Logo
Udskriv denne side

Hvad betyder et EU-projekt for borgerne på Fur?

For nylig fik EnergiMidt og Innovation Fur en stor portion penge af EU til at teste og udvikle fremtidens intelligente el-net – også kaldet Smart Grid. Det er meningen, at Fur skal være test-ø. Det lyder jo godt, men hvad betyder det egentlig for det enkelte borger på Fur? Vi har spurgt projektleder for Innovation Fur, Gitte Wad Thybo


For nylig fik EnergiMidt og Innovation Fur en stor portion penge af EU til at teste og udvikle fremtidens intelligente el-net – også kaldet Smart Grid. Det er meningen, at Fur skal være test-ø. Det lyder jo godt, men hvad betyder det egentlig for det enkelte borger på Fur? Vi har spurgt projektleder for Innovation Fur, Gitte Wad Thybo.

Hvad går projektet ud på?
I øjeblikket bliver der talt meget om fremtidens elnet. Det er fordi, Danmark har en vision om, at der skal meget mere vedvarende energi fra fx solceller og vindmøller ind i nettet. Men det skaber nogle udfordringer, fordi vi jo ikke på forhånd ved, hvornår solen skinner, eller hvornår det blæser. Derfor arbejder mange på at udvikle et el-net, hvor den enkelte forbruger bliver en mere central spiller. Hvis forbrugeren installerer enten en varmepumpe eller solceller, kan den enkelte selv ”lagre” strømmen: Hvis forbrugeren har en varmepumpe, kan man, når der er billig strøm i nettet, producere varmt vand, som forbrugeren så kan bruge i tider, hvor strømmen er dyr. På den måde bruges overskudsstrøm i varmesystemet. Og med solceller kan forbrugeren selv producere strømmen og lagre den via varmepumpen eller fx en elbil. På den måde kan de enkelte husstande fungere som decentrale energienheder, der kan udveksle ydelser med det eksisterende net alt efter, hvad der er behov for.


Projektet skal undersøge, hvordan forbrugeren kan indgå nogle aftaler med energiselskabet om forbruget: Fx kan man have en aftale om, at man i en bestemt tidsperiode kun kan trække et bestemt antal ampere ud til sin husstand mod at få en billigere strøm på andre tidspunkter.

Hvad kommer der så til at ske på Fur?
Rent konkret vil vi gerne have 21 testere på Fur. Der er nogle rent tekniske og geografiske krav, der skal opfyldes: Det skal fx være husstande, der ikke er på den kollektive forsyning, dvs. ikke er på fjernvarme- eller gasnettet. Og det skal være testere, der er på den samme transformerstation. I løbet af 2013 vil vi informere om muligheden for at blive tester.

Hvad skal pengene bruges til?
De skal bruges til udvikling af software. Det er sådan med EU-projekter, at de ikke giver støttetil hardware. Dvs. vi kan ikke få finansieret varmepumper eller solceller til disse test-husstande. Men vi er i gang med at søge danske fonde om midler, så vi kan tilbyde testerne på Fur nogle fordelagtige vilkår. Så dem der vil være med i projektet som testere kommer til at få en egenfinansiering, men til gengæld får de så permanente vedvarende energikilder samt muligheden for at deltage i et interessant internationalt udviklingsprojekt.

Hvad får Fur ud af projektet?
Flere ting: Dem der skal være med til at teste systemet får selvfølgelig muligheden for at købe en varmepumpe eller solceller til fordelagtige vilkår. De får også indsigt i, hvordan fremtidens el-marked kommer til at fungere – og sandsynligvis også et mindre forbrug. Og så kommer der fokus på hele Fur. Et projekt af denne størrelsesorden er virkelig noget, man lægger mærke til rundt om i landet og udlandet. Så det er med til yderligere at markedsføre Fur som en grøn og energirigtig ø.

 

Hvornår sker der noget konkret på Fur?
Det gør der først i 2014. Det er et stort projekt med mange udenlandske partnere og derfor også med mange små skridt. Der er noget software, der først skal være på plads, før vi kan teste på Fur. Softwaren, der skal styre disse enheder, bliver udviklet i Irland. Og når det er færdigt, skal det så testes i praksis på Fur.

Hvad er dine forventninger til projektet?
De er store. Det er som sagt et stort, internationalt projekt – så det er både noget, der for alvor sætter Fur på landkortet og ikke mindst kan genere en masse data, der kan gøre os meget klogere på fremtidens elnet. Og at fremtidens elnet kan testes på Fur passer jo som fod i hose med de ambitiøse visioner, Fur, Skive Kommune og EnergiMidt sammen har med Innovation Fur-projektet.

27.08.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

 

furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.