Menu

Nye skulpturer på Fur - Furkunst.dk har opstillet fire permanente skulpturer

Nye skulpturer på Fur -  Furkunst.dk har opstillet fire permanente skulpturer

Furkunst.dk har opstillet fire permanente skulpturer

Nu er der både som Furbo eller gæst på Fur endnu mere at se på, når man tager rundt på øen, for Furkunst.dk har taget initiativ til opstilling af fire nye skulpturer på øen. Arbejdet med de fire skulpturer gik i gang sidste forår og i lørdags kronedes arbejdet, da skulpturerne blev opstillet.

”Vi har længe i bestyrelsen talt om, at det for både fastboende og gæster på øen er ærgerligt, når vi hvert efterår må se de mange smukke fisk, som besøger os hvert år, svømme væk til de varme have. Vi har savnet at have nogle fisk at se på året rundt”, udtaler Lasse Højgaard fra bestyrelsen. ”Derfor fik vi ideen med at få sat nogle fisk ud, som kan tåle klimaet og ikke svømmer væk, når det bliver efterår og køligere. Det er så blevet til disse fire smukke robuste fisk.”

Skulpturerne er kunstneriske fortolkninger af fire forskellige 55 millioner år gamle fiskefossiler fundet i moleret på Fur. Skulpturerne er lavet i jern og er op mod 1 meter lange og de er monteret med en cemensten som fundament. Således udgør skulpturerne og deres fundament tilsammen en del af Furs fortid og nutid: Den nutidige skulptur viser en fisk fra Furs fortid, båret af en sten fra fortiden, som bærer skulpturen så vi kan se fisken i nutiden. Og begge dele har eksisteret samtidig som henholdsvis havbund og dyr i det hav, som for 55 millioner år siden var der, hvor Fur er i dag. Det giver smuk mening, syntes bestyrelsen i Furkunst.

Opstillingen af den første skulptur foregik ved Fur Marina. I forbindelse hermed sagde Furkunst.dk´s formand Inge Lise Larsen bl. a., at hun glædede sig over det fine samarbejde med kunstneren samtidig med at hun takkede for den store velvilje for projektet, som både fonde og lokale kræfter har udvist for projektets gennemførelse. Inge Lise Larsen glæder sig i øvrigt over, at foreningen Furkunst.dk har tilført øen endnu en smuk attraktion, som hun tror vil blive til gavn og glæde for såvel fastboende som besøgende på Fur.

Skulpturerne er udført af kunstneren Poul E. Nielsen fra Spøttrup. Forlægget til skulpturerne har Poul E. Nielsen fået fra Fur Museum, i form af tegninger af de fire fossiler. Poul Nielsen udtaler: ”Fur Museums samling af fossiler fra moleret er stort set uden sidestykke, både lokalt og globalt. Så det giver da i høj grad mening, at bidrage til at udbrede kendskabet til disse naturens 55 millioner år gamle mesterværker - nu i lidt større skala, så de er til at få øje på. Fossilerne er i øvrigt utroligt flotte og grafiske i deres udtryk. Det er altid en balancegang mellem kunstneriske ambitioner i forhold til optimal visuel slagkraft og så at få værket til at holde til vejr og vind. Jeg har forsøgt at gøre de furske fossil-fisk så flade og silhuetagtige som muligt, men har af hensyn til holdbarheden måttet lave lidt ekstra forstærkninger, som jeg håber ikke kommer til at forstyrre helhedsindtrykket.” Poul Nielsen har også været glad for samarbejdet med foreningen Furkunst.d.: ”Samarbejdet med Furkunst har været uproblematisk - vi har vist haft rimeligt nemt ved at finde fælles fodslag”.

Det er vognmand Palle Christensen, som har stået for det tunge arbejde med at finde og transportere cemenstenene, forarbejde dem, nedsætte dem i stenene, samt transporten til de steder de skal stå. Palle Christensen har været glad for på den måde at kunne hjælpe og bidrage til at kunst og erhverv på Fur samarbejder om til stadighed at udvikle øen og gøre den til et dejligt sted at bo og et attraktivt og spændende sted at komme som gæst.

I lørdags opstilledes skulpturerne så ved Fur Marina, ved Gammelhavn og ved Langstedhuller. Der er opsat to ved Gammelhavn, men på sigt skal der skal kun stå en. Den ene skal flyttes, når dens påtænkte placering ved Fur Museum er mulig; det er ikke muligt lige nu på grund af ombygningsaktiviteter ved Museet.

Skulpturerne er som nævnt opstillet på initiativ af kunstforeningen Furkunst.dk, med velvillig støtte af Skive Kommunes Landsbypulje, Fur Sparekasses Almennyttige Fond og Sparvest Fonden. Furkunst.dk glæder sig over samarbejdet med fondene og med de forskellige grundejere, som har lagt standplads til fiskene. Og så glæder man sig i foreningen over at have tilføjet endnu nogle gode oplevelser for både fastboere og gæster på Danmarks Skønneste ø.

Når det en gang forhåbentligt senere på året i forhold til Corona-restriktioner mv bliver lidt nemmere at samles, vil furkunst.dk i øvrigt indbyde til en lidt mere officiel ”indvielse” af de fire skulpturer.

Senest ændretTirsdag, 26 januar 2021 20:47
Til toppen