Menu

Fur Museum og Fur Bryghus køber to lokomotiver

Fur Museum og Fur Bryghus køber to lokomotiver

Mandag den 25. maj var lidt af en festdag. Da vendte nemlig to lokomotiver tilbage til Fur. Ved færgelejet på Stenøre stod de to glade ejere, John Brinch Bertelsen, Fur Museum og Milred Fog, Fur Bryghus og tog imod.

Første gang lokomotiverne kom til øen, var en september dag i 1955 og i mange år frem leverede de trækkraften til de tipvogne, som fragtede moleret fra gravene ind til fabrikken på Knuden og videre til udskibsningsbroen, der lå på sydsiden af Fur. Da fabrikken stoppede produktionen i begyndelsen af 1980-erne blev museet tilbudt de to lokomotiver, men pengene var ikke til det og i stedet endte de hos en ophugger i Brande.

Her blev de i 1992 købt af jernbaneentusiast Poul B. Hansen. Han fragtede de 7,5 tons tunge lokomotiver til en staklade i Kirke Hyllinge på Sjælland. Planen var, at de skulle køre på en lokal bane, men sporvidden passede ikke. 
Men som en museumsverdenens Sherlock Holmes, så lykkedes det John Brinch Bertelsen at spore køberen, og efter lange hemmeligholdte forhandlinger, er det nu lykkedes at få de to lokomotiver tilbage til Fur, idet Muséet og Bryghuset har købt 
hver et.

Efter at lastbilen med de to lokomotiver var rullet i land, gik det videre mod Fur Bryghus, hvor lokomotiverne blev læsset af. Det var ikke så ligetil en sag, men en stor gaffeltruck klarede opgaven. 
Den tidligere ejer, Poul B. Hansen havde taget turen med fra Sjælland, og det var nu op til ham at demonstrere, at der stadig var liv i de to arbejdsheste.

De 54 år, der er gået, siden de blev afleveret fra fabrikken, er naturligvis ikke gået sporløst hen over dem, men da de rigtige ledninger var forbundet, kom der liv i motorerne. Lydpotte var ikke noget, man brugte i 1955, så arbejdstilsynet havde næppe godkendt dem i dag. 
En af mandagens fremmødte var Hans Thøgersen, Fur, Som dreng oplevede han flere gange at få en tur med på lokomotiverne.

For de særligt teknisk interesserede kan der oplyses følgende om lokomotiverne: Lokomotiverne er bygget af Ruston & Hornsby ltd. Lincoln England. De har byggenummer 392125 og 392126, er af typen Class DL Size 48.

De blev afleveret fra fabrikken den 19. september 1955 med V. H. Langebæk som køber. De er oplyst til en sporvidde på 765 mm., som er 2 fod og 6 tommer. Motoren er af typen 4VRHL. med numrene 390535 og 390536. De har fire cylindre med en ydelse på 48 Hk.

29.05.2009
kpj


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Der blev også optaget en lyd-fil af prøvestarten af lokomotiverne:

Her er et direkte link:


Fur Bryghus har til huse i de bygninger, der blev opført til Furs første molerfabrik.

Et tipvognsspor førte fra molergravene forbi fabrikken og ud til en udskibningsbro. Der var to lokomotiver. Fabrikken stoppede produktionen i begyndelsen af 1980’erne.

Da fabrikken lukkede, blev lokomotiverne tilbudt det lokale museum. Midlerne var dog ikke til at fastholde dem på øen.

Det er nu lykkedes, for museumsinspektør John Brinch Bertelsen Fur Museum at finde frem til togene. De var blevet købt af Poul B. Hansen. Han opbevarede dem i en staklade i Kirke Hyllinge på Sjælland. Poul B. Hansen er jernbaneentusiast. Togene skulle køre på en lokal bane, men sporvidden passede ikke.

Der er tale om følgende type:

Lokomotiverne er bygget af Ruston & Hornsby ltd. Lincoln England. De har byggenummer 392125 og 392126, er af typen Class DL Size 48. 
De blev afleveret fra fabrikken den 19. september 1955 med V. H. Langebaek som køber. De er oplyst til en sporvidde på 765 mm. som er 2 fod og 6 tommer. Motoren er af typen 4VRHL. med numrene 390535 og 390536. De har fire cylindere med en ydelse på 48 Hk. De blev købt af Poul B. Hansen den 31. juni 1992 fra H. Serup Olesen A/S i Brande.

John Brinch Bertelsen kontaktede ejeren af FUR Bryghus Mildred Fog, og Bryghuset er meget glad for, den indsats og det detektiv arbejde John Brinch Bertelsen har udført, for hvad kan være mere naturligt, end at togene skal tilbage til Fur. Der er tale om et fælles ejerskab mellem Fur Museum og FUR Bryghus.  
Togene placeres på området ved FUR Bryghus. Her kan de mange turister så se hvordan de tager sig ud i deres rette omgivelser.

Tiden er selvfølgelig ikke gået sporløst hen over dem. Der vil forestå et større renoveringsarbejde, inden de bliver klare til udstilling.

Den lokale fragtmand Frank Baadsgaard tager til Kirke Hyllinge på søndag - læsser togene og vender hjem til Fur med dem mandag d. 25. Maj. Det sker med færgen kl. 12.00.

Derefter vil de blive kørt til Bryghuset, og placeret et sted hvor renoveringen kan foretages.

 

Senest ændretOnsdag, 27 august 2014 09:08
Til toppen