Menu

Læserbrev: Solcellestrøm til overpris

  • Skrevet af 

Man hylder det fri el-marked som vejen til billig el. På dette marked er afregningsprisen for vindmøllestrøm for tiden få ca. 0,37 kr per kWh. Men kommunen og husejere får ca. 6 gange så meget - ca. 2 kr for den strøm de ligesom vindmølleejerne sender ud på nettet

Læserbrev:

Solcellestrøm til overpris

Man hylder det fri el-marked som vejen til billig el. På dette marked er afregningsprisen for vindmøllestrøm for tiden få ca. 0,37 kr per kWh. Men kommunen og husejere får ca. 6 gange så meget - ca. 2 kr for den strøm de ligesom vindmølleejerne sender ud på nettet.

Det sker på den måde, at el-målerne så at sige kører baglæns, når deres solceller producerer mere strøm, end der bruges i husene. Oveni kan komme en energibesparelsesindtægt, fordi al den strøm, solcellerne producerer, indregnes som en energibesparelse, som kommunen og andre kan sælge til et el-forsyningsselskab (i Skive er det EnergiMidt, områdets største solcelleforhandler), som via vores allesammens el-regninger får 0,50 kr per kWh for de energibesparelser, de kan lægge navn til.

Det er nogle sære regnestykker. Men slutresultatet er, at vi allesammen over el-regningen og skattebilletten (indtægter fra solcellestrøm er skatte- og momsfri) er med til at betale solcelleejerne for den solcellestrøm, de sender ud på nettet til en pris, der er 6 gange større end prisen på strøm fra vindmøller.

På den måde kan Skive kommune indtjene er overskud ved at lægge for 40 millioner kr solceller ud på kommunens bygninger, selv om alle disse solceller kun producerer 1.000 - 1.500 MWh om året - mindre end 1/6 af den strøm bare én af de 8 kæmpevindmøller, der nu sættes op ved vejen til Fur, vil producere. Og sådan en vindmølle koster kun omkring 25 millioner kr, inklusive de kabler, der udlægges til at føre strømmen frem i el-nettet.

Lad folk sætte alle de solceller op, de har lyst og råd til. Men det er urimeligt, at alle vi andre el-forbrugere skal være med til at betale. Og det er urimeligt, at Skive kommune over vores el-regninger og skattebilletter får tilskud til en meget stor solcelle-investering, som giver overskud i kraft af el-forbrugernes betalinger. Det er ikke en forsvarlig brug af offentlige midler.

Hvis solceller på vore breddegrader havde væsentlig betydning for nedtrapning af det fossile brændselsforbrug og CO2-udslippet, kunne de store tilskud forsvares. Men det har de ikke, og det får de aldrig. Fordi deres el-produktion er helt ude af takt med el-forbruget. Hvis solceller kom til at dække mere end nogle få procent af el-forbruget, ville det derfor blive meget svært og dyrt at udnytte strømmen fra dem effektivt. Når solen skinner og vinden blæser, ville el-markedsprisen falde voldsomt.

Så husk på, at det er meget billigere og meget mere klimavenligt at nedbringe sit el-forbrug end at sætte solceller op. 

04.12.2011
Klaus Illum, Fur

{jcomments on}

Senest ændretOnsdag, 07 december 2011 05:54
Til toppen