er du bare nysgerrig efter at høre, hvad der foregår i litteraturens verden for tiden? Så er vores bogcafé lige noget for dig! 

Så tilmeld dig og dine venner/veninder til en skøn aften med god mad og litteratur i skønne omgivelser. 

Vi starter aftenen med en let anretning og et glas til ganen. 

Herefter vil bibliotekets dygtige formidlere servere lækre smagsprøver på nyere litteratur. 

Der er begrænsede pladser til dette event. Så tøv ikke! Skynd dig at sikre dig en plads til en aften, hvor litteraturen er i fokus, og hvor du kan dele din passion for bøger med andre læseglade sjæle. Vi glæder os til at se dig hos Fru Jensen på Fur! 

Der udleveres en liste over de bøger som anbefales. 

 

Pris 149 kr. inkl. mad, en genstand og kaffe/the i pausen. 

Foregår hos Fru Jensen på Søndergårdevej 64, 7884 Fur 

 

Køb billet på www.skivebibliotek.dk 

senest fredag d. 17. maj 

Arrangører: Skive Bibliotek 

Læs mere...

Standerhejsning i Fur Bådelaug - Det foregår lørdag den 20. april fra kl. 10.00.

Vi starter sæsonen med den sædvanlige standerhejsning. Det foregår lørdag den 20. april fra kl. 10.00.

Festudvalget sørger for morgenmad, hvorefter der fordeles arbejdsopgaver.

Der er forfriskninger hele dagen, og når vi er færdige, er der pølser og brød, som grilles på vores nyindkøbte gasgrill.

 

Vel mødt til en hyggelig arbejdsdag

Bestyrelsen

Læs mere...

Fur Friskole og Børnehus - indkaldelse til generalforsamlinger - 18. april - Støtteforeningen for Fur Friskole og Børnehus samt til Bestyrelsen for Fur Friskole og Børnehus

Fur Friskole og Børnehus arbejder i øjeblikket med at styrke sin grafiske profil, for at skabe blikfang.

Vi er en lille skole og børnehus, men med stor sjæl, god stemning og masser af læring.

Siden friskolens start i 2014 (ja der er snart jubilæum og alle bliver inviteret, så hold øje), har skolens signatur været solsikken.

 

Friskolesangen der er skrevet af musiklærer Anders, i samarbejde med elever lyder:


1. Her på Fur Friskole,

Synger vi til solen,

Solsikker, der nejer,

Viser os en vej.

 

2. Her er mange venner,

Og her er ingen fjender,

Her på Fur Friskole,

Er der sammenhold og leg.

 

3. Her er hjertevarme,

Venner deles med,

Rejsen ud i livet,

Nu ta’r vi afsted.

 

Så naturligt nok faldt valget på solsikken, som nu står og nikker mod solen, som skolen og børnehusets nye signatur.

Tak til bestyrelsesmedlem Kirsten Blegager for at føre stregen og hele det grafiske udvalg for ideer og sparing.

 

Vi vil i samme ombæring gerne takke hele øen for den store opbakning til vores skole og børnehus, både økonomisk, praktisk og med opmuntrende ord!

Det kan vi ikke sige jer nok tak for!

 

Husk generalforsamling den 18. april i vores nyistandsatte Aula, til både Støtteforeningen for Fur Friskole og Børnehus, samt til  Bestyrelsen for Fur Friskole og Børnehus.

 

Læs mere...

Fur Jagtforening arrangerer fisketur efter havørred søndag d 21 april 2024 

Du behøver ikke være medlem af jagtforeningen for at deltage. Alle der har lyst til en spændende dag langs Furs kyster er velkomne. 

Dagen begynder kl. 8.30 med kaffe og rundstykker hos Yvonne og Jørgen Dahl på Anshedevej 4, 7884 Fur. 

Prisen er 50 kr. pr. deltager. 

Efter kaffen kører man til den kyst, hvor man håber, at chancen for en sølvskinnende havørred er størst. Sidste år blev der fanget to ørreder.   
Omkring kl. 13 samles man igen på Anshedevej 4 til fremvisning af fangsten. Husk mindstemålet for havørred: 40 cm. Der bliver mulighed for køb af pølser m. brød, øl og vand, så der bliver også god tid til at snakke om de store fisk, der bed på og slap af igen. Det er ikke en konkurrence. Naturoplevelsen, hyggen og snakken er i højsædet. 

Vigtigt:  

Tilmelding senest den 20. april til Jørgen Dahl på 23 30 36 52 gerne på sms. 

Læs mere...

Foreningen Fiskerhuset i Nederby afholder ordinær generalforsamling lørdag den 11. maj 2024 fra kl. 9.00

Foreningen Fiskerhuset i Nederby afholder ordinær generalforsamling lørdag den 11. maj 2024 fra kl. 9.00.

 

Generalforsamlingen afholdes ved Fiskerhuset. Foreningen giver rundstykker og kaffe. 

Alle nuværende medlemmer er velkomne. Kontingentet for 2024 skal indbetales på foreningens konto i Spar Nord på kontonr. 8122-1220376172  

  
Dagsorden:  
  
1. Beretning v. formand 
  
2. Regnskab til godkendelse v. kasserer  
  
3. Kontingent 

4. Valg 
  
5. Indkomne forslag 

 
6. Eventuelt  
  
 
Med venlig hilsen  
  
Bestyrelsen for Fiskerhuset i Nederby 

Læs mere...

Gak til myrerne og bliv vis

Forleden var der indkaldt til møde på Fur Bryghus om molergravningen på Fur. Hvis ellers myndighederne giver lov, vil der på en trækning af op mod 200 meter blive gravet cirka 50 meter af højderyggen på Fur.

Mødet forleden viste, at folk på Fur er delt  i spørgsmålet om molergravning. Nogle er for, nogle imod, nogle (nogle=mindst én) mener at ”ikke-fastboende” skal holde munden lukket, mens andre mener, at alle har ret til at have en mening

Hele sagen har fået FurNyts udsendte til at foretage sin helt egen undersøgelse. Og med fare for at lægge sig ud med de, der mener, at der er gravet nok, har FurNyt gravet et par spadestik dybere. 

Som de fleste sikkert er bekendt, så kan et oldtidsfund forsinke et jordprojekt i en periode, men sjældent helt stoppe. Anderledes forholder det sig, hvis biologer finder en truet plante eller dyreart et område man ønske at grave i. Det kan stoppe arbejdet for al fremtid.

For at få den side af sagen afklaret har FurNyt kontaktet en gruppe biologer på Aarhus Universitet. De har netop afsluttet undersøgelser  af det omtalte området på Fur  med et højst uventet resultat. Allerede på anden dagen stødte biologerne på en meget sjælden myreart, de såkaldte trampemyrer. (Latin: Trampedura-Formicidae). Tidligere var på Fur og Mors, men kendes nu kun på meget få lokationer, hvorfor de ifølge diverse EU regulativer er totalt fredede. Myrearten har det særkende, at de kun trives, hvor der er moler.

Gak til myrerne og bliv vis, siger et gammelt ordsprog. Om det også gælder for Trampe-myrerne er lidt usikkert, da deres levevis er nok så aparte. I modsætning til andre myrearter er deres antal i tuen begrænset til nogle få hundrede og det er ikke meget, når det gælder myrer. Disse relative få myrer har længe før menneskerne begyndte at udnytte moleret på Fur selv drevet en form for minedrift. På forunderlig vis har de fundet ud af at blande et sekret fra bladlus med moler, som de hente op fra gange ned i molerlagerne.

Nu vil FurNyts årvågne læsere nok spørge hvordan nogle få hundrede myrer kan opretholde et stort myresamfund? Det overraskende svar er, at de har fået lokale myrearter til at arbejde for sig. Men hvordan? Alle, der har studeren en myretue har sikkert lagt mærke til, at myrerne færdes ad lange myreveje, der kan sno sig langt væk fra tuen. For at få de fremmede myrer hjem til egen tue, har Trampe-Myrerne trampet en sti over til de andre myrer og lokket dem med sukkerholdige produkter. Hjemme ved tuen er de blev sat til at arbejde i minegangene for Trampe myrerne. Det har betydet, at Trampe-myrerne selv kan levet et næsten arbejdsfrit liv, men de lader andre arbejde for sig.

Der er meget som biologerne endnu ikke ved om den særprægede myreart på Fur, men biologerne vil i årene fremover følge dem tæt. 

På mange måder kan man sige, at det er skæbnens ironi, at et stort fransk mineselskab med kontorer over hele kloden, måske ender med at blive udkonkurreret at en lille ”molervirksomhed” drevet af en lille koloni Trampe-myrer, der har forstået at indrette sig i en arbejdsfri tilværelse. Men i modsætning til det store molerselskab, så har det lille selskab nok moler, som en af biologerne udtrykte det, til evig tid.  Og det er ganske længe.

KPJ

Læs mere...

Firmaer og foreninger kan nu søge støtte – og Fur Udviklingsråd hjælper 

I april og maj 2024 kan firmaer og foreninger på Fur søge udviklingsstøtte. Der er mange penge at hente. Og Fur Udviklingsråd har to erfarne mentorer, der giver dig en hjælpende hånd. Det er John Brinch Bertelsen og Jørgen Christiansen. De har gennem årene hjulpet mange med ansøgninger, der har trukket flere millioner til Fur. 

Landdistriktspuljens støtte til udvikling på de små øer har ansøgningsfrist den 17. april og LAG Småøer har ansøgningsfrist den 15. maj. De har begge godt 2 millioner til fordeling på de 27 små øer. Tilskuddene kan gives enten som et rentefrit lån, der er afdragsfri de første tre år, eller som et direkte kontant tilskud. Der kan ikke gives støtte til køb af fast ejendom eller til drift. Støtten gives til styrkelse af erhvervsudviklingen og tiltag, der kan fastholde en fastboende befolkning. 

Der er mange siders vejledning, strategier og indsatsområder, som ansøgerne skal læse. Og der skal anvendes digitale ansøgningsportaler, laves forretningsplaner og budgetter. Og når man får tilsagn, er der mange betingelser og terminer, der skal overholdes. 

Hvis du drømmer om at etablere en ny virksomhed på Fur eller at udvikle en eksisterende, så kontakt John eller Jørgen for mere info. De hjælper dig gerne gennem hele processen. Det samme gælder også for foreninger på Fur, der drømmer om et nyt projekt. Det tager tid at lave en ansøgning, så tøv ikke med at kontakte: 

John Brinch Bertelsen:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og 97 59 35 76 

Jørgen Christiansen: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og 51 60 64 50  

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed