Menu

Foredrag med Niels Ole Frederiksen om Horsens Tugthus

Foredrag med Niels Ole Frederiksen om Horsens Tugthus

Mandag eftermiddag d.3.februar havde vi en fantastisk skøn eftermiddag i Venneforeningen i Ældrecenterets spisesal, da vi havde besøg af den forhenværende højskolemand Nils Ole Frederiksen, der var opvokset i Horsens tugthus hvor hans far var fængselsinspektør, og derfor kaldte han sit foredrag: "Født i Horsens tugthus".

Vi indledte med at synge: "De nære ting".

Herefter holdt han et meget spændende foredrag om, hvordan livet var som barn sammen med alle fangerne. Tugthuset blev bygget i
1892 og nedlagt i 1947, og erstattet af et nyt moderne fængsel.
Det fungere nu som fængselsmuseum, hvor man kan komme ind og se de mange spændende effekter de havde, bl.a justitsminister Peter A  Albertis bukser, som var så store, at de skulle specialsyes da han vejede 210 kg. Vi så også skarpretter øksen, som blev brugt sidste gang i september 1946.
Den mest spændende beretning, fortalte han om udbryderkongen Carl August Lorensen, der blev landets mest omtalte mand, der levede fra 1896 - 1958.
Han blev meget berømt for sine mange flugtforsøg, og hver gang han flygtede, blev han hurtigt fanget igen.
Han fremstillede selv nøgler, så han kunne låse sig ud, men det mest spændende var, at han gravede sig ud i en tunnel under fængselet, som det tog ham 11½ md. at lave. Sandet han gravede op, fyldte han i poser som var spændt fast på benene, og det kunne han så ubemærket slippe af med, når de gik gårdtur.
Han flygtede ikke ret langt, da han var kommet ud, og slog sig ned hos gårdejer Ole Jørgensen i Ølsted. Her var han i 4 dage og boede på halmloftet, og gik i køkkenet om natten og stilede sin sult, men blev opdaget og anmeldt til Horsens politi, som kom og hentede ham. Gårdejeren der havde hans besøg fik en belønning på 1000 kr, som han fik en masse ballade for.

Det var et meget spændende og fascinerende foredrag at høre, og det synes jeg særligt, fordi jeg selv engang har været på besøg i det gamle fængsel, og set alle de ting, han fortalte om.

Til toppen