Menu

Jul på Fur

  • Skrevet af 

Traditionen tro holder Furs forretningsdrivende og institutioner åbent den første søndag i advent. Hele 19 forretninger kar meldt sig til arrangementet. Dertil kommer Fur Kirke, Fur Museum og turistkontoret, hvor dørene også er åbne denne dag


Traditionen tro holder Furs forretningsdrivende og institutioner åbent den første søndag i advent. Hele 19 forretninger kar meldt sig til arrangementet. Dertil kommer Fur Kirke, Fur Museum og turistkontoret, hvor dørene også er åbne denne dag.

Traditionen om at holde juleåbent denne dag går tilbage til midten af 1990erne. Det fandt den udsendte ud af for et par år siden, da han lagde vejen forbi Fur Museum og kiggede lidt i avisudklipssamlingen. En artikel i Skive Folkeblad med datoen 27. november 1996 beretter:

“De handlende og flere andre på Fur slår dørene ekstraordinært op på søndag eftermiddag i anledning af den tilstundende jul. … Det sker selvfølgelig både for at få furboerne til at gøre nogle af deres julegaveindkøb i god tid, men også for at få udenbys til at tage et smut til øen, hvor der blandt andet er chance for at vinde en række præmier i et julelotteri, der sælges … af spejderne og medlemmer af Fur Bådelaug”.

Artiklen fortæller også, at der bydes på forfriskninger i mange forretninger.

Dermed kan det siges med belæg i kilderne, at de sidste 16 år er alt foregået som i det foregående år. Året efter i 1997 lagde Annonce Bladets journalist vejen forbi. Hun var meget begejstret for furboernes julehygge:

“Hurra for furboerne. Det er komplet umuligt at vende tilbage fra øen trist og nedslået. Furboerne er fulde af humør, og deres sprog er helt vidunderligt”. Også dengang var Annonce Bladet et dybdeborende blad, der søgte at finde ud af tingenes historiske sammenhæng.

Uddeler Svend Åge Jacobsen, Dagli’Brugsen fortalte, at “engang havde vi julemesse i forsamlingshuset her på Fur”, men “det var der nu ikke så meget ved, for vi solgte ingenting. Nu holder vi åbent i vores butikker, og så kører folk rundt og handler den første søndag i advent. Det er meget bedre. Også selv om det koster os en del”.

Så indtil andet er bevist, så tyder meget på, at traditionen med at holde åbne forretninger den første søndag i advent blev grundlagt i midten af 1990erne.
I år er alt også som det plejer. Spejderne sælger lottosedler rundt på øen og gevinsterne kan afhentes på kroen. Klokken 17.00 tændes juletræet og mon ikke julemanden kommer med blåblink?

28.11.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen