Logo
Udskriv denne side

Møde med den nye energichef

Det er en diset, grå eftermiddag. Tøvejret er endelig sat ind. På stolen over for sidder Gitte Wad Thybo fra EnergiMidt. Hun er 42 år og nyudnævnt chef for Innovation Fur.  Hun skal stå i spidsen for et projekt, det skal gøre Fur til et forsøgsområde, hvor der de næste fire, fem år vises, hvad der inden for energi og IT området bliver hverdagen for os alle om 10 år

Det er en diset, grå eftermiddag. Tøvejret er endelig sat ind. På stolen over for sidder Gitte Wad Thybo fra EnergiMidt. Hun er 42 år og nyudnævnt chef for Innovation Fur.  Hun skal stå i spidsen for et projekt, det skal gøre Fur til et forsøgsområde, hvor der de næste fire, fem år vises, hvad der inden for energi og IT området bliver hverdagen for os alle om 10 år.

Som nyudnævnt chef skal hun sætte hele projektet i gang og få den mandskabsmæssige side af sagen ordnet. Allerførst gælder det om at få bundet projektet mellem EnergiMidt, Skive Kommune og til Fur sammen. Dernæst skal der styr på, hvor der kan søges støttemidler. Det både hos Fur Fonde og fra fonde i Danmark og EU. På den korte baner er planen at lave  energieftersyn både ved private boliger og hos virksomhederne. Af andre initiativer, der snart sættes i gang, er at lave et grønt regnskab for Fur, hvor der sættes fokus på den energi, der bliver brugt på øen, - hvordan den bliver produceret, om det er el, gas, olie, fjernvarme m.m.

Gitte Wad Thybo har været i EnergiMidt i 17 år og har 5 år været leder af Energirådgivning og Kvalitet, og er fra 1. januar ansat fuldtids på Innovation Fur. Hun fortæller, at hun to gange tidligere har været på Fur, hvor hun besøgte Bryghuset og Kraftvarmeværket. Efter planen bliver der etableret et projektkontor på Fur. Sandsynligvis  kommer det til at ligge på Fur Skole. Herfra kan der laves videokonferencer og Gitte Wad Thybo forventer at være på øen 1- 2 dage om ugen afhængig af  de opgaver, arbejdes med.

Den nye chef fortæller, at hun har brugt de første halvanden uge til at sætte sig ind i de tanker initiativtagerne har gjort sig om projektet. Hvad er det for visioner, de har tænkt. Men alle døre står åbne, som hun udtrykker det. Projektet er planlagt til at vare fem år, men det kan sagtens tænkes kun at være starten til noget større.

”Er det noget, som vil forandre furboernes hverdag? spørger den udsendte.

”Det skulle gerne bliver sjovere og nemmere at bo på Fur. Eksempelvis kan det tænkes, at en lærer på Fur Skolen via video kan undervise klasser samtidig på Fur Skole og på skolen i Selde. Eller noget der førhen skulle ordnes i Skive, nu kan ordnes fra Fur.

”Hvad koster det, vil mange nok spørge?”

Gitte Wad Thybo fortæller, at det er en af de ting, som der er rigtig meget fokus på. Hun ved godt, hvor svært det kan være,  at få private til at investere, hvis der ikke er nogle ”gulerødder” at hente. Resultatet skulle gerne blive, at folks energiregning bliver lavere. Men det kan den kun blive ved at investere. Spørgsmålet så, hvordan man sikre, at investeringen er fornuftig. Derfor søges der fondsmidler, så den enkelte ikke skal bære hele investeringen, fortæller hun.

Betyder det, at folk får på Fur får bedre tilbud end på fastlandet?

Højst sandsynligt, lyder svaret. En finansieringsmodel kunne være, at investeringen bliver betalt over energiregningen, som så først falder, når investeringen er betalt.

I øjeblikket arbejdes der på at lave et spørgeskema som sendes ud sidst i januar.  Fleksibel el-afregning vil også være noget, som er lige på trapperne. Det betyder, at den energi der bruges om natten bliver billigere, mens den om dagen måske bliver dyrere. Målet er også, at få lov til at lave de mange afgifter på el fleksible, men det skal der  søges om tilladelse til i ministeriet i København.

I øjeblikket arbejdes også på at skabe et logo for projektet. Det er også noget, som man gerne vil have furboerne til at være med.

”Venner, vi skal så småt til at være klar til næste møde”, lyder er bestemt stemme i baggrunden. Det er projektleder for Branding Fur, Ole Poul Hansen i hvis hus interviewet finder sted.  Også her er værtens ord er lov, og den udsendte takker for de  12 minutter og 37 sekunder der er gået siden han trykkede på optageknappen på sin diktafon.

19.01.2011
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Senest ændretOnsdag, 19 januar 2011 17:45
furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.