Menu

Kim Madsbjerg: ”Savnet af familien er det værste”

  • Skrevet af 

I år 2000 flyttede Kim Madsbjerg med sin familie til Fur på adressen Dalager 3. Kort tid efter åbnede Kim forretningen CyberSport, men i denne tid kan Kim dog skrive en helt anden adresse på sit visitkort. Han befinder sig i øjeblikket i Kosovo i det tidligere Jugoslavien, hvor han via sit arbejde i den danske militærstyrke, søger at få serbere og kosovoalbanere til at leve i fred med hinanden. FurNyt mødte Kim, mens han var hjemme på juleorlov

I år 2000 flyttede Kim Madsbjerg med sin familie til Fur på adressen Dalager 3. Kort tid efter åbnede Kim forretningen CyberSport, men i denne tid kan Kim dog skrive en helt anden adresse på sit visitkort. Han befinder sig i øjeblikket i Kosovo i det tidligere Jugoslavien, hvor han via sit arbejde i den danske militærstyrke, søger at få serbere og kosovoalbanere til at leve i fred med hinanden.  FurNyt mødte Kim, mens han var hjemme på juleorlov.

Image

Kims militære karriere startede i 1989, hvor han blev soldat ved Jyske Dragonregiment i Holstebro. I 1993 blev han officer og var blandt andet i fire år ved Hærens Operative Kommando i Karup. 

I 1995 var han i Kroatien, udsendt af FN og i august var det af sted igen. Denne gang i Kosovo, hvor Nato har udstationeret fredsbevarende styrker (KFOR). Kim er chef for operationssektionen. Han er således nummer tre i den stab, der styrer ca. 400 danske og 100 franske soldater. Kims opgave er at tilrettelægge alle de opperationer, som skal udføres uden for lejren. Meget af tiden går med at tage ud og snakke med folk i landsbyerne og høre om deres problemer, fortæller Kim. Der er således ikke strøm nok til alle i området, der er meget fattigt. Ude i landsbyerne bor mange af albanerne i lerklinede huse og høns løber rundt. I området er der mange skove og tyveri af træ er netop et af de store problemer.

”For at dæmme op for tyverierne, har vi en gang om måneden skovmøder. Serberne og albanerne har hver deres skovvæsen”, fortæller Kim. Derfor er en af opgaverne at se efter, at dem der fælder træerne, også er dem, der ejer dem. For at træet er lovligt fældet, skal det være stemplet og papirerne med tilladelse skal være i orden. Andre opgaver kan være at hjælpe til med at lave en legeplads eller grave grøfter i en landsby, så hverdagslivet kan fungere.
”Hader serbere og albanere hinanden?”
Kim fortæller, at mentalt er der kæmpe forskel på kosovo albanere og serbere, og at de endnu mere hader romaerne (sigøjnerne). Når det gælder om at samarbejde om smugling og kriminalitet, kan serbere og albanere godt finde hinanden.

Den danske lejr ligger 6 km fra byen Mitrovica og Kim fortæller, at danske KFOR-styrker er respekteret af begge parter. FN-styrkerne, der tidligere var i området, havde parterne ingen respekt for. 

I sommeren 2007 bliver Kosovos fremtidige skæbne afgjort, og Kim forudser en løsning, som hverken serbere og albanere kan gå ind for.
”Er det farligt, at være udsendt i Kosovo?”,
”Nej, det er ikke farligt – savnet af familien er det værste”, siger Kim.

20.01.2007
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Til toppen