Menu

Kronhjort fotograferet på Fur

Kronhjort fotograferet på Fur

I 2018 blev der ved flere lejligheder set kronvildt på Fur. En gang endda to dyr på samme tid.

Også i 2019 er der set kronvildt. Omkring 1. maj fangede et vildkamera en ung stanghjort ved Færkeroddevej.  Et par uger senere krydsede en stanghjort Kønsborgvej. Den kom fra Vojelkær og løb mod Engelst.

En stanghjort er navnet på en et år gammel hjort, hvor geviret kun er to stænger uden sprosser. Kronhjorten taber geviret først på sommeren, og et nyt vokser frem. Hen på efteråret vil en stanghjort normalt bære et gevir med 3 måske 4 sprosser på hver stang. Hjorten kaldes da en seksender eller en otteender.

I oktober fik en vandringsmand ved Hindkær sig noget af en overraskelse, da der pludseligt kom en hjort ud af bevoksningen. Det var en seks-eller otteender. I december blev en hjort af samme størrelse set i Vojelkær, hvor den dukkede op under en jagt. Den løb mod vest. Og så nu den 19. januar 2020 blev en seksender hjort fotograferet af et vildkamera på Færker Hede. Det kan meget vel være den samme hjort, der dukker op flere steder på Fur. Et krondyr kan nemt bevæge sig fra den ene ende af øen til den anden i løbet af en nat. På den anden side, så kan det ikke udelukkes, at der er flere dyr på Fur, ligesom det var tilfældet i 2018.

Krondyr holder sig i ro og i skjul i dagtimerne. De er aktive om natten. Derfor har de en god evne til at gå under radaren uden at blive set.

Kronhjorte må skydes, når de er stanghjorte eller når de bliver så gamle, at gevirets top har en krone med mange sprosser. Det er ikke tilladt at skyde de såkaldte mellemhjorte uden krone. Den hjort, der nu er fotograferet på Fur skal være en to-tre år ældre, inden den får krone og dermed bliver jagtbar. Der burde derfor fortsat være mulighed for at se kronvildt på Fur et par år endnu - med mindre hjorten springer i vandet og svømmer mod andre græsgange.

Kontakt venligst John Brinch Bertelsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvis du har set kronvildt på Fur

Senest ændretOnsdag, 29 januar 2020 09:22

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen