Logo
Udskriv denne side

Fur Kraftvarmeværk med i grøn aftale - geotermiske varme

Grøn energi og billigere varme er det fælles mål, som otte lokale fjernvarmeselskaber og Skive Kommune vil arbejde sammen om at nå. Parterne har nu skrevet under på en unik aftale om Skives geotermiske varme

Grøn energi og billigere varme er det fælles mål, som otte lokale fjernvarmeselskaber og Skive Kommune vil arbejde sammen om at nå. Parterne har nu skrevet under på en unik aftale om Skives geotermiske varme.

Ingen andre steder i Danmark, ja måske i hele Europa, er man gået i gang med et projekt som det i Skive. Det fortæller Karl Krogshede, klimakoordinator i Skive Kommune.

- Det, at vi med ét stort fælles og koordineret hug går ind og sammen gennemfører, at borgerne fremover kan få grøn og billigere varme, det gør de ikke andre steder. Det at kommunen går foran er unikt, og det at fjernvarmeselskaberne er med i samarbejdet er noget helt særligt, fastslår klimakoordinatoren.

Kort skitseret vil Skive Kommune stille en underskudsgaranti på 325 mio. kroner for at sikre, at Skive Geotermi kan gennemføre boringerne efter det varme vand, og de lokale varmeselskaber har nu skrevet under på en aftale om at aftage varmen herfra i 25 år.

 

Kommunen tager ansvar

Skives Borgmester Flemming Eskildsen mener, det er vigtigt, at kommunen tager ansvar for grøn vækst. 

- Vi har valgt at gå foran, fordi udnyttelsen af geotermisk varme indgår som en vigtig del i vores strategi om at blive CO2 neutral i 2029. Samtidig med - og det er vigtigt at understrege - at vi skaber kommunal og erhvervsmæssig udvikling. Alene nedgravningen af kilometervis af rør, som skal forbinde varmeværkerne på Fur, Salling og i Skive betyder nye arbejdspladser. Men også på længere sigt vil projektet resultere i nye jobs, idet geotermien forventes at medføre afledte erhverv såsom gartneri, der udnytter restvarmen fra vandet, samt øget turisme, siger borgmesteren.

 

Billigere varme

Otte ud af ni lokale varmeværker er med i aftalen: Ramsing-Lem-Lihme Kraftvarmeværk, Spøttrup Varmeværk, Balling Fjernvarme, Roslev Fjernvarmeselskab, Durup Fjernvarme, Glyngøre Fjernvarme, Fur Kraftvarmeværk og Skive Fjernvarme. Hver især har de forskellig gavn af at aftage geotermisk varme, nogle af dem er efterhånden nedslidte og slipper på denne måde for at bruge penge på renovering, andre har en særlig interesse i at blive nutidige grønne, da deres produktion i dag ikke er CO2 neutral. Men især har de én ting til fælles; at blive en del af den samlede besparelse, som er beregnet til 20-22 mio. kroner årligt i alt for borgerne.

- Vores opgave er først og fremmest at levere så billig varme som muligt til vores kunder, og vi har beregnet, at Skive Fjernvarme vil kunne spare 6 mio. kroner om året ved at skifte til geotermisk varme, den besparelse vil naturligvis komme vores kunder til gode, siger Tage Meltofte, direktør i Skive Fjernvarme.

12.02.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Senest ændretMandag, 13 februar 2012 07:40
furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.