Menu

Friskolefolk besøgte Rødding Friskole

  • Skrevet af 

Onsdag den 21. august tog en gruppe forældre fra Fur på besøg på Rødding Friskole. Der var afgang klokken 18.35 fra Branden i en Fur Taxi Minibus med Tommy Christensen ved rattet. Han har hele sommeren sørget for bus Fur rundt

Onsdag den 21. august tog en gruppe forældre fra Fur på besøg på Rødding Friskole. Der var afgang klokken 18.35 fra Branden i en Fur Taxi Minibus med Tommy Christensen ved rattet. Han har hele sommeren sørget for bus Fur rundt.

Turen til Rødding er på knap 40 kilometer, så der var god tid til at snakke undervejs. Men det blev der ikke megen ro til. En af forældrene tog nemlig mikrofonen, og udnævnte sig selv til turens fortæller. Han havde engang læst eller fået fortalt, at når færingerne tog ud i båd for at fiske, så havde de altid en fortæller med, ellers blev de vanvittige. Det ville han ikke risikere skulle ske med folkene fra Fur. Så undervejs fortalte han alt, hvad han vidste og lidt til.
På Rødding Friskole tog skoleleder Thrine Bertelsen imod. Hun viste rundt på skolen, der blev oprettet i 1907 og hører til den Grundtvigske-Koldske tradition, hvor netop fortælling er i centrum. Børnene på skolen starter da også dagen med en morgensamling på en time, hvor der både bliver fortalt historier for dem og de selv får lov til at fortælle.

Bestyrelsen for Rødding Friskole sad i et lokale for sig selv og sled i det. På en friskole er det nemlig bestyrelsen, der har det økonomiske ansvar og skal få enderne til at nå sammen. Men 45 elever tæller hver krone. Men det har også den fordel, fortalte skolelederen, at børnene lære at passe på tingene. Ødelægges de fælles ting, så er der ingen automatik, der siger, at vi bare får noget nyt. I det hele taget bliver børnene opdraget til at tage sig af hinanden. En ældre elev således ansvar for yngre elev, som den ældre særlig skal tage sig af.

Skolens overordnede mål er at lave hele mennesker ud af børnene og at lade dem være børn mens de er det. Men derud over er det faglige sat i højsædet. Timerne var præget af, at der var absolut ro i klassen. Derfor var der ingen spildtid, hvor kræfterne blev brugt på at skabe ro. Skolen havde også egen kok, der sørgede for, at alle kunne spise på skolen. SFO var der også, hvor børnene kunne være efter skoletid. Her var der ingen aldersbegrænsning, så mange af de store elever blev på skolen efter skoletid og var sammen med de små.

Det og meget andet fortalte skolelederen, der selv havde gået på skolen som elev. Derefter var der tid til kaffe og kage. Kagen havde furboerne selv med og kaffe gav friskolen. Dermed var der allerede indledt et samarbejde. Og det er der god brug for inden for friskolerne. Mangler en skole f.eks. et fysiklokale, så er det almindeligt at låne/leje et nogle hele dage og tage dertil med bus.

Efter halvanden times oplysende besøg sad friskolefolket fra Fur igen i ”båden” på vej mod den kære ø.

Denne lejlighed lod den selvbestaltede fortæller sig ikke gå af hænde. Han vidste nemlig, at det var på den lange tur hjem, hvor fiskeriet var overstået og hjemveen tog til, at besætningen kunne gå fra sans og samling. Derfor blev det tunge skyts fundet frem i form af Jeppe Aakjær, der om nogen er Sallings store fortæller. Turen blev lagt omkring Jebjerg, hvor Jeppe sidder på en bænk foran Salling Ungdomsskole. I 1899 besøgte han byen sammen med sine københavnske kunstnervenner, og det var her, ægteskabet med Marie endegyldigt gik i stykker. Det sørgede en københavnsk Vipstjert i form af skuespillerinden Thora Smith for. Det handler digtet ”Ole sad på en Knold og sang” om. Den oplysning fik nogle sekunder stilheden til at sænke sig i bussen, inden folk stemte i og sang første vers. Længere kunne ingen huske inklusiv fortælleren selv. Opildnet af hele stemningen i bussen, begyndte fortælleren nu at tale om et lynbesøg på selveste ”Jenle”. En håndsoprækning havde nemlig afsløret, at kun ganske få havde besøgt digterhjemmet. ”Jenle - hvad er det”, lød det endog fra en enkelt, man han tilhørte også gruppen på 72%, der er tilflyttere på Fur

Men nu tog hjemveen til over for fornuften, og bussen skulle absolut ingen andre steder hen end til Branden, lød det truende fra passagererne . Flere havde så at sige fået land i sigte og det syn ville de under ingen omstændigheder give slip på igen.

Forinden selskabet nåede Branden, fortalte en fra Skolegruppen, at gruppen arbejder videre med planerne om at lave friskole på Fur og at den inden efterårsferien vil indkalde samtlige forældre til skolesøgende børn på Fur til et møde om planerne. For, som der blev sagt, på et tidspunkt bliver det alvor, hvor der skal give håndslag på, hvorvidt ens børn skal i friskole til næste sommer eller ej. Men efter stemningen i bussen at dømme, var der ingen tvivl om resultatet: der bliver friskole til næste skoleår.

På Rødding Friskoles hjemmeside kan der læses informationer om bl.a.

  • Vedtægter og skolens formål
  • Aktivitetsplan
  • Forventninger
  • Betaling/samarbejde
  • Tilsyn
  • Madordning
     
  • og en masse billeder fra arrangementerne

Friskolens hjemmeside: http://www.roddingfriskole.dk

25.08.2013
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 


 

Til toppen