Menu
Artikel

Artikel (3711)

Skole i Coronatider

Ingen almindelige mennesker har kunnet forberede sig på den situation, som vi pludselig stod i den 11. marts og landet lukkede ned.

På Fur friskole var vi godt i gang med at planlægge teater, vi havde flere ture ud af huset på skemaet og der var aftale med folk udefra, som skulle komme og lave spændende opgaver med eleverne.

MEN sådan skulle det ikke være.

Pludselig blev hele undervisningsformen vendt på hovedet. Hvor vi i det daglige plejer at se børnene i øjnene og hver dag være meget til stede i undervisningssituationen, så skulle vi pludselig tilbyde en undervisning på afstand. Og meget ansvar lægges pludselig på forældrenes skulder. Vær både forældre, lærer og måske også arbejde hjemmefra. Det kan kun give vanskeligheder og helt urimelige krav at stille. Helt sikkert noget der kræver planlægning og overskud.

Vores undervisning kører som på alle andre skoler. Vi er en lille skole og har derfor nemt ved den tætte kontakt til vores forældre. Derfor har vi hele tiden kunnet rette ind efter de måder som passer bedst for vores forældregruppe. Det er en ny rolle som forældrene er givet. Nu skal de være ajourført med alt det nyeste indenfor undervisning og den måde tingene forklares på, er helt givet ikke den samme som læreren i klassen.

Vi veksler mellem opgaver tildelt på computer for de største elever og resten forsøger vi at give opgaver, hvor der er et kreativt input. Gerne noget som kan arbejdes med udenfor når nu solen endelig skinner.

Vi kan kun ønske at alle kommer igennem uden sygdom og vi inden længe er tilbage på de rette arbejdspladser. Så vi kan være lærere og forældre kan være forældre.

Pas godt på Jer selv så I kan passe på andre.

Læs mere...

Kampen mod Mårhunden skærpes på Fur

Mårhunden breder sig i det ganske land. Jægerne har taget kampen op. Der laves foderpladser om dagen og skydes om natten efter de mårhunde, der tager imod tilbuddet om mad. Men lige meget hjælper det. Mårhundes antal stiger tilsyneladende og truer mange dyrearter på Fur. Selv ræven, som mennesket har haft sine kontroverser med gennem århundreder, er et rent lam i den sammenligning. Men nu er der måske hjælp på vej. Og det endda fra uventet side.

Danmarks Naturfredningsforening har nemlig planer om at gå ind i bekæmpelsen af Mårhunden.   Mårhunden er en invasiv art og derfor uønsket i den danske natur og i særdeleshed i fredede områder. Nærmest ved et tilfælde har videnskabsfolk opdaget, at Mårhunden i lighed med os mennesker kan blive syge af corona-influenza, ja forsøg tyder på, at de 95% af mårhundene vil dø hvis de får corona-virusset. Der er efterfølgende blevet udviklet en modificeret corona-virus, som ifølge firmaet bag ikke skulle kunne skade mennesker. Det har givet Danmarks Naturfredningsforening en god ide – dem får de efter eget udsagn mange af, men denne skulle være en af de bedre. Ideen går i sin enkelhed ud på, at der blandes en modificeret corona-virus i det foder jægerne lægger ud til mårhunden.  Alle jægere på Fur vil ifølge planen få udleveret spraydåser med modificeret corona-virus som skal sprøjtes på det foder, der lægges ud.  Naturfredningsforeningen håber, at det vil bekæmpe mårhunden og tilmed give lidt goodwill i lokalbefolkningen.  

På spørgsmålet fra FurNyts udsendte om det ikke rummer en vis risiko for den, der sprøjter virusset ud, er svaret nej. Når blot man husker den simple regel: ”altid sprøjte i medvind; aldrig i modvind”, skulle der ikke være nogen nævneværdig risiko.

FurNyt har også talt med en jæger om det nye tiltag. Han ville nu helle trykke på aftrækkende end på knappen på en spraydåse, men helt afvisende var han ikke. 

Med den viden solidt indenbords drog FurNyts udsendte til øens største sommerhusområde for at hører om det nye tiltag eventuelt ville møde modstand her.

Adskillige plæneklippere var alligevel i gang, som et varsel om forår. På en plæne foran et hus gik en mand bag en motorklipper. Han havde et solidt høreværn på og den udsendte måtte gestikulere, at han gerne ville have kontakt og efter et par forsøg lykkedes det.

”Der er sol, det er vår, det er dejligt”, lød det muntert fra sommerhusmanden. Han var tydeligvis smittet af det forårsstille vejr.

Hans humør faldt dog en kende, da han hørte, at jægerne nu får et nyt våben i kampen mod mårhunden. 

Først skydebane med støj og larm og så foderpladser med virus med al den vestevind vi har … Det satte en ordstrøm i gang, hvorfra det er bedst ikke at bringe noget videre .. 

 

Den udsendte vendte tankefuld hjem til matriklen. Verden var ikke så enkel, som han troede og oplevede, da han var barn. Pludselig så han noget, der på et splitsekund tømte hjernen for tanker. En mårhund i gang med at bryde gennem trådnettet til hønsegården.

”Kan du komme væk”, nærmest skreg den udsendte i en blanding af rædsel og vrede.  Det gav et sæt i mårhunden. Men i stedet for at løbe, faldt den omkuld og lå med alle fire poter i vejet som ramt af et hjerteslag. Det var dog løjerlig, tænkte den udsendte, han havde godt hørt at mårhunde spillede døde, når den var i knibe. Den udsendte var hurtigt på vej mod bilen for at hente sit kamera. Et billede af en mårhund liggende med poterne i vejret med fire forbløffede høns og en hane stående bag et hegn, det måtte da kunne ryste adskille mønter af sig.

Men da han et øjeblik efter kom tilbage var mårhunde forduftet. Den skulle åbenbart ikke i avis og blade.

 

Da han om aftenen lå i sin seng og så ud på månen og tænkte over dagens mangfoldige hændelser, blev billedet af mårhunden liggende med poterne i vejret ved at tone frem på nethinden. Den havde spillet både blind og døv og død og havde reddet sig fra at komme i avisen. Den var måske ikke så dumt endda. Og det med ”altid i medvind, aldrig i modvind”.  Det var nu heller ikke dumt. Og så var det så nem at huske, blot man ikke kom til at bytte om på det.

”Det har været en dejlig dag”, tænkte han og takkede rette vedkommende og lagde sig til at sove.

Den udsendte

Læs mere...

TAKE AWAY fra FUR Bryghus

  • Udgivet i Artikel
  • Skrevet af

  • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
    Vær den første til at kommentere!

Det bliver desværre en noget anden påske i år, end vi har været vant til. Det er normalt en af årets meget travle perioder, og der hvor vi for alvor starter sæsonen op. I år skal Påsken nydes hjemme.

Derfor tilbyder vi TAKE AWAY fra uge 14 og 15.

Afhentning foregår ved indgangen til Bryghuset. Vi følger naturligvis de gældende regler fra Sundhedsstyrelsen.

 

Uge 14:

Torsdag:

Stegt flæsk med persillesauce, hvide kartofler samt hjemmesyltede rødbeder kr. 110,-

Fredag-lørdag:

Rørt torskesalat-syltede perleløg-estragonmayo-jordskokkechips samt hj. bagt brød -  Glaceret svinekæber-knust kartoffel-dijoncreme samt dagens salat 2 retter kr. 200,-

Afhentes SENEST kl. 17.00

Lørdag:

Frokostplanke : afhentes imellem 11.00-13.00

Marineret sild med karrysalat

Lun fiskefrikadelle med hjemmelavet remoulade

Hjemmerøget knudeskinke med æggestand og sennepsdressing

Fjerkræ terrine med chutney og frissésalat

Ribbensteg med ølsyltede agurker

2 slags oste med dadel kompot

Brød og smør

Min. 2 personer - pris pr. person kr. 135,-Uge 15( Påskeugen )

Torsdag til søndag:

Påske frokostanretning:

Marineret sild med hjemmelavet karrysalat

Koldrøget laks med rygeostecreme og frissésalat

Pandestegt rødspættefilet med hjemmelavet remoulade og grillet citron

Tortilla med hjemmerøget okseinderlår samt portermayo, syltede perleløg

Tartelet med lam i asparges og urter

Confiteret svinebryst med ølsyltede agurker

Røget knudeskinke med æggestand, syltede asparges samt sennepsdressing

2 slags oste med syltede nødder og druer

Hjemmebagt brød og smør

Min 2 personer - Pr. person kr. 175,-

Afhentes imellem 11.00-13.00

Aftenmenu:

Letrøget rimmet torsk med æbler og citron, syltede løg-stenbiderrogn-kold muslingesauce

****

Fjerkræterrine med pistacier og urter, frissésalat-ramsløgsmayo-jordskokkechips

****

Grillet lammeculotte med mild dijoncreme, knust kartoffel-grillet pastinak-spidskålstimbale med timian, ristede og øl syltede svampe

****

Kold øllebrød med Barleywine og porter, rabarberkompot-kandiseret mandler-hvid chokoladeganasche

2 retter kr. 200,-

3 retter kr. 250,-

4 retter kr. 300,-

Benyt muligheden for at købe øl eller vin med hjem til maden

Alle Fur ØL pr. stk. kr. 35,-

12 stk. kr. 350

Vin anbefaling:

Keystone, Chardonnay limited edition, Californien

Tacco, Primitivo, Apulien, Italien

Pris pr. Flaske kr. 100

Luksus vine til gode priser

2017 Ventoux Blanc, Jaboulet Rhône, Frankrig

2016 Ripasso Sup. Valpolicella, Cecilie Beretta

Pris pr. Flaske kr. 150,-

Bestil i god tid, for at være sikker på at få en lækker menu på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på tlf. 97593060 i tidsrummet mandag til fredag fra 9.00-.15.00

Læs mere...

Aflysning af de offentlige foredrag på Fur Museum

Der bliver ikke flere offentlige livestream foredrag fra Aarhus Universitet i forår. Universitetet har netop meldt ud, at de sidste tre foredrag i marts og april udsættes for at hindre virusstredning. Man vil forsøge at gennemføre foredragene senere. Der kommer mere info, når efterårets program er fastlagt.

De foredrag, der nu aflyses er:

Tirsdag 31/03 2020: Dybhavet - nyt fra en ukendtverden.
Tirsdag 14/04 2020: Ig NobelPrize: first laugh, then think. Sprog (på engelsk).
Tirsdag 21/04 2020: Rask og glad - tak dine unikke mikrober.

 

Med venlig hilsen
John Brinch Bertelsen
Tlf. 97 59 35 76

Læs mere...

Fur Færgeri meddeler følgende: COVID-19

Fra d.d. modtager Fur Færgeri ikke kontanter, der kan i stedet benyttes kreditkort og MOBIL PAY, scan QR koden på billetterminalen med MOBIL PAY app'en når billettøren kommer rundt.

Passagerer bedes derudover blive i deres biler under overfarten.

Læs mere...

Fur Væksthus afholder generalforsamling 30. marts 2020

Der indkaldes til ordinær generalforsamling i Foreningen Fur Væksthus mandag den 30. marts 2020 fra kl. 17.00 Generalforsamlingen afholdes i mødelokalerne på Madsbadvej 15.

Alle medlemmer er velkomne. Kontingentet for 2020 skal være  indbetalt på foreningens konto i Spar Nord: 8510-458-28-73785.

Dagsorden for den ordinære generalforsamling er følgende:
 
1. Valg af dirigent.
2. Bestyrelsen aflægger beretning.
3. Det reviderede regnskab forelægges til godkendelse.
4. Fastsættelse af medlemskontingent.
5. Valg af bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter.
6. Valg af revisor.
7. Indkomne forslag.
8. Eventuelt

Med venlig hilsen
Bestyrelsen for Foreningen Fur Væksthus

Læs mere...

AFLYST - Dybhavet - nyt fra en ukendt verden. Foredrag på Fur Museum

Foredraget "Dybhavet - nyt fra en ukendt verden" på Fur Museum den 31. marts må desværre aflyses grundet virussituationen.

Vi bringer et opslag senere, hvis foredraget flyttes til et andet tidspunkt

Med venlig hilsen

Fur Museum og Fur Foredrag


Tirsdag den 31. marts 2020 kan du komme til et offentligt universitetsforedrag på Fur Museum.

Foredraget bliver livestreamed fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Det bliver professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, der fortæller.  Havbunden er Jordens største bioreaktor. Under overfladen lever ingen dyr. Det er mikroorganismernes verden. Hop om bord på avancerede ubådsrobotter når to af verdens førende forskere afslører Helt uventet liv i undergrunden og på de største havdybder.

Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af foredraget uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den  31. marts 2020 at du kan få mere viden om dybhavets hemmeligheder. Alle er velkomne.

Der er gratis adgang til Fur Museums undervisningslokale, hvor John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser og arbejdsgruppen Fur Foredrag forkæler deltagerne med hjemmebagt kage.

Deltagere, der kommer fra fastlandet, kan få færgebilletten refunderet. Det kræver forhåndstilmelding til Thea Cox på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Så klarer Thea det praktiske.

Der kommer flere foredrag i løbet af foråret 2020:
Tirsdag 14/04 2020: Ig NobelPrize: first laugh,then think. Sprog (på engelsk).
Tirsdag 21/04 2020: Rask og glad - tak dine unikke mikrober.Yderligere information:
Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...

Foredrag på Fur Museum om fremtidens natur

Tirsdag den 10. marts 2020 kan du komme til et gratis universitetsforedrag på Fur Museum.

Foredraget bliver livestreamed fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Foredragsholderen er professor i økologi Jens-Chr. Svenning fra Aarhus Universitet. Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men jordens storebefolkning presser nu naturen. Hør hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet
og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger bør vi satse på?

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den  10. marts 2020 at du kan få mere viden om fremtidens natur. Alle er velkomne.
Der er gratis adgang til Fur Museums undervisningslokale, hvor John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser og arbejdsgruppen Fur Foredrag forkæler deltagerne med hjemmebagt kage.

Deltagere, der kommer fra fastlandet, kan få færgebilletten refunderet. Det kræver forhåndstilmelding til Thea Cox på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Så klarer Thea det praktiske.

Der kommer flere foredrag i løbet af foråret 2020:
Tirsdag 31/03 2020: Dybhavet - nyt fra en ukendtverden.
Tirsdag 14/04 2020: Ig NobelPrize: first laugh,then think. Sprog (på engelsk).
Tirsdag 21/04 2020: Rask og glad - tak dine unikke mikrober.


Yderligere information:
Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...

Finn Hessellund fortæller om Dansk Vestindien

For tredje gang, havde vi dag d. 2-3, i Venneforeningen i ældrecenterets spisesal besøg af den dygtige rejsebogs forfatter Finn Hessellund fra Viborg, og det fik vi en rigtig god eftermiddag ud af.

Han havde brugt meget at tage ud og opleve en masse spændende oplevelser, som han bagefter tog ud og fortalte om.

Denne gang, fortalte han om de Dansk Vestindiske øer ; Sct. Croic og Sct .Jann og Sct.Thomas, som han gæstede i januar og februar måned-2009.
Han fortalte om, at de havde tilhørt Danmark i 1700 tallet, men var desværre blevet solgt til Amerika i 1917 for 25 mill. dollars, og det var en stor dumhed Danmark begik dengang.

Der var stadig en masse minder, fra dengang de hørte til Danmark.

De havde og har stadig en stor produktion af sukker og rom, som blev sejlet til Danmark, og på tilbageturen havde de mursten og byggematerialer med, som blev brugt til at opføre bygningsværker med, som står endnu.

Vi så en pragtfuld videofilm som viste, hvordan det så ud på alle tre øer, og der var en rigtig masse minder fra danskertiden, og derfor kan man ikke andet end føle, at det var en stor fejl af Danmark, at sælge de dejlige øer. men vi fik da en god eftermiddag ud af det.

Læs mere...

MobilPay på færgen

Fur Færgen kan nu tilbyde betaling med MobilPay. Dette foregår ved at man via sin MobilPay app scanner en QR kode som sidder på billet terminalen. Ønker man at betale sin billet med MobilPay, bedes man sidde klar med sin MobilPay app. når styrmanden kommer rundt for at billettere.

Fur Færgeri ønsker på sigt at blive kontantløse og mobil pay er et skridt på vejen. Det er ligeledes et ønske fra Skive Kommune at de kommunnale institiutioner bliver kontant løse.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed