Menu

Sommerudstilling 2012 i Karolines Hus

  • Skrevet af 

Lørdag den 30. juni til og med søndag den 26. august. Vi præsenter i år malerne Hans H Holm og Niels Chr. Kirkegaard og keramiker Marianne Stenholdt Bork og glaskunstner Karen Lise Krabbe

Lørdag den 30. juni til og med søndag den 26. august

Vi præsenter i år malerne Hans H Holm og Niels Chr. Kirkegaard og keramiker Marianne Stenholdt Bork og glaskunstner Karen Lise Krabbe.

 

Fernisering d. 30. juni kl. 14.

Kunstnerne er til stede.

Alle er velkommen.

 

Karen Lise Krabbe:

Materialernes mummel.

Hvad foretager de døde ting sig, når vi vender ryggen til eller forlader et rum? Er de her stadig, når vi sover?

Jeg fanges let af ‘det første indtryk’– og ønsker ofte at forlænge dette blanke øjeblik. Sekundet, hvor man ikke ved, hvad man ser, ikke erkender, ikke genkender, men bare ser ’noget’…en ’væren’, der er der, fordi jeg ser den. Det første syn … denne illusion har en vis ret til at eksistere, for en tid … og derpå, hvad så, er det så stadig en illusion, eller fortjener den et navn?

Disse tanker følger og forfølger mig. De er grundstenen i mit arbejde.

Jeg bedriver en slags uorganiseret grundforskning inden for gruppen silikater, som glas for en stor del består af. I materialernes mummel og kaos opstår et tredje materiale, en slags supernatur.

Jeg udforsker disse nye (til tider ældgamle, for jeg er ikke altid den første) kompositmaterialers æstetiske og fysiske potentiale. I denne proces, hvor nysgerrighed over for materialet frembringer værket, kickstarter det nye materiale en lykkelig stund og får mig til at glemme, hvad jeg har lært – og heraf vokser de nye superarter. Resultatet er ofte uventet og føles som en gave.

Karen Hammer skrev i Kunstavisen 08-11.

I 1997 begyndte Karen Lise Krabbe på Do Karlslunds glasskole i Århus, etablerede eget glasværksted i 2004 og er nu en anerkendt kunstner med mange internationale udstillinger. Hendes værker er meget anderledes end nogen andens. Hun anvender sand, glaspulver og bagepulver til sine værker, der mest af alt minder om de særlige krystalsamlinger, som kaldes stenroser, som findes i Nordafrikas ørkener. Dog er hendes værker langt mere skrøbelige.

Karen Lise Krabbe.

 

 

Marianne Stenholdt Bork.

Erik Meistrup skrev i Kunstavisen:

 

Filihankattens mor.

Marianne Stenholdt Bork har gennem årene skabt sit eget logo med Filihankatten – en kat og en løve – der poserer og viser sig frem.

Hun arbejder meget med sine figurer for at give dem det helt rigtige udtryk.

Et besøg på hendes værksted uddyber, at den tilsyneladende lette (ikke at forveksle med overfladiske) stemning med anstrøg af humor dækker over hendes arbejde med f.eks. idehistorie og ordleg.

At der skal være mere end blot til det hurtige blik, afslører at Marianne er et positivt menneske med en sund portion humor, men også med blik på verdens skævheder og problemer.

Hendes keramik kan lege med nogle af disse skævheder, men samtidig holde en humoristisk og ironisk tone, som når hun skærer et hus midt over samtidig med, at en kvinde sidder på taget og tilsyneladende studerer stjernehimlen, og en ugle gemmer sig på husfacaden. Kvinden ser væk og ser kun de store linjer og fjerne mål, mens det nære – naturen – rumsterer og vil have opmærksomhed.

Et andet sted står en grøn hund med hovedet på skrå og ser op på sin herre, og man opdager, at den er oversået med lakridskonfekt stykker. Er det symbolsk? for at fortælle, hvor sød den er? eller hvor meget vi tillægger den af værdi? – som vi konsumerer store mængder slik, konsumerer vi også kæledyr i et stadigt større antal.

Marianne Stenholdt Bork

 

Niels Chr. Kirkegaard

”At male et billede af naturen er ikke et arbejde – men en passion.” ”Når inspirationen er til stede, og man ydmygt står foran et tomt hvidt lærred, er der lagt op til kamp”, fortæller Niels Chr. Kirkegaard.

”Når det lykkes, er det en sejr.”

Malemåden er ekspressionistisk og motiverne er for det meste landskaber. Det har ikke ændret sig i de næsten 60 år, han har malet. Interessen for maleriet er i dag øget intenst og med et stærkere farvevalg – altid olie – maler Niels Chr. Kirkegaard sine billeder direkte fra naturoplevelser i Vestjylland og på Færøerne: her hvor naturen har sin helt egen kraft.

Freddie Davidsen, kulturchef i Silkeborg Kommune:

Niels Chr. Kirkegaard er ekspressionistisk landskabsmaler, og han udtrykker på fornemste vis sine oplevelser af og i naturen. Det er den vilde natur, der fascinerer ham – der hvor det kan være barsk. Lokaliteter, som bærer præg af, at mennesket og naturen har en evig kamp kørende.

Farverne er voldsomme, himlen sender besked om, at du ikke kan vide dig sikker – måske kommer der storm, regn, hagl eller… og så, der midt i Vorherres fantastiske sceneri ligger gården, tynget mod jorden af et kraftigt tag, et signal, at også her midt i elementernes rasen, er også trygheden, varmen, mennesket. Fantastisk!

Niels Chr. Kirkegaard

 

 

Hans H Holm.

”Jeg maler med fokus på naturen: eng, strand og skov. Jeg prøver på at genskabe det jeg ser på en udetaljeret og let facon i rene glade farver. Altid olie på lærred.

I den seneste tid har jeg været optaget af bybilleder og huse eller bygninger i landskabet. Det giver både ro og dybde i billedet.

Motiverne er fra Fur og området omkring Esbjerg.”

 

Troels Madsen fra Galleri Karolines Hus skriver om Hans H Holms billeder:

De naturalistiske motiver er sansninger af lys og skygge over landskabet. Det væsentlige i billederne er spillet af lyset i en pyt på engen en regnvejrsdag eller himlens lys i fjordens vand.

Med teknisk akkuratesse vælger Hans Holm med et sikkert blik for perspektivet de væsentlige detaljer i motivet. Det æstetiske udtryk kommer dermed til at virke næsten stilfærdigt underspillet på den gode vestjyske maner.

Beskueren, der med blikket hvilende i de nærmest paradisiske landskaber, hensættes i en tilstand af indre harmoni. Hans skildrer sit Danmark, når det er smukkest.

Det er meget sjældent, at vi ser en autodidakt maler, der maler fuldt ud professionelt inden for sin genre. Hans Holm er en af de få, og der er et stort publikum til hans billeder.

22.06.2012

Til toppen