Menu

Innovation Fur inviterer til velfærdsteknologidag på Fur - opdateret

  • Skrevet af 

Hvad er velfærdsteknologi? Hvordan kan velfærdsteknologi hjælpe ældre med at blive længere i eget hjem – og på den måde højne livskvaliteten for borgeren og spare kommunen for ressourcer? Hvilke muligheder er der i dag – og hvordan ser fremtidsperspektiverne ud?

Hvad er velfærdsteknologi? Hvordan kan velfærdsteknologi hjælpe ældre med at blive længere i eget hjem – og på den måde højne livskvaliteten for borgeren og spare kommunen for ressourcer? Hvilke muligheder er der i dag – og hvordan ser fremtidsperspektiverne ud? 

Det er bare nogle af de spørgsmål, du som besøgende kan få svar på den 25. april 2012, hvor der på Fur Ældrecenter bliver afholdt ”Velfærdsteknologidag på Fur”. 

På dagen vil der både være oplæg om velfærdsteknologi og udstillinger samt demonstration af forskellige velfærdsteknologier. 

Tid og sted:

Fur Ældrecenter
Tingagervej 2
Nederby, Fur
25. april 2012 kl. 9.30 – 16.30

Tilmelding nødvendig
Der er et begrænset antal pladser til velfærdsteknologidagen – hvis du ønsker at komme med, skal du derfor tilmelde dig ved at skrive en mail tilDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ringe på 99 15 55 68. Tilmelding sker efter først til mølle-princippet. Det er gratis at deltage.
 

Program

9.30               Kaffe og rundstykker

10.00             Åbning af dagen v. Borgmester Flemming Eskildsen, Skive Kommune

10.15             ”Sådan vil fremtidens ældre bo” v. Sekretariatschef Curt Liliegreen, Boligøkonomiske Videncenter

11.00             Pause hvor udstillingen på Fur Ældrecenter kan beses

11.30             Erfaringer fra Skive Kommunes projekt ”Mesting”

                      v. Terapeuter Anne Lise Wegeberg og Berit S. Jespersen, Skive Kommune

11.40             ”Status og pejlemærker p åvelfærdsteknologiområdet i Skive”,

                      V. Myndighedschef Elsebeth Hummelgaard, Skive kommune

12.00             Frokost

Kl. 12.45        Workshops, varighed ½ timer pr. sted

1. workshop

2. workshop

3. workshop

Demonstration af patientkuffert på ældrecenter

Demonstration af Smart Home til ældre (Supervizor) i privat hjem

Ældretjek af boligen med Ergoterapeut, tømrer og havemand i privat hjem

Der vil være bustransport rundt til besøgsboligerne, så det er muligt at nå alle tre workshops.
 

Kl. 15.30        Tema om finansiering af ældretilpasning af boliger

Kl. 16.00        Afrunding

Kl. 16.30        Slut og tak for i dag.

HENT indbydelsen som en pdf-fil - klik her

Baggrund

Der har været talt meget om velfærdsteknologi de seneste år. Velfærdsteknologi har vakt stor politisk interesse, fordi det både er en måde at kvalitetssikre plejen for den enkelte borger, optimere ressourceforbruget i de offentlige budgetter og samtidig forbedre arbejdsmiljøet for plejepersonalet.

Derfor kan flere og flere kommuner se potentialet i velfærdsteknologierne:

- Som kommune står vi i en situation, hvor vi både skal levere kvalitetsvelfærd til vores borgere, allokere vores ressourcer til de til de grupper, der har det største behov og fortsat sikre et godt arbejdsmiljø for vores personale. Derudover kommer vi i nær fremtid til at få flere og flere ældre og færre skatteborgere. I det scenarie er velfærdsteknologier rigtig interessante, fordi de kan hjælpe med at løse nogle af udfordringerne, fortæller borgmester i Skive Kommune Flemming Eskildsen.

Formålet med at holde en velfærdsteknologidag på Fur er at få demonstreret forskellige teknologier og på tætteste hånd opleve, hvordan de virker. Dagen kommer med forskellige perspektiver på teknologi og metoder, der kan hjælpe mennesker til at klare sig selv i længere tid – derudover vil der også være mulighed for at deltage i workshops, der viser konkrete velfærdsteknologier.

Fremtidens digitale og bæredygtige samfund

Velfærdsteknologidagen bliver afholdt som et led i udviklingsprojektet Innovation Fur. Fur, Skive Kommune og EnergiMidt er gået sammen om at skabe det ambitiøse udviklingsprojekt, der har til formål at udvikle en mini-model af fremtidens bæredygtige og digitale samfund.

Innovation Fur løber i perioden fra 2011 til 2015 og arbejder med områder som fx digitalisering af velfærdsydelser, fremtidens energiforsyning, vedvarende energi og energirådgivning.

- Fur er et oplagt sted for et udviklingsprojekt som dette. Det er et geografisk afgrænset område med en engageret befolkning, der gerne vil deltage aktivt i udviklingen af fremtidens bæredygtige samfund, fortæller Gitte Wad Thybo fra EnergiMidt der arbejder som projektleder for Innovation Fur.

Teknologi og menneskelig kontakt

Velfærdsteknologidagen på Fur vil udstille og demonstrere tekniske løsninger, der kan bidrage til, at ældre kan blive længere i eget hjem. På den måde vil teknologierne overtage nogle af de manuelle opgaver og områder, som man traditionelt har forbundet med hjemmeplejen – teknologierne kan fx hjælpe med rengøring, alarmering, automatisering og bevægelse rundt i eget hjem.

- Den menneskelige kontakt mellem borger og plejer skal naturligvis stadig være der. Den kommer nok bare i fremtiden til at være til stede på en anden måde, end vi kender i dag. Det er også noget af det, vi gerne vil diskutere på denne velfærdsteknologidag, siger Myndighedschef i Skive Kommune Elsebeth Hummelgaard, der samtidig pointerer, at det altid er nødvendigt at overveje de etiske aspekter, når man tænker på at indføre ny teknologi.

Borgerne er glade for velfærdsteknologi

Velfærdsteknologi er interessant af flere grunde: Først og fremmest er det noget, der kan bidrage til en forbedring af livskvaliteten for den enkelte borger. Eksempelvis ved badning og vask, hvor mange beboere på plejehjem vil foretrække at kunne klare sig selv vha. af hjælpemidler frem for, at det er en plejer, der udfører opgaven.

Derudover kan velfærdsteknologi være med til at forbedre arbejdsmiljøet, så plejepersonalet eksempelvis bruger maskiner til at flytte borgerne og på den måde undgår diverse arbejdsskader. Endelig er der også et økonomisk rationale bag velfærdsteknologierne, der kan effektivisere arbejdsgangene og derigennem optimere ressourcerne.

En undersøgelse viser, at et flertal af danskerne gerne vil have hjælp af teknologiske apparater, hvis de ikke længere selv kan spise, vaske sig eller gå på toilettet. Undersøgelsen, der er foretaget af analyseinstituttet You-Gov for Momentum viser, at et flertal af befolkningen er positivt stemt overfor velfærdsteknologier.

Eksempelvis svarer 81 procent, at de vil foretrække et automatisk toilet, der kan vaske og tørre uden brug af menneskehånd, hvis de ikke længere selv kan klare et toiletbesøg. Og 68 procent vil gerne benytte sig af en bademaskine, hvis de ikke længere selv kunne klare at tage et bad.

- Det er en interessant undersøgelse, der også kan understøtte vores målsætning om, at de ældre kan blive længst muligt i eget hjem – det er muligt, hvis de får forskellige tekniske hjælpemidler. Samtidig er det også noget, der kan højne livskvaliteten, og det er noget, vi har meget fokus på, udtaler Elsebeth Hummelgaard.


Fakta om Innovation Fur

Innovation Fur er et ambitiøst udviklingsprojekt, der løber i perioden 2011 til 2015. Den overordnede vision er at demonstrere, hvordan moderne teknologi, digitalisering og energirigtige løsninger kan være med til at udvikle fremtidens bæredygtige velfærdssamfund.

Innovation Fur er et samarbejde mellem Fur, Skive Kommune og EnergiMidt. Visionen er, at Fur løbende bliver omdannet til en mini-model af fremtidens bæredygtige samfund, hvor man udnytter moderne teknologi til at etablere et bæredygtigt og energirigtigt samfund. Et samfund der samtidig digitaliserer og effektivisere velfærdsydelserne til gavn for både borgere og det offentlige. Innovation Fur bliver med andre ord inspirationskilde for bl.a. borgere, kommuner, regioner, politikere, forskere, investorer og virksomheder.

Læs mere på www.innovation-fur.dk

29.03.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

Senest ændretOnsdag, 11 april 2012 11:47
Til toppen