Menu

Feriehilsen fra Gotland

Feriehilsen fra Gotland

Gotland 2. september

Furnyts udsendte er taget på ferie på den tidligere danske besiddelse Gotland. Som bekendt overgik øen Gotland til svenskerne ved Brømsebrofreden i 1645 efter at have været på danske hænder siden den 27. juli 1361, hvor den danske konge Valdemar Atterdag massakrerede en svensk bondehær i slaget ved Visby

For den der interesserer sig for historie er Gotland lidt af en guldgrube. Øen har 82 kirker, heraf mange opført i det 1100 tallet og 1200 tallet. Rigtig mange har kalkmalerier bevaret, ligesom mange stenhuggerarbejder både fra romansk og gotisk tid stadig pryder kirkerne.

Som noget unik, så findes der omkring 475 billedsten på Gotland som er skabt i perioden 400 - 1100. På Gotlands museum i Visby findes en række fine eksemplarer, som hvis man ellers kan tyde symbolerne og billederne, fortæller om  hvordan datidens mennesker så verden skruet sammen. Skibssætninger finders der også flere hundrede af.

Den danske kunstner Asger Jorns urne står i øvrigt på Grötlingbro kirkegård. Asger Jorn var optaget af  reliefferne på kirken.

Der er således nok at tage sig til inden den udsendte vender hjem  til redaktionen mandag den 7. september.


Til toppen