Menu

Skive-børnene fra Qasigiannguit - se video

Skive-børnene fra Qasigiannguit - se video

Siden 1963 har den grønlandske by Christianshåb eller Qasigiannguit som den nu hedder, været venskabsby med Skive. Herefter kom hvert år eleverne fra 5. klasse i Qasigiannguit til Danmark og boede hos plejefamilier på skiveegnen. I de første år var det i tre måneder, men siden er det blevet til 10 uger. Gennem årene har over 1000 børn fra Qasigiannguit gæstet Skiveegnen. Også Fur har gennem årene haft grønlandske børn boende. Det er Christianshåb/Qasigiannguit Kredsen på Skiveegnen, der står for kontakten.

I år har to piger, Tukummeq og Vera fra Qasigiannguit fundet vej til Fur og gik i skole på Fur Friskole. Hvert år tager en dansk familie op og rejser med børnene og deres ledsagere til Danmark, og når de skal hjem, rejser ligeledes en værtsfamilie med børnene hjem og bliver i Qasigiannguit en uge. I år var det undertegnedes, der fik muligheden. Det er der nu kommet to videofilm ud af. Den ene handler om selve hjemrejsen. Den anden om opholdet i byen, hvor jeg interviewede flere af de gamle ”Skive-børn”.  I det hele taget blev turen en uforglemmelig oplevelse, som jeg håber at kunne gøre om engang.

Til næste år kommer der måske op mod 20 grønlandske børn, der skal finde en værtsfamilie. Interesserede kan henvende sig til undertegnede.   

Knud Peder

 

Hjemrejsen: https://youtu.be/ezwgsUi_nLw

Skive børnene i Qasigiannguit: https://youtu.be/giJbAzXtfpk

 

Til toppen