Menu

Limfjorden Rundt anløber Fur

Limfjorden Rundt anløber Fur

Fredag den 14. september 2018 anløber nordens største træskibssejlads Fur Havn. Og det er i år større end nogensinde: Hele 72 skibe er tilmeldt og mere end 500 sejlende går i land og skal bespises.

Det er i år 31. gang, at Limfjorden Rundt gennemføres. Sejladsen begynder ved Løgstør. Første etape går til Thisted. Dagen efter sejles anden etape til Struer. Næste dag tredje etape til Nykøbing. Efter endnu en overnatning sejles fredag morgen mod Fur. De stolte sejlskibe sejler nord og øst om Fur og forventes i havn i løbet af eftermiddagen.
”Mange steder på Fur kan man se folk, der samles på udsigtsstederne for at nyde synet af de flotte skuder. Når en god vind fylder sejlene, kan man godt forstå, at skibene er sammenlignet med stolte svaner.” Det siger John Brinch Bertelsen, der er formand for det foreningssamvirke, der står bag arrangementet. Og han fortsætter:
”Sejladsen trækker mange gæster til øen – også fra landsiden - så man skal ikke vente med at bestille plads hos spise- og overnatningsstederne. Limfjorden Rundt er en af de tilbagevendende begivenheder, der får Fur til at summe af liv og aktiviteter.”

Janne Søndergård, der er den ene af de to tovholdere, der koordinerer arrangementet på Fur,  fortæller:
”Fra middagstid kan man opleve travlhed og trængsel, når skibene skal fortøjres i Fur Havn og ved Branden. Om eftermiddagen er der musik på havnen og boder med varer og smagsprøver. Man går rundt og ser på skibene. Mærker duften af tjære, tovværk og saltvand. Der snakkes. Nogle nyder en øl. Andre en is. Havnen summer af liv.”
Den anden tovholder, Birgit Ladefoged, fortsætter. ”Kl. 19.00 er der spisning for de sejlende. Fur Bryghus og Dagli' Brugsen sponsorerer øl til maden – og det er naturligvis Fur-øl.
Kl. cirka 20 er der præmieoverrækkelse til etapevinderne.
Omkring kl. 21.00 åbnes teltet for alle interesserede. Folksinger Martin Dale underholder og alle er velkomne.”

Mange undrer sig over, hvordan et lille øsamfund med knapt 800 indbyggere kan klare så stort et arrangement. John Brinch Bertelsen har det enkle svar: ”Det er fællesskabet, der klarer opgaven. Sseks af øens foreninger deltager i Furs Forenede Foreninger, der også står bag marchen Fur Rundt i juli. En 80-90 frivillige klarer alt fra planlægning til klargøring, bespisning, udskænkning og oprydning. Skive Kommune betaler for leje af det store spisetelt, men uden de lokale sponsorer og de mange frivillige hænder, kunne det ikke lade sig gøre. Øboer er aktive mennesker. De giver den gerne en skalle for at skabe en festlig ramme.”

”Ja”, fortsætter Birgit Ladefoged: ”Nogle nyder, fordi andre yder. Når festteltet tømmes, går natholdet i gang. De nøjes ikke kun med oprydningen efter midnat. De gør også klar til skippermødet, der begynder få timer efter festens ophør. Brugsen på Fur sponsorerer morgenkaffen, som andre frivillige (morgenholdet) kommer og laver.”

De sejlende går forholdsvis tidligt i seng. De er trætte efter flere dages frisk Limfjordsluft og fest i alle havne. Dagen efter skal de tidligt op. Efter skippermødet gør besætningerne klar til at smide trosserne. Skibene sejler mod startlinjen kl. 9.00 og første startskud lyder kl. 10.00.
skal ud til startlinjen inden startskuddet lyder lørdag morgen kl. 9.00. Igen et flot syn, når skibene sætter kurs mod Skive, hvor sejladsen slutter.

John Brinch Bertelsen
24/08 2017

Senest ændretFredag, 07 september 2018 16:16
Til toppen