Menu

Helene, mor til 19 børn

Mandag eftermiddag d. 2. feb. havde vi i centerklubben en god eftermiddag, idet Knud Erik Mark fra Viborg fortalte om sin bedstemor Helene, der havde født 19 børn, fortæller Erik Th. Nielsen

Mandag eftermiddag d. 2. feb. havde vi i centerklubben en god eftermiddag, idet Knud Erik Mark fra Viborg fortalte om sin bedstemor Helene, der havde født 19 børn, fortæller Erik Th. Nielsen.

Om sig selv fortalte han, at han var født i Ø.Assels på Mors, hvor hans forældre havde haft en lille ejendom, som de ikke kunne ernære sig ved og derfor flyttede de til Karup, da Knud Erik var 3 år gammel og fik en anden lille ejendom som ikke var meget bedre, men han havde fået noget arbejde inde på flyvestationen, og så klarede de sig.
Det var også meningen, at Knud Erik skulle være landmand, men der skete det forfærdelige, at han som 21 årig var udsat for en ulykke og brækkede ryggen, og derfor kom han til at ligge på hospitalet i 1½ år og var nu invalid på livstid, men kom dog til at kunne bevæge sig rundt ved hjælp af 2 stokke.

Han tog så en uddannelse som landbrugsagronom, og det havde han brugt hele sit voksne liv på.
Lidt oppe i årene begyndte han at interessere sig for slægtsforskning, og finde ud af hvad han kunne om sin bedstemor, som han ikke vidste ret meget om. Han gennemsøgte landsarkivets materialer uden at få ret meget ud af det og tog derfor op til Mors, hvor hun var født og havde levet sit liv og talte med en masse mennesker, der havde kendt hende og fandt ud af, at hun havde været et enestående menneske, der havde haft et enestående liv. Et par af hendes gamle naboer, Lillian og Ejner Kjær mindedes hende som et menneske der satte sig spor, men ikke efterlod pletter.
Hun blev født i 1903 og gift som 22-årig i 1925 med Poul. De fik sig et lille husmandssted i Sillerslev, men det kneb med at få det til at gå rundt, så Poul måtte tage forefaldende arbejde ved siden af.
De fik i årenes løb ialt 19 børn, hvoraf 1 døde som 2 årig.

Da Helene som var den ældste af 3 søskende og ventede nr. 6, kom hendes søster Kathrine som var 10 år yngre i huset for at hjælpe hende, men der skete det, at hun blev gravid med Poul. Da Helene blev klar over det, flyttede hun hjem til sine forældre i en periode, og Kathrine blev sendt på et spædbørnshjem i Egå, hvor hun fødte en lille pige som hun sendte tilbage til Mors .Efter fødslen blev hun dernede og blev gift med en god mand og fik 6 børn.

Efter et stykke tid tilgav hun Poul og flyttede sammen med ham til en lille ejendom på Hesteørodde, hvor de havde meget besvær med at klare sig, og han måtte tage alt det forefaldende arbejde, han kunne få.

Han var meget kontroversiel og lagde sig ud med alle mulige offentlige instanser, men indså alligevel til sidst at det var hans egne fejl.

Han døde i 1971 og efter at være blevet alene, flyttede en ugigt datter, Tilde i huset hos hende, og de sidste år hun levede, boede de sammen i en lejlighed i Nykøbing,
Hun døde på Nykøbing Sygehus d. 8. maj i 1998 omgivet af alle sine børn, hvoraf de 17 var levende og blev begravet på Ø. Assels kirkegård.

Hun havde en enorm familie, og da hun havde sin 90 års fødselsdag d. 23. november i 1993, var der forsamlet ikke mindre end 150 personer af den nærmeste familie. Festen blev holdt på "Pinenhus", da der ikke fandtes nogle lokaler på Mors, der var store nok.
Det blev en overvældende fest som blev vist på T.V. Midt/vest af Niels Thure Krarup, og da var hun rigtig i hopla, og dansede med alle dem hun kunne nå.

Det var så lidt om Helene, som jeg syntes var meget spændende at høre om, og jeg synes som sædvanligt, at vi havde haft en god eftermiddag.

04.02.2009
Erik Th. Nielsen

 

Til toppen