Menu

Tag på oplevelsestur til vores nabo Livø

Tag på oplevelsestur til vores nabo Livø

Årets første sejltur gik for mit vedkommende til vores nabo Ø Livø. Mange på Fur har en lille båd, eller kender nogen der har, sejlturen tager i motorbåd omkring en times tid ! Hvis man ikke har den mulighed er der i sommerhalvåret 4 daglige afgange med færge fra Rønbjerg, og i højsæsonen er der 2 ugentlige dagture fra Fur til Livø med Limfjordsbussen !

Om Livø

Få steder i Danmark er der så idyllisk som på Livø - "livets ø". Den billedskønne natur med smukke kystskrænter og en af Danmarks fineste egeskov. Men for få årtier siden var Livø alt andet end et paradis. I 1911 overtog De Kellerske Anstalter Livø. Set med nutidens øjne var Livø snarere en djævleø, for sammen med Sprogø i Storebælt udgjorde Livø engang 2 isolerede fangeøer, der husede hver sin anstalt for "de underlødige", som myndighederne dengang kaldte dem, man mente at de syge, de farlige og de uønskede burde spærres inde på en øde ø.

Livet på øen var ikke som i et normalt fængsel. De anbragte kunne gå frit omkring, og det var deres opgave at passe landbruget, skovbruget og mejeriet på øen. Flere forsøgte at flygte over isen til Fur, hvilket oftest havde en uheldig udgang, de blev bare sejlet tilbage til Livø og  kom i isolation. På den tid havde Livø 200 beboere, hvoraf halvdelen var under åndssvageforsorgen, mens den anden halvdel var de ansatte og deres familier. Ø-anstalten blev nedlagt i 1961. De hvide huse med de røde tage på øen stammer fra denne periode. I dag bor der ca. 10 faste beboere på Livø. Øen er 331 ha stor og i en længere periode efter 1150 hørte den under Vitskøl Kloster !

Livø har siden 1977 været fredet, og den lange odde LivøTap er udlagt som sælreservat !

Til toppen