Logo
Udskriv denne side

Mere end 2000 frivillige deltog i jagten Fur Formationens fossiler

Traditionen tro bød fossiljægerne fra Fur Museum alle der var interesserede i fossiler, til at deltage i jagten på Fur Formationens fossiler. Et jordlag som de fleste nok bedre kender under sit uformelle navn, moler

Traditionen tro bød fossiljægerne fra Fur Museum alle der var interesserede i fossiler, til at deltage i jagten på Fur Formationens fossiler. Et jordlag som de fleste nok bedre kender under sit uformelle navn, moler.

I løbet af sommerferien benyttede et rekord stort antal mennesker sig af denne mulighed. Næsten 2000 fossiljægere mødte op ved molergraven på Fur for at deltage i sommerens arrangementer. Hertil kom at mere end 500 spejdere lagde vejen forbi i den uge der var korpslejr i Skive. Aldrig før har så mange valgt at bruge deres ferie på at lede efter fossiler sammen med Fur Museums fossiljægere. Den store interesse skyldes muligvis det faktum, at folk nu for alvor er ved at få øjnene op for, at moleret er et helt enestående jordlag. Det er faktisk så enestående at Kulturarvsstyrelsen har valgt at lade det kandidere til at blive optaget på UNESCO’s liste over naturverdensarv på linje med fx Great Barrier Reef I Australien og Grand Canyon National Park I USA.

En anden væsentlig årsag, kan vi mærke, er at folk efterspørger autentiske ferieoplevelser. For i modsætning til at grave guld i et sommerland, så ved man aldrig hvad der bliver fundet når det drejer sig om fossiljagt. Nogen gange må man gå der fra med en forstenet fiskelort, mens man til andre tider kan gøre helt enestående fund af noget, der aldrig er set før.

De mange jægeres deltagelse resulterede i at der blev gjort rigtig mange spændende fund i det ca. 54 millioner år gamle moler. Ud over fund af de mere almindelige småfisk blev der også fundet mere sjældne fossiler fra både dyreriget og planteriget. Der blev bl.a. fundet fossile løvblade, bambusblade, insekter og fugleknogler, der stammer inde fra et fastland, der på daværende tidspunkt lå mere end 120 km væk. Desuden blev der fundet bunddyr som snegle og søstjerner, samt hajtænder og mange andre forskellige fiskearter. Om nogen af de mange nye fund går hen og bliver Danekræ ved vi først når vi har haft tid til at studere dem nøjere.


Med venlig hilsen

10.09.2010
René Sylvestersen
Museumsinspektør & Naturvejleder

furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.