Menu

Salg af Furplakat støtter Fur Friskole

Salg af Furplakat støtter Fur Friskole

Den 3. februar i år dukkede en mail frem i indbakken på undertegnedes computer. Den var fra Silke Wadskjær Mølgaard, der er bosat i Ålborg, men som er vokset op på Fur. Silke havde lavet en Fur-plakat, som hun ønskede at sælge på Fur. I den forbindelse ville hun bede om lov til at donere 50 kroner til Fur Friskole for hver solgt plakat.

Den slags henvendelser tager sjældent lang tid at behandle, og da slet ikke efter at have set plakaten, der er meget vellykket.

Silke har selv gået på Fur Skole, som den hed indtil den i 2014 blev omdannet til Fur Friskole. Selv forlod hun skolen i 2010 og husker opvæksten på Fur som en tid, hvor hun ”stortrivedes” som hun udtrykker det. Hun var ikke den, der absolut skulle til Skive eller andre steder for at få indhold i tilværelsen. Hun havde sine venner på øen, men var også god til at finde på noget alene. Såsom som interessen for musik. Det førte hende til nu afdøde Marie Erhardsen, der i mange år tilbød øens unge musikundervisning i blandt andet klaver. Det førte senere til, at Silke valgte musiklinjen på Skive Gymnasium.

Tiden på gymnasiet har hun også gode minder om, selv om hun oplevede det som lidt besværligt, når der eksempelvis var fest og hun skulle tilbage til Fur. I sådanne tilfælde måtte en af hendes forældre starte bilen og tage turen frem og tilbage. Det var her, at Silke gjorde den erfaring som alle furboere har gjort; at det tog mindst dobbelt så lang tid for en skibonit at tage til Fur end omvendt.  

Med studenterhuen på hovedet overvejede hun, om det var musikkens vej hun skulle gå. Det engelske sprog stod også hendes hjerte nær, og det endte med at hun drog til Aalborg Universitet og læse engelsk som hovedfag samt kulturforståelse. Hun har netop fået sin bachelor og er nu i gang med at tage kandidatgraden.

Men en Fur plakat, hvordan hænger det sammen? Silke fortæller, at hun altid har kunnet lide at fotografere og har haft forskellige redigeringsprogrammer på sin computer. Da forældrene satte deres hus til salg, tænkte hun, at tiden var til at lave et minde om hjemmet på Fur i form af en collage eller plakat. Det resultat faldt så godt ud, at hun af sin svigermor, der bor i en landsby i Vesthimmerland, blev opfordret til at lave en plakat til byen. Den blev trykt og solgt til fordel for landsbyens forsamlingshus. Næste plakatprojekt blev at lave en Furplakat og lade den støtte øens Friskole.  

Det fører til at spørge Silke om, hvordan hun ser på Fur, nu hun har forladt øen?

”Jeg er kommet til at føle mig meget som Furbo efter at være flyttet”, lyder det fra Silke. Mødet med storbyen satte opvæksten på Fur i relief og fik det til at gå op for Silke, hvor meget hun satte pris på Fur og hvor meget hun nød at komme hjem og gå i øens natur. I øjeblikket nyder hun at bo i Aalborg, men udelukker ikke engang igen at slå sig ned på Fur.

På lærerværelset på Fur Friskole hænger nu Silkes plakat. Foreløbig er der solgt 143 stykker af den. Så når eleverne engang, når coronaen forhåbentligt er historie, tager på studierejse,  kan de tænke på, at den har Silke fra Fur været med til at muligøre.

KPJ.

Plakaten stadig kan købes. Ring og bestil på mobil: 22448480.

Til toppen