Menu

Højskoledag på Fur

Højskoledag på Fur

Lørdag d. 27. september 2014 er der højskoledag i Fur Fortsamlingshus. 

Hør hvad Erik Lindsø, Knud Peder Jensen og Simona Abdallah har at sige om:   ”Herfra min verden går”

 

Baggrund:

I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går. Meget er forandret siden H.C. Andersen i 1850 skrev ovenstående. Datidens pæle-rod er hos mange afløst af en mere flytbar trævlerod. Højskolegruppen under Fur Sogneforening, der i år har fornøjelsen af, at kunne byde velkommen til den 6. højskoledag, har i år valgt at sætte fokus på erindringer under fællestitlen: ”Herfra min verden går”. Tre foredragsholdere vil hver give deres bud på emnet:

 

Kulturjournalist og forfatter Erik Lindsø: 

Livet er i det mindste en historie værd - Kunsten at fortælle livet

”Livet bliver til, når det bliver fortalt, men det bliver også til at forstå,” siger Erik, hvis seneste bog handler om livshistoriens nødvendighed. Bogen indeholder – som foredraget – både personlige og litterære eksempler på, hvad det betyder for, når vi oplever, at vores liv er en historie værd.

”Det er menneskets særegne opfindelse at lave historier og fortælle historier. En historie bærer verdens formildelse i sig. En historie er trøstende,” forklarer Erik Lindsø og fortsætter: ”enhver livshistorie er et tilbageblik, som rummer beretninger om tro, håb og kærlighed – om det største, der findes. Vi fortæller vores lykke og vores ulykke, vores stjernestunder og vores sorger, og vi fortæller dem, så de fletter sig ind og ud af hinanden”.   

 

Erik Lindsø er forfatter og kulturjournalist og en af landets mest efterspurgte foredragsholdere og fortællere, der med muntre historier og humorens bid sætter til-værelsen under lup. Han har været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, programmedarbejder i Danmarks Radio og redaktør får Højskolebladet og magasinet Grænsen. Erik Lindsø har senest udgivet bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd”. 

 

Forfatter og tidligere højskolelærer Knud Peder Jensen:

Trolden og bygmesteren – en fortælling om at skrive erindringer

Som barn oplevede jeg mange gange min bedstefar fortælle historien om et kirke-byggeri, hvor en bygmester sætter sine øjne som pant for at få en trold til at hjælpe sig. For at komme fri skulle han gætte troldens navn. Min bedstefar fortalte det i en tid, hvor slutfasen af vor tids største drama, kampen mellem land og by, mellem kultur og civilisation, var i fuld gang.   

At skrive erindringer er at sætte ord på de trolde og den tid, der har formet vores vej gennem livet. 

Knud Peder Jensen er tidligere højskolelærer og har siden 1998 været bosat på Fur. Han har blandt andet udgivet biografien ”Jeppe Aakjær  - et moderne livs fortælling” og erindringsbogen ”I begyndelsen var landet”.       

 

Simona Abdallah:  

Fra Gellerup til Hellerup – Lykkens Brud

Foredraget tager udgangspunkt i Simonas historie fortalt i bogen ”Lykkens Brud” fra 2012. Det er historien om hendes opvækst i Gellerupparken, med en streng opdragelse i en muslimsk familie, og om at gennemgå 4 forlovelser og 2 bryllupper, før hun endelig bryder ud som en fri kvinde og får sit musikalske gennembrud som kvindelig perkussionist, i samspil med store navne på både den danske og den internationale musikscene. Simona Abdallah samtaler indimellem musikken med kulturdebattør og tv-vært Barbara Læssøe Stephensen om sit liv og erfaringer og publikum inviteres også i debatten.

 

Simona Abdallah er verdens eneste kvindelige perkussionist med arabisk baggrund. Hun er opvokset i Gellerupparken, som femte barn og yngste datter i en palæstinensisk flygtningefamilie og har hele sit liv kæmpet for komme til at stå på egne ben som kvinde og musiker. 

I dag er hun en selvstændig kvinde med eget liv og karriere, der har spillet med danske musikere som Sort Sol, Aura, Lars Lilholt, Efterklang, og Anisette og har internationalt optrådt med bl.a. Natascha Atlas og opvarmet for Cheb Khaled. 

Simonas historie fortaltes i bogen Lykkens Brud der udkom i 2012

 

Barbara Læssøe Stephensen er mest kendt som vært på kulturprogrammet ”Kultur-geist” og ”Kunstdetektiven” og som en af Smagsdommerne i programmet af sammen navn på DRK. Hun er desuden en brugt klummeskribent, og interviewer til livearran-gementer og udgav sidste år samtalebogen Aktivistministeren med Uffe Elbæk.

 

 

 

    

Program:            

 9.00:Morgenkaffe og rundstykker

  9.30: Velkomst og morgensang 

10.00: Kulturjournalist og forfatter Erik Lindsø

11.45:Frokost

13.15: Tidligere højskolelærer Knud Peder Jensen

14.30:  Kaffe

15.00:Perkussionist Simona Abdulla

17.00:Farvel og på gensyn

 

Birgit Ladefoged 

Knud Peder Jensen 

Per Arne Teilgård

Grete Kragelund

Højskolegruppen under Fur Sogneforening

Alle vignetterne er tegnet af Bjørn Krab-Johansen    

 

 

Højskoledagen sker i samarbejde med Fur Forsamlingshus og Fur Menighedsråd. 

Dagli´Brugsen sponsorer morgenkaffe. 

   

Praktiske oplysninger:

Deltagelse i højskoledagen koster 350 kr. pr. person.

(Unge under uddannelse 200 kr.)

Prisen indbefatter: morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Øl, vand og vin kan købes på stedet. 

 

Ved betaling kan benyttes kontonr.: 

8510 00072 31849  mrk. ”højskoledag” + navn, eller hos Birgit Ladefoged.

Tilmeldingen er først gyldig, når beløbet er betalt.

Obs: max 100 pladser. Der tilsendes ikke kvittering.

Sidste frist for tilmelding er fredag 19. september 2014.    

Nærmere oplysninger kan fås hos:

Knud Peder Jensen, Boagervej 3. Tlf.: 97593816

Birgit Ladefoged, Søndergårdevej 10. Tlf.: 97593046.

 

Færgeforbindelse: Færgen sejler døgnet rundt. I dagtimerne er minuttallet fra Stenøre 00, 15, 30 og 45. Afgang fra Branden er 5 minutter senere.


Programmet kan ses her som en pdf-fil:

Forside - bagsider

Midtersider

 

 

Senest ændretLørdag, 20 september 2014 10:12
Til toppen