Svar på tiltale - pressemeddelelse
- Skrevet af Administrator
Luk småøerne! udtaler Jørgen Møller fra Aalborg Universitet i radioen i dag og tegner et billede af armod og social elendighed på øerne. Men småøerne er ikke på vej i en social deroute. Der leves aktive helårsliv på de 27 småøer. Småøerne er også et sted, hvor der tænkes ud af boksen og hvor innovation og udvikling trives. Og så er det et sted, hvor der leves helt almindelige helårsliv med arbejde, pendling, fritidsaktiviteter - og med beboere der vil deres lokalsamfund og kerer sig om det og ikke bare lader stå til
Svar på tiltale
Luk småøerne! udtaler Jørgen Møller fra Aalborg Universitet i radioen i dag og tegner et billede af armod og social elendighed på øerne. Men småøerne er ikke på vej i en social deroute. Der leves aktive helårsliv på de 27 småøer. Småøerne er også et sted, hvor der tænkes ud af boksen og hvor innovation og udvikling trives. Og så er det et sted, hvor der leves helt almindelige helårsliv med arbejde, pendling, fritidsaktiviteter - og med beboere der vil deres lokalsamfund og kerer sig om det og ikke bare lader stå til.
Er det et ensartet Danmark med fokus på det urbane, et Danmark uden mangfoldighed og med byerne som eneste omdrejningspunkt, vi vil have? Hvad er det for et billede af Danmark der tegner sig uden småøerne, kan man omvendt spørge. Det bliver et fattigt samfund, hvis man ikke giver plads til, og understøtter mangfoldigheden i de forskellige livsformer og bosteder i landet. Fattigt for hele befolkningen.
Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer ser anderledes på sagen: ”Når man gør omkostningerne op i kroner og ører, og sætter en prisseddel på den enkelte øbo, så er det et snævert samfundssyn, der er på spil. Én ting er, at regnestykket er forkert: Det er ikke kun den enkelte øbo, der nyder godt af de økonomiske ressourcer som tilføres øerne – udgiften skal i princippet fordeles på hele befolkningen: Øerne er åbne for alle, og ”bruges” flittigt af mange andre end de fastboende. Og man har glemt en faktor i regnestykket: Hvad tilfører øerne af ressourcer til samfundet? Hvad betyder øerne eksempelvis for turismen eller for udviklingen af innovative tankegange?
En anden ting er, at det er urimeligt at stille den slags regnestykker op. Hvad koster en beboer i de såkaldte ghettoer? Hvad koster en pensionist? Hvad koster en stressramt karriere-ræser?
Er det rimeligt at se isoleret på hvad en befolkningsgruppe koster? Jo, ”øerne koster penge” – men det gør byerne jo også”.
Jørgen Møller sætter med sit regnestykke pegefingeren på en udvikling, der allerede er i gang: Det er pt. realpolitik at lukke skoler, plejehjem og nedlægge arbejdspladser i landdistrikterne. ”Er det ikke snarere her slaget skal stå?”, spørger Dorthe Winther. ”Hvis man fra politisk side vender bøtten på hovedet og aktivt begynder at oprette arbejdspladser i landdistrikterne, sørge for infrastruktur og understøtte de sociale faciliteter, der kunne gøre at man reelt fik et valg mellem at bosætte sig på landet og i byen, så vil det også samfundsmæssigt blive ”rentabelt” både for land og by at have beboere – ikke kun på småøerne – men i det hele taget i landdistrikterne”.
Sammenslutningen af Danske Småøer www.danske-smaaoer.dk
Strynø Brovej 12, Strynø, 5900 Rudkøbing. Tlf: 62 51 39 93. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen