Menu

Skive Vand - beklager dybt (Info fra Facebook Fur-gruppen)

  • Skrevet af 
Skive Vand - beklager dybt (Info fra Facebook Fur-gruppen)

Idet jeg på Skive Vands vegne skal beklage dybt, hvis I lokalt har følt jer dårligt informeret, vil jeg her i jeres facebookgruppe personligt benytte muligheden til at forklare mere indgående, hvad der er sket og kommer til at ske i forbindelse med forureningen på Fur vandværk.

 

I tirsdags blev der monteret et UV-anlæg på vandværket til desinficering af vandet på vej ud af vandværket. Vandet kan, som I alle ved,  således igen drikkes direkte fra vandhanen uden forudgående kogning!

Hos Skive Vand har vi arbejdet på højtryk for at lokalisere og fjerne den forurening, der blev konstateret den 5. maj. En forurening, der viste sig mere besværlig at fjerne, end vi forventede.

 

Vi har taget mange analyser og renset rentvandstanken to gange.

Forureningen består udelukkende af bakterien enterokokker, der fx forekommer i tarmkanalen hos mennesker og mange dyr. (Værdierne har efter rensningerne ligget på hhv. 3-4 enterokokker /100 ml.)

 

Under desinficeringerne og kontrollen af rentvandstanken har vi ikke fundet tegn på revner, utætheder eller andre uhensigtsmæssigheder.

Det store spørgsmål er derfor, hvor forureningen så kommer fra?

 

Der er ikke tale om, at der er indtrængning af overfladevand. Dette bygger vi på, at der i forbindelse med indtrængning af overfladevand også ville være andre bakterier til stede.

Det kunne fx være coliforme bakterier, eller vi ville se forhøjede kimtal i analyserne.

 

Baseret på erfaringer fra vandbranchen og vores kendskab til andre vandforureninger kan forureningen stamme fra insekter, der har fundet vej til rentvandstanken.

Der kan også være tale om en urenhed i forbindelse med udskiftning af en rentvandspumpe før udtagning af den første inficerede vandprøve.

Vi har efter de nævnte to rensninger af tanken først stået med ren prøve og derefter en forurenet prøve.

 

Når vores arbejde med dette har taget og tager lang tid, skyldes det ventetid mellem selve prøvetagningen og analyseringsprocessen. Eksempel:

Det første døgn går med rensning af tanken og filterskyl af de 3 filtre. Derefter skal der udtages 3 prøver på vandværkets såkaldte ’afgang’ jævnt fordelt over 2 døgn.

Resultatet af disse prøver modtages på 5. eller 6.-dagen.

 

Selvom vi har oplevet, at den første analyse efter et tiltag har været ren, er vi nødt til at vente på den næste analyse, før vi kan igangsætte yderligere tiltag.

 

Analyser tager minimum 48 timer at færdigbehandle på laboratoriet. Hvis der er forurening i prøverne, kan det tage op til 4 timer yderligere, før analyseresultatet er verificeret.

 

Med det nu opsatte UV-anlæg, der er en midlertidig løsning, får vi ekstra tid til at arbejde med at fjerne forureningen. I mellemtiden kan alle på Fur trygt tappe vand fra hanen og drikke det.

 

Vi er meget kede af den negative oplevelse, I har haft. Hos Skive Vand ønsker vi nemlig altid at sikre det bedste vand til vores kunder, og vi fortsætter arbejdet med at lokalisere og fjerne forureningen. Til orientering tages der naturligvis nye analyser og vi vil løbende orientere på vores hjemmeside.

 

Skulle informationen ovenfor give anledning til spørgsmål – eller andet; så ring eller skriv endelig til os.

 

Telefon: 8213 2000

Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Venlig hilsen
Ivan Drejer, direktør for Skive Vand

Senest ændretMandag, 27 maj 2024 17:27

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen