Menu
Artikel

Artikel (4410)

Standerhejsning i Fur Bådelaug - Det foregår lørdag den 20. april fra kl. 10.00.

  • Udgivet i Artikel
  • Skrevet af

  • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
    Vær den første til at kommentere!

Vi starter sæsonen med den sædvanlige standerhejsning. Det foregår lørdag den 20. april fra kl. 10.00.

Festudvalget sørger for morgenmad, hvorefter der fordeles arbejdsopgaver.

Der er forfriskninger hele dagen, og når vi er færdige, er der pølser og brød, som grilles på vores nyindkøbte gasgrill.

 

Vel mødt til en hyggelig arbejdsdag

Bestyrelsen

Læs mere...

Fur Friskole og Børnehus - indkaldelse til generalforsamlinger - 18. april - Støtteforeningen for Fur Friskole og Børnehus samt til Bestyrelsen for Fur Friskole og Børnehus

Fur Friskole og Børnehus arbejder i øjeblikket med at styrke sin grafiske profil, for at skabe blikfang.

Vi er en lille skole og børnehus, men med stor sjæl, god stemning og masser af læring.

Siden friskolens start i 2014 (ja der er snart jubilæum og alle bliver inviteret, så hold øje), har skolens signatur været solsikken.

 

Friskolesangen der er skrevet af musiklærer Anders, i samarbejde med elever lyder:


1. Her på Fur Friskole,

Synger vi til solen,

Solsikker, der nejer,

Viser os en vej.

 

2. Her er mange venner,

Og her er ingen fjender,

Her på Fur Friskole,

Er der sammenhold og leg.

 

3. Her er hjertevarme,

Venner deles med,

Rejsen ud i livet,

Nu ta’r vi afsted.

 

Så naturligt nok faldt valget på solsikken, som nu står og nikker mod solen, som skolen og børnehusets nye signatur.

Tak til bestyrelsesmedlem Kirsten Blegager for at føre stregen og hele det grafiske udvalg for ideer og sparing.

 

Vi vil i samme ombæring gerne takke hele øen for den store opbakning til vores skole og børnehus, både økonomisk, praktisk og med opmuntrende ord!

Det kan vi ikke sige jer nok tak for!

 

Husk generalforsamling den 18. april i vores nyistandsatte Aula, til både Støtteforeningen for Fur Friskole og Børnehus, samt til  Bestyrelsen for Fur Friskole og Børnehus.

 

Læs mere...

Fur Jagtforening arrangerer fisketur efter havørred søndag d 21 april 2024 

Du behøver ikke være medlem af jagtforeningen for at deltage. Alle der har lyst til en spændende dag langs Furs kyster er velkomne. 

Dagen begynder kl. 8.30 med kaffe og rundstykker hos Yvonne og Jørgen Dahl på Anshedevej 4, 7884 Fur. 

Prisen er 50 kr. pr. deltager. 

Efter kaffen kører man til den kyst, hvor man håber, at chancen for en sølvskinnende havørred er størst. Sidste år blev der fanget to ørreder.   
Omkring kl. 13 samles man igen på Anshedevej 4 til fremvisning af fangsten. Husk mindstemålet for havørred: 40 cm. Der bliver mulighed for køb af pølser m. brød, øl og vand, så der bliver også god tid til at snakke om de store fisk, der bed på og slap af igen. Det er ikke en konkurrence. Naturoplevelsen, hyggen og snakken er i højsædet. 

Vigtigt:  

Tilmelding senest den 20. april til Jørgen Dahl på 23 30 36 52 gerne på sms. 

Læs mere...

Foreningen Fiskerhuset i Nederby afholder ordinær generalforsamling lørdag den 11. maj 2024 fra kl. 9.00

Foreningen Fiskerhuset i Nederby afholder ordinær generalforsamling lørdag den 11. maj 2024 fra kl. 9.00.

 

Generalforsamlingen afholdes ved Fiskerhuset. Foreningen giver rundstykker og kaffe. 

Alle nuværende medlemmer er velkomne. Kontingentet for 2024 skal indbetales på foreningens konto i Spar Nord på kontonr. 8122-1220376172  

  
Dagsorden:  
  
1. Beretning v. formand 
  
2. Regnskab til godkendelse v. kasserer  
  
3. Kontingent 

4. Valg 
  
5. Indkomne forslag 

 
6. Eventuelt  
  
 
Med venlig hilsen  
  
Bestyrelsen for Fiskerhuset i Nederby 

Læs mere...

Gak til myrerne og bliv vis

Forleden var der indkaldt til møde på Fur Bryghus om molergravningen på Fur. Hvis ellers myndighederne giver lov, vil der på en trækning af op mod 200 meter blive gravet cirka 50 meter af højderyggen på Fur.

Mødet forleden viste, at folk på Fur er delt  i spørgsmålet om molergravning. Nogle er for, nogle imod, nogle (nogle=mindst én) mener at ”ikke-fastboende” skal holde munden lukket, mens andre mener, at alle har ret til at have en mening

Hele sagen har fået FurNyts udsendte til at foretage sin helt egen undersøgelse. Og med fare for at lægge sig ud med de, der mener, at der er gravet nok, har FurNyt gravet et par spadestik dybere. 

Som de fleste sikkert er bekendt, så kan et oldtidsfund forsinke et jordprojekt i en periode, men sjældent helt stoppe. Anderledes forholder det sig, hvis biologer finder en truet plante eller dyreart et område man ønske at grave i. Det kan stoppe arbejdet for al fremtid.

For at få den side af sagen afklaret har FurNyt kontaktet en gruppe biologer på Aarhus Universitet. De har netop afsluttet undersøgelser  af det omtalte området på Fur  med et højst uventet resultat. Allerede på anden dagen stødte biologerne på en meget sjælden myreart, de såkaldte trampemyrer. (Latin: Trampedura-Formicidae). Tidligere var på Fur og Mors, men kendes nu kun på meget få lokationer, hvorfor de ifølge diverse EU regulativer er totalt fredede. Myrearten har det særkende, at de kun trives, hvor der er moler.

Gak til myrerne og bliv vis, siger et gammelt ordsprog. Om det også gælder for Trampe-myrerne er lidt usikkert, da deres levevis er nok så aparte. I modsætning til andre myrearter er deres antal i tuen begrænset til nogle få hundrede og det er ikke meget, når det gælder myrer. Disse relative få myrer har længe før menneskerne begyndte at udnytte moleret på Fur selv drevet en form for minedrift. På forunderlig vis har de fundet ud af at blande et sekret fra bladlus med moler, som de hente op fra gange ned i molerlagerne.

Nu vil FurNyts årvågne læsere nok spørge hvordan nogle få hundrede myrer kan opretholde et stort myresamfund? Det overraskende svar er, at de har fået lokale myrearter til at arbejde for sig. Men hvordan? Alle, der har studeren en myretue har sikkert lagt mærke til, at myrerne færdes ad lange myreveje, der kan sno sig langt væk fra tuen. For at få de fremmede myrer hjem til egen tue, har Trampe-Myrerne trampet en sti over til de andre myrer og lokket dem med sukkerholdige produkter. Hjemme ved tuen er de blev sat til at arbejde i minegangene for Trampe myrerne. Det har betydet, at Trampe-myrerne selv kan levet et næsten arbejdsfrit liv, men de lader andre arbejde for sig.

Der er meget som biologerne endnu ikke ved om den særprægede myreart på Fur, men biologerne vil i årene fremover følge dem tæt. 

På mange måder kan man sige, at det er skæbnens ironi, at et stort fransk mineselskab med kontorer over hele kloden, måske ender med at blive udkonkurreret at en lille ”molervirksomhed” drevet af en lille koloni Trampe-myrer, der har forstået at indrette sig i en arbejdsfri tilværelse. Men i modsætning til det store molerselskab, så har det lille selskab nok moler, som en af biologerne udtrykte det, til evig tid.  Og det er ganske længe.

KPJ

Læs mere...

Firmaer og foreninger kan nu søge støtte – og Fur Udviklingsråd hjælper 

I april og maj 2024 kan firmaer og foreninger på Fur søge udviklingsstøtte. Der er mange penge at hente. Og Fur Udviklingsråd har to erfarne mentorer, der giver dig en hjælpende hånd. Det er John Brinch Bertelsen og Jørgen Christiansen. De har gennem årene hjulpet mange med ansøgninger, der har trukket flere millioner til Fur. 

Landdistriktspuljens støtte til udvikling på de små øer har ansøgningsfrist den 17. april og LAG Småøer har ansøgningsfrist den 15. maj. De har begge godt 2 millioner til fordeling på de 27 små øer. Tilskuddene kan gives enten som et rentefrit lån, der er afdragsfri de første tre år, eller som et direkte kontant tilskud. Der kan ikke gives støtte til køb af fast ejendom eller til drift. Støtten gives til styrkelse af erhvervsudviklingen og tiltag, der kan fastholde en fastboende befolkning. 

Der er mange siders vejledning, strategier og indsatsområder, som ansøgerne skal læse. Og der skal anvendes digitale ansøgningsportaler, laves forretningsplaner og budgetter. Og når man får tilsagn, er der mange betingelser og terminer, der skal overholdes. 

Hvis du drømmer om at etablere en ny virksomhed på Fur eller at udvikle en eksisterende, så kontakt John eller Jørgen for mere info. De hjælper dig gerne gennem hele processen. Det samme gælder også for foreninger på Fur, der drømmer om et nyt projekt. Det tager tid at lave en ansøgning, så tøv ikke med at kontakte: 

John Brinch Bertelsen:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og 97 59 35 76 

Jørgen Christiansen: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og 51 60 64 50  

Læs mere...

Forårskoncert med Erik Sommers kor Troubadour Søndag d. 14. april kl. 15 i Fur Kirke

Entre kr. 50,-

Vi er utrolig glade for at kunne byde velkommen til musikensemblet Troubadour under ledelse af Erik Sommer. Det bliver en musikoplevelse af de store, en blanding mellem korsang og fællessang.

Troubadour er et musikensemble, oprettet af Lise og Erik Sommer, og har eksisteret i over 30 år. De kalder sig et musikensemble, idet de beskæftiger sig med både korsang og orkesterspil. Repertoiret omfatter traditionel, folkelig og lettere klassisk musik med hovedvægten på det danske/nordiske. 

Alle er velkommen

mvh Fur Menighedsråd

Læs mere...

Pilgrimsvandring på Fur lørdag d. 6. april kl. 10

Ro, eftertænksomhed, bøn, sang, smuk natur og en god fortælling. 

Tag dine gode travesko på og kom med, når kirke- og kulturmedarbejder Rikke Berggreen Larsen guider os gennem denne vandring. 

Vi mødes på Råkilde Campings P. plads kl. 10. Turen er ca. 4,5 km.

Menighedsrådet er vært ved en forfriskning når turen slutter. 

Alle er velkommen 

Læs mere...

Indkaldelse til generalforsamling i Støtteforeningen for Fur Friskole og Fur Børnehus kl. 19.00 torsdag den 18. april 2024

Indkaldelse til generalforsamling i Støtteforeningen for Fur Friskole og Fur Børnehus kl. 19.00 torsdag den 18. april 2024

Dagsorden ifølge lovene

Venlig hilsen Bestyrelsen

Umiddelbart efter:

Indkaldelse til generalforsamling i den Selvejende Institution Fur Friskole og Børnehus kl. 19.00 torsdag den 18. april 2024 i Aulaen.

1. Valg af dirigent.

2. Bestyrelsen aflægger beretning og revideret årsrapport
a) Bestyrelsesberetning
b) Forelæggelse af regnskab ved Margit

3. Friskole og børnehus
a) Skolearbejdet ved konstitueret skoleleder Henrik Aarø
b) Børnehuset ved daglig leder Kenneth Ladefoged Andersen
c) Tilsynsførende Connie Mark

4. Fastsættelse af skolepenge

5. Præsentation og godkendelse af ny skoleleder
Bestyrelsen indstiller at Henrik Aarø tiltræder som ny skoleleder af Fur Friskole og Børnehus d.d.

6. Valg af bestyrelsesmedlemmer i skolekredsen * *

På valg er:

Kirsten Blegager (genopstiller)

Birthe Mortensen (genopstiller ikke)

Malene Knudsen ønsker grundet manglende tid, at afgive sin bestyrelsespost og i stedet opstille som suppleant, hvorfor der også vil være valg til denne plads.

Knud Peder Jensen ønsker at træde ud af bestyrelsen, hvorfor der også er valg til denne plads.

6. Valg af bestyrelsesmedlemmer i forældrekredsen*

På valg er:

Mathias Heiberg (genopstiller)

8. Valg af suppleanter i henholdsvis forældrekreds * og skolekreds * *

Der er valg til to suppleantpladser i forældrekredsen og to i skolekredsen.

9. Indkomne forslag

10. Eventuelt

 

*Forældrekreds: Forældre til børn på skolen

**Skolekreds: Alle der er medlem af skolekredsen - dvs. forældre til børn på skolen og i børnehuset samt andre, der er medlem. Vi vil gerne opfordre alle forældre til at møde op til generalforsamlingen og vi opfordrer alle, der har lyst til at stille op til valg.

Generalforsamlingen vedrører hele institutionen - både skole og børnehus.

Vi ser frem til en spændende generalforsamling med et stort fremmøde.

 

Med venlig hilsen

Bestyrelsen for Fur Friskole og Børnehus

Astrid Jakobsen Kirk, Knud Peder Jensen, Nanna Jo Johannesen, Kirsten Blegager, Birthe Mortensen, Malene Knudsen, Mathias Heiberg

 

Læs mere...

Påskeudstilling - Karolines Hus - Udstillingen varer frem til og med d. 07.04.24. kl. 17. 

Påskeudstillingen i år er opstået på baggrund af et fjorten dages kursus, som ASU (Art School Umbria) arrangerede i 2023 i Doglio nær Todi i Umbrien. 

Det er ikke alle deltagere, der er med på udstillingen. Holdet var på elleve kunstnere incl. Rolf Jakobsen og Ole Danielsen, som var undervisere og inspiratorer.  

Fantastiske to uger, hvor kreativiteten blomstrede i fuldt flor. Aldrig har jeg set så meget seriøsitet og engagement og koncentration. En gruppe kunstnere, der virkelig var dedikeret til deres udtryksform i tegning, croquis, akvarel, maleri, skulptur i sten og ler. 

Udstillingen viser et udvalg af disse værker, som alle er udvalgt med stor omhu og selvkritik. 

 

 

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed