Menu

Stedet i Landskabet - Knudeklinten på Fur

  • Skrevet af 

Realdanie har udvalgt 10 steder i Danmark, hvor man med "et minimum af indgreb kan formidle natur gennem besøgssteder af høj arkitektonisk kvalitet". Knudeklinten her på Fur er et af de udvalgte steder. Udvælgelsen er igang og vi håber Knudeklinten bliver udvalgt til realisering, som vil ske fra 2013

Realdania har udvalgt to særlige steder i Danmark, "hvor et fysisk indgreb skal skabe kontakt mellem menneske og natur. Annoncering af rådgivning af opgaverne blev offentliggjort i juni med frist for indsendelse af anmodning om opgaven 24. august 2012. De udvalgte rådgivere offentliggøres i slutningen af september, og det forventes, at stederne realiseres fra 2013.

Der er tale om disse steder:

 

Vi tillader os at citere fra den velformulerede beskrivelsen på hjemmesiden:
http://www.stedet-taeller.dk/fokusomraaderne/steder-i-landskabet/knudeklinten-paa-fur.aspx

 

"Midt i Limfjorden ligger den lille ø, Fur. Øen er ikke landfast, men en færge fragter hvert kvarter beboere og besøgende til og fra øen. Fur er kendt for sit helt særlige molerlandskab og moleret er omdrejnings-punkt for øens industri i molergravene, der i stigende grad erstattes af den voksende turisme.

Storslået natur

Fur dækker 22 km² og har 850 indbyggere. Om sommeren vokser beboerantallet drastisk, når mellem 150.000 og 200.000 besøger hvert år Fur som turister. Øen er præget af uberørt natur; klinter, bakkede landskaber og smukke udsigter over Limfjorden, og særligt molerklinterne tiltrækker de besøgene.

På øens nordkyst knejser de molerklinter, der blev skabt for 25.000 år siden, hvor gletsjere fra nordøst skubbede havbunden op i folder og overlejringer og dermed blotlagde de hvide lag af moler gennemskåret af de cirka 200 sorte askelag, der stammer fra gentagne vulkanudbrud. I moleret er der et stort indhold af fossiler i form af fisk, fugle, insekter, krybdyr og planter. Man kan støde på hen ved 55 mio. år gamle forsteninger, og det er populært blandt turisterne at gå på jagt efter disse gratis, historiske ferieminder i molergravene og langs kysten.

Formidling af moler på Knuden

Særlig markante er molerklinterne på Knudeklinten i øens nordvestlige hjørne, der er privat ejet af Fur Bryghus. Knudeklinten er derfor et oplagt sted at arbejde med en samlet fortælling om moler i lyset af menneskets indgriben og havets påvirkning. Et anlæg der fra ankomst og parkering guider den besøgende rundt i det natur- og kulturskabte landskab. Omdrejningspunktet er en spektakulær kløft, som er resultat af udgravningen af moler og som tydeligt synliggør de forskellige lag i jorden. Her og på de mere sarte klinter ved kysten formidles forsigtigt dramatikken i landskabet som resultat af havets stædige indtrængen."

På hjemmesiden kan der ses tre gode billeder af Knudeklinten.

På Linkedin.com er der en gruppe "Stedet Tæller - Yderområdernes potentialer" - det er en åben gruppe med for øjeblikket 465 medlemmer - du kan finde gruppen på denne adresse:  http://goo.gl/a0PEK

 

30.08.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


 

Senest ændretTorsdag, 30 august 2012 18:48
Til toppen