Menu

Gammel Furdreng fortalte om sit liv: "Fra Fur til Harboøre"

  • Skrevet af 

Vi havde en fantasstisk god eftermiddag i centerklubben på Ældrecenteret mandag eftermiddag den 21. januar, idet Erland Sørensen der er født på Fur, fortalte om sit liv

Vi havde en fantasstisk god eftermiddag i centerklubben på Ældrecenteret mandag eftermiddag den 21. januar, idet Erland Sørensen der er født på Fur, fortalte om sit liv.

Han fortalte at hans forældre Marianne og Elias Sørensen var flyttet til Fur som præstepar i 1940 hvor de boede i 13 år inden de flyttede til Harboøre i januar måned i 1954. Han blev født som nr. ud af en søskendeflok på 7 hvoraf kun en', Asger er afgået ved døden. Hans far: Elias Sørensen døde i 1971 og hans mor i 91.

Om sig selv, fortalte han på en meget fængslende og humoristisk måde om, hvordan det var gået ham i livet.

Han ville ikke studere, men valgte at blive landmand og kom ud at tjene på landet, og efter nogle år købte han så selv en gård, som han havde i mange år, men der skete det, at han løb ind i store rygproblemer og måtte sælge gården, hvoefter han blev pædagog på en uddannelsesinstitution i Ikast.

Han fortalte om sit liv, som virkelig har været spændende, først her på Fur, hvor han havde været med til at lave mange skarnsstreger, og hans far som vi altid havde troet var en hård mand, havde en rigtig god pædagogisk indflydelse, som virkede bedre, end hvis han havde hidset sig op.

Han fortalte om, at de var blevet ringet op af biskop Baun i Viborg engang i 1953, som fortalte at Elias Sørensen var blevet indstillet til præsteembedet i Harboøre sogn, og det var ikke noget Erland kunne lide, da han var så glad for Fur, og derfor lavede han en masse vrøvl over det, men han var jo nødt til at følge med.

Da de så skulle flytte, kom der en lastbil med anhænger fra Holstebro, hvor alt deres grej blev læsset på, der var bare en trækvogn med jern hjul som ikke kunne være der, den blev solgt til Martin post for 5 kr. og det var de meget sure over.

Forinden de flyttede, havde Erland været med sin far deroppe for at bese forholdene, hvortil de havde lånt en gammel chevrolet 1932 af Stefan Ottesen. De blev godt modtaget af befolkningen og faldt da også ret hurtig til, men Erland ville ikke tvinges til at tale deres dialekt og blev ved at tale Furbo mål, hvorfor han blev drillet af de nye kammerater, men det ville han bare ikke finde sig i, og kom og¨så i slagsmål med de andre drenge.

Han blev sat i en friskole med en aldeles uduelig lærer, og efter kort tid kom han i Lemvig Realskole, men det gik heller ikke så godt.

Så snart han kunne, fik han plads på landet, og det blev så deri hans fremtid kom til at ligge. Men han var utrolig aktiv og var med i K.F.U.M.s ungdomsarbejde.

Han fortalte også om menighedslivet og om vækkelserne i sognet, som Elias Sørensen i nogle tilfælde fandt hykleriske og blasfemiske og prøvede at dæmpe lidt ned på, han sagde til de værste: "Gud er gået i seng".

Vi fik virkelig en god eftermiddag ud af det.

25.01.2013
Erik Th. Nielsen

Til toppen