Menu

Fursund Skole fejrer 50 års jubilæum

  • Skrevet af 

Den 4. oktober er det 50 år siden, at skolebygningerne i den daværende Selde Skole blev indviet. Det bliver fejret ad to omgange. Første gang på selve dagen den 4. oktober. Om formiddagen serveres der kagemand for eleverne med efterfølgende underholdning

Den 4. oktober er det 50 år siden, at skolebygningerne i den daværende Selde Skole blev indviet. Det bliver fejret ad to omgange. Første gang på selve dagen den 4. oktober. Om formiddagen serveres der kagemand for eleverne med efterfølgende underholdning. Om eftermiddagen er der reception og borgmester Flemming Eskildsen vil holde festtalen. Samtidig bliver der åbnet en historisk udstilling om skolen. Den er lavet af skolens tidligere skoleinspektør Carsten Bo Møller og tidligere viceinspektør Keld Rasmussen, der har trukket på det lokalhistoriske arkiv i Thorum.

Torsdag i sidste uge tog FurNyt på besøg på skolen for at høre nærmere om festlighederne i anledning af jubilæet og ikke mindst om de 50 år, der er gået.
På skolens kontor var to nuværende ansatte tilstede, nemlig skoleleder Gert Slyngborg og Pædagogisk afdelingsleder Inga Emborg, og to forhenværende ansatte, nemlig Carsten Bo Møller og Keld Rasmussen.  Gert er den femte i rækken af skoleinspektører, mens Keld Rasmussen flere gange har været konstitueret som leder. Carsten Bo nåede at sidde ved roret i 27 år og repræsenter således mere end halvdelen af skolens historie.  Han fortæller, at da der var flest elever på skolen, var der omkring 350 elever og da der var færrest under det halve. Men da skolerne i Åsted og Thorum blev nedlagt, steg elevantallet igen. Ved den sidste sammenlægning blev Fur og Selde skoler slået sammen i en ny skole ved navn Fursund Skole. Så det er kun som undervisningssted, at skolen den 4. oktober kan fejre sit 50 års jubilæum.

Jubilæumsåret falder sammen med, at Fursund Skole fra 1. august mistede overbygningen, så børnene nu kun går på skolen fra 0 – 6 klasse. Dette ser den nuværende skoleleder Gert Slyngborg ikke som en tilbagegang. Tværtimod ser han det som starten på en ny æra. Skolen består nu af to undervisnings steder, nemlig Fur og Selde. Der har altid været et godt samarbejde mellem de to skoler, fortæller Carsten Bo. Engang i tresserne manglede Selde Skole plads og 10. klasse blev derfor flyttet til Fur. Det nuværende styrkede samarbejde de to undervisningssteder imellem har allerede givet sig udtryk i, at eleverne på begge sider af Sundet er begyndt at besøge hinanden mere uden for skoletiden.

Alle fire er enige i, at der er sket mange ændringer i forholdet mellem elever, lærere og forældre. Keld Rasmussen, hvis tid på skolen går hele 39 år tilbage, kan huske, hvordan man var ”De’s og på efternavn med forældrene til, at man sagde ”du” og efternavn til at man i dag er på fornavn med forældrene. 
Distancen mellem lærer og elev er blevet mindre og mindre, mener Keld, men han mener, at nutidens lærere skal passe på ikke at blive for meget kammerat med eleverne.

Gert mener, at bare inden for de sidste ti år, er der sket et skred i retning af, at eleverne er blevet normdannere for sig selv. Det er ikke længere voksne, der lige skubber den unge på plads, når der sker en handling, som ikke er gængs for alle i samfundet.  De unge er ikke så homogen en masse dannelsesmæssigt som tidligere lyder det fra Gert.

De to forhenværende skolefolk mærker også, at tiden har skiftet, når de besøger skolen. En lille pige fra 1. klasse stoppede således op foran den tidligere inspektør og så på ham: ”Hvad skal du lave her?”

”Det var utroligt fint”, siger Carsten Bo og alle ved bordet er enige om, at elever i dag er mere frie end tidligere. Den tidligere inspektør fortæller også, at i hans skoletid var der aldrig et frikvarter, uden at der var slagsmål mellem et par elever med en heppende flok omkring. Det ser man meget sjældent i dag. Et andet område, hvor skolens stilling har ændret sig, er i forhold til kommunen. Tidligere kunne penge til en ekskursion oftest ordnes ved et besøg hos kæmneren på kommunekontoret. Den tid er forbi. På samme måde som lederjobbet er blevet en mere administrativ stilling frem for i Carsten Bos tid, hvor første manden havde adskillige undervisningstimer om ugen.

Om skole før og nu kunne der være snakket længe den eftermiddag på kontoret.

Den 20. november bliver der afholdt en stor jubilæumsfest, hvor tidligere elever, medarbejdere og folk med anden tilknytning til Selde Skole inviteres til musicalen ”Snedronningen”, der opføres af skolens elever og til efterfølgende festmiddag. Alt sammen i Fursund Hallen.

29.09.2010
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Til toppen