Logo
Udskriv denne side

Oberst Jens Chr. Lund holdt Grundlovstale på Fur

Årets grundlovstaler på Fur var Medlem af folketinget, Oberst Jens Chr. Lund. I Fur Museums baghave fik tilhørerne en tale, der flere gang fik munterheden frem og sluttelig et stort bifald. Det var en oberst Jens Chr. Lund i topform, der præcis klokken 14.00 indtog talerstolen i Fur Museums baghave. Forinden havde formand for Fur Sogneforening

Årets grundlovstaler på Fur var Medlem af folketinget, Oberst Jens Chr. Lund. I Fur Museums baghave fik tilhørerne en tale, der flere gang fik munterheden frem  og sluttelig et stort bifald.

Det var en oberst Jens Chr. Lund i topform, der præcis klokken 14.00 indtog talerstolen i Fur Museums baghave. Forinden havde formand for Fur Sogneforening, Holger Lundgaard budt velkommen over et par ikke alt for driftsikre højtalere. Men da obersten kom til, var problemet løst.  Han talte af sine lungers fulde kraft som havde han et helt kompagni soldater foran sig, og så var der hverken brug for forstærker endsige højtalere.

Oberst Jens Chr. Lund indledte med at slå fast, at den illusion, der gjaldt for nogle år siden, at Danmark var et roligt, fredfyldt eventyrland ikke gjaldt mere, og at der var flere ting i Danmark, der gik i en forkert retning, og at det var træls. Men inden han kom ind på dette, gav han et rids over grundlovens historie fra den  første  fra  1849 over ændringerne i 1866, 1915 og senest i 1953. Grundloven fra 1915 var ubetinget den vigtigste. Den var simpelthen bare ”Grundloven”.  Det var nemlig der, at kvinderne fik valgret.  For kun 100 år siden var kvinderne en del af tyendet og blev regnet på niveau med husdyrene.  sagde han og det var måske godt at tænke lidt over, når man i nutiden var efter de lande, hvor kvinderne ikke har ligestilling.

I det hele taget, så mente han, at kvindernes fingeraftryk var vigtigt i politik. Havde de været med i grundlovskommissionen, der udformede den seneste grundlovsændring i 1953, så var den blevet bedre. Derfor var han heller ikke i tvivl om, hvor krydset skulle sættes, når der skal stemmes om tronfølgerloven. Han advarede om, at det vil være et meget dårligt signal at sende ud til omverdenen, at et forslag til lige adgang til tronen,  var faldet ved en folkeafstemning.

Derefter vendte han sig til ”krisen”, der har ramt hele verden. Den har ramt hårdt i Danmark, men vi må aldrig glemme, at der rundt omkring i verden er mange flere mennesker, hvor krisen har ramt endnu hårdere. Over en milliard mennesker skal leve for mindre end fem kroner om dagen.

Krisen var resultatet af en total ukontrolleret markedsøkonomi. Skurkene var at finde både  i udlandet og i Danmark. Bankernes rolle havde været meget uheldig, slog Jens Chr. Lund fast.

Efter at havde berørt flere emner i dagens politik, sluttede han med at opfordre alle til at stemme ved søndagens EU valg og folkeafstemning.

Derefter kunne en veloplagt oberst Jens Chr. Lund modtage en kasse med øl fra Fur Bryghus.

kpj

 

furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.