Menu

Fur et unik udstillingsvindue for fremtidens teknologier

  • Skrevet af 

Onsdag aften i sidste uge mødte knap 200 furboere op til borgermøde på Fur Færgekro.
Her skulle de tage stilling til, om EnergiMidt skulle gå videre med planerne om at gøre Fur til et forsøgsområde, hvor der de næste fire, fem år vises, hvad der inden for energi og IT området bliver hverdagen for os alle om 10 år

Onsdag aften i sidste uge mødte knap 200 furboere op til borgermøde på Fur Færgekro.

Her skulle de tage stilling til, om EnergiMidt skulle gå videre med planerne om at gøre Fur til et forsøgsområde, hvor der de næste fire, fem år  vises, hvad der inden for energi og IT området bliver hverdagen for os alle om 10 år.

At EnergiMidt mente det  alvorligt, viste blandt andet, at hele direktionen med Holger Blok i spidsen var mødt op. Det samme var formand for EnergiMidt bestyrelse, tidligere borgmester i Sallingsund Kommune Jens Jørgen Justesen. Fra Skive kommune var borgmester Flemming Eskildsen og en lang række embedsmænd fra forvaltningen også at finde. Så både EnergiMidt og Skive Kommune var i stærkeste opstilling, og det “er vi også” kunne mødeleder Hans Jeppesen fra Fur Sogneforening fastslå med en henvisning til, at salen var proppet til sidste plads.
Erhvervschef inden for vedvarende energi og rådgivning, Flemming Kristensen var den, der fik æren af at fremlægge projektet for de mange fremmødte

Ideen bag Innovation Fur er, at  øen skal være et unikt udstillingsvindue for fremtidens teknologier. Fur bliver med andre ord stedet, hvor en række IT- og energiprojekter afprøves i fuld skala, og hvor fremtidens samfund og bæredygtige løsninger bliver demonstreret. Målet er, at med brugen af de nye teknologier bliver det  både billigere og mere trygt  og lettere at være Fur-borger. Hele projektet skal være med til at fastholde de, der allerede bor på Fur og få flere tilflyttere til øen.

Spørgelysten var stor og lige så stor var opbakningen til projekter. I den almindelige begejstring blev det endda foreslået, at al skelnen mellem tilflyttere og  furboer nu måtte høre op. ”For eftertiden kan alle, der bor på øen kalde síg furbo”, lød det. Selvom der, som den eneste gang den aften, lød spredte nej-røster fra forsamlingen, så var der tilsyneladende også opbakning til dette.

Første trin i Innovation Fur bliver oprettelse af et sekretariatet, hvor folk fra Fur, EnergiMidt og Skive Kommune har sæde. Næste trin bliver at udarbejde en masterplan og i 2015 ventes projektet at være færdigt.

Af ideer, der allerede nu ventes  at blive sat i værk er blandt andet digitalisering af velfærdsydelser. Dette vil medføre en udbygning af bredbåndsnettet og videreudvikling af IT-infrastrukturen. Fremtidens energisystem vil også gennemgå store ændringer, der betyder opbygning og demonstration af et intelligent el-net, der kan sikre høj indpasning af miljøvenlig energiproduktion kombineret med energibesparelser samt indpasning af vedvarende energi

Grunden til at EnergiMidt valgte Fur var en udsendelse i radioen om Branding Fur, der arbejder for at få flere til at flytte til Fur. Da EnergiMidt samtidig erfarede at  Fur er en ø med vand hele vejen rundt, og dermed let at afgrænse, undfangedes ideen om at gøre Fur til forsøgsområde.  Samtidig har Fur en størrelse der gør, at erfaringer herfra kan bruges andre steder i ind- og udland. Set i det lys, bliver Fur måske et udstillingsvindue for moderne teknik til den ganske verden.

01.11.2010
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Senest ændretLørdag, 08 januar 2011 14:32
Til toppen