Menu

Lusangi støtter kirkeligt arbejde i Albanien

Genbrugsforretningen Lusangi på Fur støtter kirkeligt arbejde i Albanien. Genbrugsbutikken Lusangi på Fur, der sidste år kunne fejre sit 20 års jubilæum, har som en af sine opgaver at støtte det kirkelige arbejde i Albanien med penge. Lusangi har siden sin start været knyttet til Brødremenigheden i Christiansfeld. Butikken bliver drevet udelukkende ved frivillig arbejdskraft

Genbrugsforretningen Lusangi på Fur støtter kirkeligt arbejde i Albanien.
Genbrugsbutikken Lusangi på  Fur, der sidste år kunne fejre sit 20 års jubilæum, har som en af sine opgaver at støtte det kirkelige arbejde i Albanien med penge. Lusangi har siden sin  start været knyttet til Brødremenigheden i Christiansfeld. Butikken bliver drevet udelukkende ved frivillig arbejdskraft.

Forleden holdt Lusangi sit halvårlige medarbejdermøde, hvor man havde inviteret Knud Erik Lykke og Niels Thise, der i dette efterår sammen med fire andre besøgte Albanien. Førstnævnte er formand for Y’s Men’s Region Danmark, der siden 1992 har støttet det kirkelige arbejde i Albanien.

Det kom der en times spændende foredrag ledsaget af lysbilleder ud af.

Albanien var som bekendt indtil omvæltningen i 1992 Europas mest lukkede land, med et hårdt kommunistisk diktatur. Samtidig var det også et af de mest ateistiske lande i Europa. Alle religiøse symboler var forbudte og enhver religiøs aktivitet blev straffet med fængsel.  I 1993  grundlagde nogle få kristne familier i Albanien Fondacioni Kristian Humanitar, der fik kontakt med Brødremenigheden i Christiansfeld, som Lusangi er tilknyttet, og til Y’s Men’s Club i Danmark. Det lykkedes at rejse 50.000 kr., som var den årlige udgift for at drive en kirke i hovedstanden Tirana.

Stadig er fattigdommen stor, fortalte Niels Thise. Mange sidder på gaden og sælger cigaretter og lignende for at få udkommet. En cyklede rundt med popcorn i sin cykelkurv. Det var hans mulighed for at få føden. Men trods fattigdom, så er folk utrolig imødekommende  og gæstfrie. Stort indtryk gjorde også børnenes evne til at synge. I det hele taget gør kirken et stort arbejde for de fattige børn. Kirken har et ønske om at kunne lave sommerlejre og kursusaktivitet.

Knud Erik Lykke fortalte, at der i de sidste 10 år er sket utroligt meget i Albanien. Infrastrukturen fungerer nu stort set upåklageligt. Første gang han i 90’erne besøgte landet, skulle familien, som han boede hos, op midt om natten for at sikre sig det vand, de skulle bruge i dagens løb. Sådan er det ikke længere, men stadig er der dog lang vej igen. Elproduktionen er endnu ikke helt stabil, og da der ikke er penge til at købe strøm hos nabolandene, så sker der af og til strømafbrydelser. Men det er noget, som man vænner sig til.

Efter at have fortalt lidt om de generelle forhold i Albanien, blev der vist billeder fra  turen rundt i landet. Blandt andet besøgte de en skole, som kirken drev. Her gik eleverne i skole i treholdsdrift, da man ikke havde bygninger til, at de kunne være på skolen på én gang.

Efter at Knud Erik Lykke og Niels Thise havde fortalt, var det tid for medarbejdermødet.  Det kunne holdes i lyset af, at nu havde medarbejderne syn for sagen for, hvad en del af de over 100.000 kr. går til, der hvert år er i overskud i Lusangi.

26.11.2009
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Til toppen