Menu
Artikel

Artikel (3567)

Det sker på Fur Museum i uge 30

Der er oplevelser for hele familien i museumshaven, hvor der er sommermarked og demonstration af gamle gøremål og håndværk.

23/07 tirsdag: Biavl, billedkunst for børn, detektorjagt, fossilbestemmelse, gammeldags lege, geologisk fortælling, molermalerier, sløjd og traktortræf.

24/07 onsdag: Biavl, billedkunst for børn, detektorjagt, filtning, fossilbestemmelse, gammeldags lege, geologisk fortælling, molermalerier, pileflet, sløjd, Strikning og traktortræf.

25/07 torsdag: Biavl, billedkunst for børn, detektorjagt, fossilbestemmelse, gammeldags lege, geologisk fortælling, molermalerier, sløjd og traktortræf.

 

Fur Museum, Nederby 28, 7884 Fur.

Åbningstider: Kl. 10.00-17.00 alle uges dage i juli.

Voksne: 65 kr. Børn (0-17): Gratis.

Læs mere...

NYT! MobilePay - Fur Tennisklub indbyder til tennissæson 2019

Tennis er en idræt, hvor du selv kan planlægge din tid. Spil meget eller spil lidt - få god motion og herlige dyster på banen. Nye og gamle medlemmer bydes velkommen til en ny sæson i klubben

Pris for medlemskab: 
Juniorer (før 18 år) kr. 40
Seniorer kr. 100
Par kr. 150
Husstand kr. 250
Passiv kr. 100

Kontingent kan indbetales på : Spar Nord  og konto nr. er 8510 7231962 - Husk at opgive navn og adresse eller på MobilePay: 257731 Fur Tennisklub

Udleje af baner for ikke medlemmer:
100 Kr. - incl. Ketsjere og bolde - 2 timers rådighed over banerne.
50 Kr. - for depositum af nøgle

Udleje og reservation af baner sker fra turistkontoret nær banerne.
Åbningstid på kontoret er fra kl. 10.00-17.00. Aflevering af ketsjere og bolde efter denne tid, aftales med turistkontoret. 

Bestyrelsen: 

Knud Peder Jensen (formand) 61273832 
Stefan Frøkjær-Jensen 40321732
Arne Lykke-Sørensen 97593727
Alek Krylow 50816908

 

Læs mere...

Sommeraktiviteter for hele familien på Fur Museum - Fur Museum har masser af aktiviteter i uge 28-31

Fur Museum
Nederby 28, 7884 Fur

Fossiljagt - mandag-fredag kl. 14.00-15.30 i uge 28, 29, 30 og 31  Mødested: P-pladsen ved Stendal Høje

Kom med Fur Museums geologer på fossiljagt i det 55 millioner år gamle moler og se, om I finder Danekræ eller forstenet fiskebæ.

Moleret har et rigt indhold af spændende fossiler (forsteninger) og med et minimum af viden og lidt tålmodighed er det muligt at gøre spændende fund. Disse kan fortælle meget om, hvordan verden så ud for 55-54 millioner år siden.

I følgeskab med museets geologer/naturvejledere kan du komme med ud at lede efter fossiler i moleret.

Find dit eget fund af enestående kvalitet. På turen fortælles om et af verdens sjældneste jordlag, moleret. Fossiljagten henvender sig til såvel store som små. Turen afsluttes med en vulkandemonstration.

Husk praktisk fodtøj, poser til fund og evt. en gammel smørrebrødskniv.

Børn under 8 år deltager gratis i Fossiljagterne mens det koster 40,- kr. for voksne/unge. Billet kan købes i museumsbutikken.

Mødested for Fossiljagterne er P-pladsen ved Stendal Høje (følg skiltene til Bette Jenses Hyw fra færgen).

Museet er åbent alle ugens dage kl. 10-17, og hverdagene i uge 28, 29, 30 og 31 kan man kl. 10.00-13.30 følge geologen rundt i udstillingerne og høre om moler, fossiler, vulkaner og få bedømt egne fund. Det er gratis at få bedømt fund, ønsker man at se museet, koster det normal entré.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 29, 30 og 31 kan man opleve sommermarked i museumshaven med boder med salg og demonstration af gamle håndværk og gøremål. Aktiviteterne, som er for både børn og voksne, kan ses, høres og lugtes!

Få en heldagsoplevelse og tag frokostkurv, madpakke og drikkevarer med. Der er borde og bænke i museumshaven og under pavillonerne.

Se mere på https://www.furmuseum.dk

 

Læs mere...

Michael Erbs Band spiller til Fur Rundt 2019

Det bliver et band fra Aarhus, der spiller til Fur Rundt lørdag den 13. juli. Det sker på Fur Havn fra kl. 19.

Med Michael Erbs Band bliver du garanteret en aften med underholdning og festmusik i topklasse! Du kan forvente velkendte hits fra kunstnere som: Kim Larsen, Bon Jovi, Shubidua, D:A:D Rasmus Seebach, Kings of leon, Thomas Helmig, Danseorkestret, og mange mange flere!

Med svedige guitar soloer, en yderst velslående trommeslager, en pianist, der er særdeles hurtig på tangenterne, og en imponerende sangstemme, sikrer de en forrygende aften med masser af sing a long, og festglade dansehits.

Læs mere...

Menuen til Fur Rundt

Her er årets menu til marchen og havnefesten Fur Rundt lørdag den 13. juli 2019

Bacongrillet kyllingebryst med små kartofler, der er vendt i smør og krydderurter. Hertil en god mixed salat samt brød og smør

Pris: Kr. 120-

Maden leveres af Tokes Køkken, der også leverede mad til Limfjorden Rundt 2018.

Forsalg i Dagli´ Brugsen i dagene op til Fur Rundt. Bestil på 97 59 30 03 allerede nu.

Billetter solgt i forsalg skal være afhentet i brugsen senest kl. 18.00 den 13. juli.

Maden udleveres ved det store festtelt på Fur Havn fra kl. 17.30 til 19.00. Efter spisningen er der havnebal og fest til midnat.

Furs Forenede Foreninger

Læs mere...

Højskoledag på Fur

Lørdag d. 28. september 2019 er der højskoledag på Fur. Hør hvad Marianne Jelved, Eyvind Vesselbo og Rune Lykkeberg har at sige om:

”Hvor er vi på vej hen?”

Tilmeld dig højskoledag i Fur Forsamlingshus

Højskolegruppen under Fur Ø-forening har i samarbejde med Fur Forsamlingshus og Fur menighedsråd fornøjelsen af, at kunne byde velkommen til den 11. højskoledag. Hvert år har vi haft et fællestema, som foredragsholderne har forholdt sig til. 

I år har vi valgt at sætte fokus på emnet: ”Hvor er vi på vej hen”?  Mange føler sig usikre på fremtiden. Bankskandaler, krænkelses kultur, klimatruslen, Trump, politikerlede, vold mod lærerne skolerne præger overskrifterne. Samtidig dukker nye fælleskaber og nye måder at leve livet på.

Vi har i år valgt at stille spørgsmålet til tre personer, som vi tror kan gøre os lidt klogere på alle de ofte modsatrettedes tendenser,  der er at finde i dagens Danmark og i Vesten. 

Marianne Jelved

Medlem af folketingen i mere end 30 år. Økonomiminister under Nyrup og i en periode leder af det Radikale Venstre. Uddannet som lærer og var i 2015 med til at støtte Fur Friskole i at få folketinget til at vedtage en særlov for minimuskravet til antal af elever på Fur Friskole.

Eyvind Vesselbo


I 2001 blev Eyvind Vesselbo medlem af Folketinget  for Venstre og har været miljøpolitisk ordfører; i 2011 blev han socialordfører. I 2014 trak Eyvind Vesselbo, der ikke genopstillede ved det følgende folketingsvalg, sig fra posten som socialordfører i protest mod Venstres socialpolitik.

Rune Lykkeberg

Chefredaktør på dagbladet Information. Har i år udgivet bogen ”Vesten mod Vesten”. Om den frustration og det politiske opbrud, der præger vesten efter valget af Trump, siger han: »De liberale demokratier har skabt fantastiske fremskridt. Vi er blevet sundere, friere, rigere, bedre uddannede og mere fredelige. Vi behandler hinanden bedre end nogensinde før. Hvordan kan det være, at et samfund med så kolossale fremskridt og så markante forbedringer kan generere så megen frustration, så megen vrede?« (Information)

Program:

9.00:    Morgenkaffe og rundstykker
 
9.30:    Velkomst og morgensang

10.00:     Folketingsmedlem Marianne Jelved

11.45    Frokost

13.00:     Tidligere folketingsmedlem Eyvind Vesselbo

14.45:      Kaffe

15.15:    Forfatter og redaktør Rune Lykkeberg

17.00:    Farvel og på gensyn


Praktiske oplysninger:

Fur Forsamlingshus Nr. Madsbadvej 36, 7884 Fur

Deltagelse i højskoledagen koster 400 kr. pr. person.
(Unge under uddannelse 200 kr.)
Prisen indbefatter: morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Øl, vand og vin kan købes på stedet.

Tilmelding:
Send en mail til:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. med navn, adresse og telefonnummer og antal personer.  Du vil i løbet af få dage modtage en bekræftende mail med kontonummer på, hvor beløbet for deltagelse kan indbetales.  Er du i tvivl om noget, så kontakt:
Birgit Ladefoged, Søndergårdevej 10, mob.: 30 33 94 35
Knud Peder Jensen, Boagervej 3, mob.: 61 27 38 32.
Sidste frist for tilmelding er søndag den 22. september 2019.    
 
Færgeforbindelse: Færgen sejler døgnet rundt. I dagtimerne er minuttallet fra Stenøre 00, 15, 30 og 45. Afgang fra Branden er 5 minutter senere. Gratis Færge på Højskoledagen.

Vil du vide mere om Fur, så se øens hjemmeside www.furnyt.dk eller Fur Turistinformation på https://www.fursund.dk
Højskoledagen i Fur Forsamlingshus, sker i samarbejde med Fur Forsamlingshus og Fur Menighedsråd.
Dagli´Brugsen sponsorerer morgenkaffen.

Men venlig hilsen

Højskolegruppen under Fur Ø-Forening
Birgit Ladefoged
Knud Peder Jensen
Knud Erik Lykke
Per Arne Teilgård


Læs mere...

Fur rundt med blind busguide

Hver tirsdag i juli 2019 kan du komme Fur rundt med en guide, der er en af landets mest efterspurgte busguider.

Oplev Limfjordsøen Fur med museumsinspektør John Brinch Bertelsen som guide. Han tager med i bussen og fortæller om alt det man ser - og mere til. John er blind, men formår på fremragende og humoristisk vis at få andre til at åbne øjnene, når han viser rundt på øen.

Når busguiden er museumsinspektør, får du en professionel formidler med stor erfaring som fortæller. Du får en cocktail, der er blandet af faglig viden, lokalkendskab og en stor portion jysk lune og underfundighed. Turen byder på overraskelser, og lattermusklen kommer i brug. Efter turen har du fået et andet syn på Fur.

Varighed: ca. 1½ time med to korte stop undervejs.
Mødetid: 10 minutter før afgang kl. 13.00.
Sprog: Dansk (med risiko for lokal accent).
Start og stop: FUR Havn (mellem færgen og kroen).
Pris: 140 kr. pr. person.

Billetter skal bestilles på forhånd på Fursund Turistinfo eller bookes online senest 12. juli på: https://www.ferievedlimfjorden.dk/booking/30651

Arrangør: Fursund Turistinfo, Stenøre 10, Tlf. 7884 Fur. 97 59 30 53

Læs mere...

Velkommen til Fur Rundt 2019 – march og havnefest

Lørdag den 13. juli er Fur igen klar til at modtage deltagerne til Fur Rundt, der i år finder sted for 51. gang. Arrangørerne regner med mere end 1.000 deltagere til marchen og lige så mange til havnebal om aftenen.

John Brinch Bertelsen, der er formand for Furs Forenede Foreninger fortæller: ”Sidste år brød vi den magiske grænse med mere end 1.000 betalende deltagere. Hele 1.165 betalte hver et beskedent startgebyr på 20 kr. Det er ikke meget for den enkelte, men det udgør en meget stor del af det overskud, der kommer ud af anstrengelserne. Det er seks foreninger på Fur, der står bag arrangementet og mere end 100 frivillige yder en stor indsats både før, under og efter marchen. Uden de frivillige kunne marchen og havnefesten ikke gennemføres”

Fur Rundt begyndte for et halvt århundred siden som en strandvandring. Senere blev det en march. Og senere igen begyndte man også at cykle og at sejle rundt. I år sker der igen noget nyt, idet fire mand springer i vandet for at svømme Fur Rundt.

Birgit Ladefoged, der er koordinator for marchen fortæller: Som sædvanligt kan deltagerne købe morgenkaffe og rundstykker på havnen fra kl. 7.30. Der er 4 rastepladser undervejs på den knapt 20 km lange tur øen rundt. Når deltagerne kommer tilbage til havnen igen omkring middagstid, så er grillen tændt, baren er åben og der er boder, musik og hygge hele eftermiddagen indtil man kl. 17 kan købe en Fur Rundt menu. Dagen slutter med en havnefest, hvor Michael Erbs Band spiller op til dans fra kl. ca. 19.”

Fur er klar den 13. juli til at tage imod alle – uanset om man vil rundt om øen med lave strandenge og høje molerskrænter eller om man vil ”nøjes” med en havnefest. Alle er velkomne og masser af frivillige i røde skjorter er klar til at servicere gæsterne.

Læs mere...

Referat fra møde i Øudvalget den 20. juni 2019 kl 18.30 på Fur Færgekro

  • Udgivet i Artikel
  • Skrevet af

  • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
    Vær den første til at kommentere!

Til stede: Dorte Christensen, Jens Peder Hedevang, Per Arne Tejlgaard, Erik Wind.
Fraværende: Betina Bugge.

1 Referat fra møde den 11. april 2019
Der vedlægges referat.

Ad 1: Referatet blev godkendt.

2 Forslag til budget for færgeriet for 2020.
Teknisk forvaltning har fremsendt vedlagte forslag til budget for Fursund Færgeri for 2020.
Lovforslag om yderligere tilskud til færgedrift til mindre øer er bortfaldet, så budgetforslag for 2020 skal fremlægges uden at tage hensyn til evt. forhøjelser af tilskud.
Gratisperioderne har hidtil været fastsat til en måned om foråret omkring påske og en måned om efteråret omkring efterårsferien.
Færgeriet har ytret ønske om, at den gratis periode flyttes væk fra påsken, idet der i 2019 var meget kø i påskedagene, og der var udsolgt flere steder på øen. Det foreslås, at det drøftes, hvad Ø udvalgets holdning hertil er.
Det foreslås, at udvalget også drøfter tidligere forslag om, at perioderne skulle lægge i hele kalendermåneder.
Sagen skal forelægges for udvalget for teknik og miljø i begyndelsen af august, hvorfor der er behov for Ø udvalgets bemærkninger nu.

Ad 2: Det konstateredes indledningsvis, at det ikke er korrekt hvad der er anført i dagsordensteksten om yderligere færgetilskud. Folketinget har vedtaget lovforslag om forhøjelse af tilskud til færgedrift, men det er blot ikke oplyst, hvad beløbet konkret vil blive.
Der var en diskussion om, hvad tilskuddet kan anvendes til. Det blev nævnt, at det yderligere tilskud (eller dele heraf) kunne bruge til at gøre gratis for gående og cyklister hele året, eller kunne bruges til at gøre det gratis hele året for furboer eller til gratis perioder for alle på begge sider af skolesommerferien. Konklusionen blev, at Ø udvalget anbefaler, at tilskuddet anvendes til forlængelse af gratisperioderne før 1. juli og efter 31. august (de to betalingsmåneder), således at der sker en ligelig fordeling på de to perioder. De gratis perioder skal også afspejle sig i årskort, så de bliver billigere.
Der blev stillet spørgsmål til forståelsen af det medsendte budgetforslag og nævnt, at der må mangle indtægter fra sejlads.
Det blev oplyst, at der er i kommunens budget for 2019 er afsat 300.000 kr til nyt billetteringssystem, det vil blive undersøgt nærmere.


3. Fredning på Fur.
Det var forventet at der forelå et forslag til fredning på Fur til dette møde. Der vedlægges i stedet vedlagte notat fra teknisk forvaltning.

Ad 2: Notatet toges til efterretning og sendes til arbejdsgruppernes medlemmer  til orientering.
 
4 Ny skydebane på Fur.
Der har foregået skydeaktiviteter i en periode på Dalagervej 27 A.
I august 2018 blev der søgt om tilladelse til opførelse af et skydehus og to små maskinhuse til at trække skydeskiver/dyr frem og tilbage.
Skydehuset kunne ikke tillades i forhold til Naturbeskyttelsesloven pga. af §3. Men de to små maskinhuse kunne tillades.
Den ønskede skyderetning kunne ikke tillades pga. støj. Derfor skal der nu i stedet for skydes i modsat retning, dvs. mod syd vest, hvilket reducerer støjen så meget at kravene kan overholdes.

Planafdelingen sendte sagen i naboorientering i april 2019 med henblik på landzonetilladelse. Der kom flere indsigelser hertil.
Det er oplyst, at skydeklubben har 140 medlemmer, heraf ca 30 aktive.
Sagen påregnes forelagt for udvalget for teknik og miljø i august måned.

Ad 4: Drøftedes. Det er væsentligt at gældende regler overholdes. Udvalget anbefaler, at der stilles krav om at der ikke skydes i højsæsonen for turisterne.

5. Eventuelt.
Ad 5: Der blev orienteret om et projekt, der skal fremme udvikling af energiprojekter og vedvarende energi på småøer. Erik oplyste, at han på vegne af Ø foreningen agter at sende ansøgning til EU om støtte til projekt vedrørende energioptimering. Ø udvalget anbefaler dette.
Det blev oplyst, at der er tilbud fra Økologisk Landsforening om at få bistand til at undersøge vilkår for omlægning til økologisk landbrug. Der vil blive offentliggjort oplysninger herom på bla. Fur Nyt.

Ref: Lone Knudsen

Læs mere...

Vellykket Sct. Hans Fest

Så blev sløret løftet for navnene på de nye in-riggere. De hedder henholdsvis Frigg og Ydun.  Frigg er den kloge as, lige så klog som sin mand Odin, men hun snakker ikke så meget. Det var Kirsten Rex Andersen, som døbte båden i mjød. Sonja Justesen tog sig af Ydun, som er den gudinde, som bringer aserne æbler, som holder dem evigt ungdommelige (ligesom roning gør). Båden blev derfor døbt i æblemost. Esther Højris døbte den nye Coastalbåd ”Højris” med et skvæt af Hancocks Furøl, som var Peders favorit. Og så blev de fine nye både sat i vandet. Bådebygger Thomas Agerbirk og hans kone fra Vejle var også kommet til Fur for at overvære højtideligheden.

Tidligere borgmester Flemming Eskildsen holdt en meget morsom båltale om, hvordan Fur i forne tider svømmede rundt i Limfjorden. Han blev belønnet med en Gelændersnaps, der som bekendt er god både når det går op og går ned.

Vinden var tiltaget og stod lige ind fra øst. Vi tog chancen og tændte bålet. En overgang så det faretruende ud, da en regn af sod og gnister stod ind mod klubhuset, og flammerne slikkede hen af græsset. Men der skete ingen ulykker, og flot så det ud. Fur Friskole havde leveret TRE hekse, og de kom afsted med maner.

Der var vel omkring 250 mennesker. Alle pølser og meste af kagerne blev spist.

Anton Simonsen har taget billederne

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed