Konservering af unikt fiskefossil fra Fur
- Skrevet af Webmaster
I august 2024 påbegynder Frank Osbæck, konservator ved Museum Salling, det omfattende arbejde med at færdigkonservere et af de mest bemærkelsesværdige fossiler i Fur Museums samling.
Fossilet, som blev opdaget af en tysk samler i 1980'erne, har ikke blot en enestående videnskabelig værdi, men har også spillet en central rolle i tilblivelsen af Danekræ-lovgivningen, der sikrer bevaring af naturskabte genstande i Danmark. Projektet forventes at strække sig frem til 2025 og vil øge både den videnskabelige og den udstillingsmæssige værdi af fossilet betydeligt.
Hvad skal der ske:
Formålet med konserveringen er at frempræparere kraniet og den forreste del af det unikke fiskefossil fra Fur. Der er tale om det komplette kranium af sandsynligvis den største fossile fisk, der nogensinde er fundet i Danmark. Ved at blotlægge fossilet vil museet kunne fremvise det i sin fulde pragt, hvilket vil være af stor betydning for både forskere og museets besøgende.
Geolog og museumsinspektør René Sylvestersen fortæller: ”Det kræver en helt særlig viden at fritlægge og konservere et så enestående fossil som dette. Vi er derfor heldige at have fået Konservator Frank Osbæck til at hjælpe os med opgaven, da han er den eneste i Danmark, der kan foretage syrepræparation og den mekaniske frempræparering på så højt et niveau, som denne opgave kræver. Arbejdet vil blive meget tidskrævende, og vi regner med, at der skal bruges over 1000 arbejdstimer på opgaven med at fritlægge fossilet. Lønudgifterne til projektet dækkes af tilskud fra Kulturministeriet”.
Fossilets historiske betydning:
René Sylvestersen fortsætter: ”Den 18. juni 1985 modtog Fur Museum et postkort fra en tysk turist, som skrev, at en stor fossilfisk lå begravet under en stenkreds på Furs Nordstrand. Postkortet, der var forsynet med en cirkel omkring stedet, satte museumsinspektør Erik Fjeldsø Christensen i gang med en spændende opdagelse. Samme aften fandt han en cementsten, der indeholdt fossilet af en stor fisk. Stenen blev bjerget næste dag, men den tyske turist havde allerede taget den øverste del af fossilet med hjem.”
Selvom det var fuldt lovligt, sikrede postkortet, at museet fik den ene halvdel af fossilet. Året efter tilbød turisten, at museet kunne låne den øverste halvdel af fossilet i fem år mod, at museet sørgede for præpareringen. Denne hændelse førte til stor presseomtale og blev en katalysator for arbejdet med at indføre Danekræ-lovgivningen, der beskytter naturskabte genstande. I 1992 erhvervede Fur Museum den øverste del af fossilet, og den kæmpemæssige fisk vender nu tilbage til Fur, hvor den levede for 55 millioner år siden.
Fossilets videnskabelige værdi:
Fossilet er holotype for arten Furichthys fjeldsoei, opkaldt efter øen Fur og den afdøde museumsleder Erik Fjeldsø. Fossilet tilhører fiskeordenen Osteoglossiformes, hvor de 245 nulevende arter i dag lever i ferskvand i Sydamerika, Afrika, Australien og det sydlige Asien.
”Fossilet, som er fundet i moleret på Fur, er unikt, fordi det beviser, at Furichthys fjeldsoei levede i saltvand for 55 millioner år siden, længe efter superkontinentet Gondwana begyndte at bryde op. Dette gør fossilet videnskabeligt betydningsfuldt inden for paleobiogeografi, da det udfordrer de hidtidige teorier om fiskeordenens opståen og spredning.”, slutter René Sylvestersen.
For yderligere oplysninger kontakt:
Geolog og museumsinspektør René Sylvestersen
E: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
T: 99156935
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen