Menu

Operation Waterdropping på Fur - mindesten på Færker Odde indviet

  • Skrevet af 

Søndag den 4. marts 1945 blev der fra Londan via BBC Radio sendt en ”særlig hilsen til Franklin”. Dermed vidste medlemmerne af ”Toldstrup-gruppen”, at der om natten ville blive nedkastet 12 containere over Færker Vig. Operation Waterdropping var lidt af en historisk begivenhed, da det var første gang, at de allierede kastede containere ned i vand. Som nedkastningsfly blev brugt et fire motors britisk bombefly af mærket Lancaster

Søndag den 4. marts 1945 blev der fra Londan via BBC Radio sendt en ”særlig hilsen til Franklin”. Dermed vidste medlemmerne af  ”Toldstrup-gruppen”, at der om natten ville blive nedkastet 12 containere over Færker Vig. Operation Waterdropping var lidt af en historisk begivenhed, da det var første gang, at de allierede kastede containere ned i vand. Som nedkastningsfly blev brugt et fire motors britisk bombefly af mærket Lancaster.

Efterhånden som tiden går, svinder skaren af folk, som selv var med den gang, men det er stadig vigtigt at fortælle eftertiden, at frihed ikke er nogen given ting, og at engang var der folk, der med livet som indsats kæmpede for et frit Danmark.

Et mindesmærke om dette blev tirsdag i sidste uge afsløret på Færker Odde på Fur.

Formanden for Toldstrup-gruppen Poul Poulsen ansøgte for et år siden Fur Sparekasses Fond om støtte til projektet. Det tilsagn var man ikke i tvivl om at give og

stenhugger Jacob Vestergård  blev sat på opgaven at hugge en mindesten til.

Derfor kunne en frysende flok samles på stedet, hvor det hele foregik for knapt 65 år siden og afsløre stenen, der var tildækket med et dannebrogsflag.

Knud Erik Lykke fra Sparekassefonden indledte med at takke for det gode samarbejde med ”Toldstrup-Gruppen”, der havde ført til, at stenen i dag kunne afsløres. Specielt takkede han vognmand Palle Christensen, der havde fundet stenen og sørget for opsætning og til stenhugger Jacob Vestergaard, der havde hugget stenen til. Derefter fik formanden for ”Toldstrup-Gruppen” Poul Poulsen ordet. Han fortalte at om selve nedkastningen ved man ikke ret meget. Den smule man ved, er gået fra mund til mund og de der var med, er ikke mere.

Containerne var konstrueret sådan, at der efter en tid kom en bøje op til overfalden af vandet. Når man trak i den, så kom hele containeren op. For at flyene havde den rigtige højde, når containerne blev kastet, havde Royal Airforce  udviklet et system med to projektører, der lyste ned på vandoverfladen. Når de to lyskegler gik i ét, var højden rigtig. Teknikken havde man udviklet under forberedelsen af bombning af to store tyske dæmninger. Det er den tiende mindesten Toldstrup-gruppen har rejst og man har endnu fem i tankerne.

Derefter fik museumsleder John Bertelsen ordet. Med sit sædvanlige lune kunne han konstatere, at det hverv, der var blevet ham pålagt om at sige noget om de historiske forhold allerede var løst af de foregående talere. Derfor ville han hellere vende det hele på hovedet og se på nutiden, hvor vi har så travlt med at se fremad, at vi nogle gange glemmer at se tilbage. For det er evnen til at kigge tilbage, og bruge den viden fremadrettet, som gør,  at vi bliver klogere på den tid, vi selv lever i, lød det blandt andet fra museumslederen, inden han kunne trække flaget af stenen, så den kunne begynde sit liv som et minde om en tid, hvor frihed ikke var nogen given ting.

19.12.2009
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Taler:

Knud Erik Lykke

John Bertelsen

Poul Poulsen - formand for Tolstrupgruppen

Til toppen