Menu

Fur udpeget som forsøgs ø

Fur udpeget som forsøgs ø

Aarhus Universitet planlægger et forsøg på Fur, der skal strække sig over fem år.

Mange furboere har længe med streamere i bagruden på deres biler gjort opmærksom på, at øen ligger ”2 minutter fra Danmark”. Det kan nu blive virkelighed for en stund. Staten har nemlig i samarbejde med Aarhus Universitet påtænkt et forøg, hvor Fur for en periode af 3 år får status som en fri-ø. Kort fortalt går forsøget ud på, at det bliver 100% op til furboerne selv at forvalte øen de næste tre år.   Det kan naturligvis ikke gøre fra den ene dag til den anden. De næste to år skal derfor gå med at forberede projektet.

Første skridt bliver et stormøde, hvor det skal diskuteres, hvilken styreform øen skal have. FurNyts udsendte har talt med flere markante furboere om den kommende styreform. Svarene gik fra noget, der minder om det demokrati vi har i dag til indførelse af et slags præsidentstyre med stor magt til præsidenten.Fortalerne for præsidentstyre, ville nødig  sætte navn på velegnede kandidater og da slet ikke dem selv. Til gengæld var de mere klare i spyttet, når talen gik på, hvem det under ingen omstændigheder skulle være.  

Flere har også nævnt spørgsmålet om fælleseje contra privateje. Folk, som har deres daglige gang på havnen, nævnte, at det ville være en god idé at gøre Fur Bryghus til fælleseje. Med den nye forsøgsordning vil Bryghuset nemlig få monopol på øl til øen. Derfor skal ejerskabet spredes ud, mente de, ”så vi får hånd i hanke med øllet på øen”, som én formulerede det.

Der bliver således nok af spørgsmål at tage stilling til. Skal øen havde et forsvar? Skal folk havde ret til at bære våben? I dag er jægerne de eneste på øen, der har denne ret. Især sommerhusejere på nordkysten, som den udsendte har talt med, frygter at jægerne vil få en central plads i den nye magtfordeling, og at de vil bruge den til at få etableret den skydebane, som en gruppe sommerhusejere fik forhindret.

Den udsendte har ringet til flere jægere for at foreholde dem sommerhusfolkenes frygt. Fra samtlige lød det.: ”ingen kommentar”.  

Folkene bag forsøget regner med, at der engang i maj måned bliver indkaldt til møde om sagen.

”FurNyts udsendte” 

Senest ændretTorsdag, 05 maj 2022 11:45
Til toppen