Menu

Fur uddannelseslegat  - 6 måneders praktikophold i Hanoi, Vietnam

Fur uddannelseslegat  -  6 måneders praktikophold i Hanoi, Vietnam

Jeg har været så heldig at modtage et legat fra Fur Uddannelseslegat til mit 6 måneders lange praktikophold i Hanoi, Vietnam.  

Mit navn er Anna Høy Sørensen, og til dagligt læser jeg til pædagog på UCN i Aalborg. Jeg er igang med mit 4 semester og har siden slutningen af november befundet mig i Vietnam, hvor jeg har arbejdet i en børnehave.  

Børnehaven hedder Hoa Sen Practical Kindergarten, og er en privat børnehave med en del “engelsk klasser”, hvilket vil sige at børnene i disse klasser har engelsk en gang om ugen.  

Jeg har været tilkoblet klassen A3 med en anden pædagogstuderende fra VIA i Viborg. A3 er den ældste klasse, undervisningen i A3 er for de 5-6 årige. Dog er det sådan i Vietnam, at forældrene selv bestemmer hvilken klasse børnene skal gå i, og derfor er der flere som er 4 år i klassen og en enkelt som er 3 år.  

Et andet punkt en vietnamesisk børnehave adskiller sig fra en dansk, er at man har en autoritær lærecentreret tilgang, og derfor er en stor del af børnenes dag skemalagt. Dette er dog også grunden til, at jeg har været i en børnehave, da jeg har specialiseringen skole-fritid, og derfor skulle min praktik gerne minde så meget som muligt om en skole/fritidstilbud.  

Et tredje punkt som er meget anderledes end derhjemme i Danmark, er at børnene sover en næsten 3 timer lang lur midt på dagen. Dette måske fordi man i Vietnam ikke har faste sengetider, og børnene ofte er sent oppe.  

Da jeg kom herned i starten af november, fandt de to piger, jeg bor med hernede, en lejlighed til os. Eller det troede vi, for vi havde aftalt at underskrive kontrakten et par dage efter, og var derfor taget på tur med flere af de andre pædagogstuderende fra Danmark som var i praktik i Vietnam. Udlejeren havde dog udlejet lejligheden til en vietnameser i stedet, da det er noget lettere end til udlændinge. Vi stod nu i en hektisk situation, for vi var på tur og skulle være ude af det airbnb vi havde to dage efter og stod nu uden lejlighed.  

Derfor brugte vi vores aften på at søge efter en lejlighed, og skrev inde på en Facebook gruppe for danskere i Vietnam, at vi havde brug for hjælp til at finde lejlighed. Her kom vi i kontakt med flere danskere som hjalp os med at finde en lejlighed. Vi mødtes med en af dem den dag vi skulle være ude af vores airbnb, så vi kunne veksle penge med ham. Det viste sig dog, at denne dag blev ekstra lang, da det tog os godt 2 timer at køre 10 km i Vietnams myldretid. Så den dag lærte vi virkelig hvornår vi ikke skulle begive os ud i trafikken. 

Imens jeg har været hernede, har der været gode muligheder for at opleve Vietnam og alt hvad den byder på. Jeg har f.eks. holdt Vietnamesisk nytår hernede, som kaldes Tet og varer 1-2 uger. En stor del af denne tid er alt lukket ned inklusive skoler og børnehaver, og der er derfor ikke det helt store at lave. Jeg tog derfor til en Vietnamesisk ø, kaldet phu quoc, hvor jeg har kunne undslippe kulden i Hanoi og i stedet komme ned til +30 grader.  

Temperatur ændringerne er virkelig noget af det der har forundret os mest, da der den ene dag kan være 30 grader og sol og dagen efter er der kun 15 grader. Jeg har også oplevet ikke at skulle arbejde en hel uge, da temperaturen var under 10 grader, hvilket betyder at skoler/børnehaver kun holder åbent for de børn som ikke har anden pasningsmulighed. Men er der under 10 grader udenfor, så betyder det også at der er under 10 grader inde i børnehaven, da der ingen varme er. Så det er ikke en fornøjelse at arbejde de dage hvor temperaturen er lav.  

Jeg har generelt nydt tiden i Vietnam og lært at se pædagogik på en anden måde. Jeg har siden starten af min praktik fået et andet syn på den vietnamesiske pædagogik. Selvom pædagogikken på mange måder er så langt fra hvordan vi arbejder i Danmark, så har jeg lært at en dansk pædagogik ikke vil hjælpe noget hernede. Den Vietnamesiske pædagogik er nemlig bygget op på den vietnamesiske kultur. Derfor har vi også hele tiden skulle huske at sige fra, hvis der var noget som gik over vores grænser, det kunne f.eks. være hvis de ville have vi skulle “tvangsfodre” et barn, som tydeligvis ikke ville have mere mad. Så selvom der har været ting, som forundrer en, så har praktikken været lærerig og virkelig givende.  

Jeg har lært at begive mig rundt i et komplet fremmede land, hvor kun få snakker engelsk, og selvom det til tider har været en udfordring ikke engang at kunne bestille en flaske vand, så har jeg med tiden vænnet sig til kulturforskellen.  

Om lidt er mit ophold slut, og selvom jeg kommer til at savne børnehaven og dens børn, så glæder jeg mig til at komme hjem til den danske kultur og rugbrødsmadder til frokost fremfor ris.  

 

 

Senest ændretMandag, 22 april 2024 11:36

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen